• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

DIORAMA H0-H0e

poziomek72

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
NAMR
Reakcje
77 3 0
Jak zwykle SUPER WYKONANIE jednak mam pewną drobną uwagę jeżeli chodzi o stację trafo. Na liniach i stacjach SN stosowane były i są izolatory w kolorze ciemnobrązowym a białe lub szare(starsze-brązowe) są odgromniki.Jeżeli stacja trafo nie ma zasilania linią napowietrzną przydałby się poprowadzony po jednym słupie kabel SN zakończony głowicą kablową.Wtedy realizm byłby na 100%,a cóż to dla tak wspaniałych modelarzy jak szanowne towarzystwo z forum(poza moją skromną osobą która dopiero się uczy zresztą od najlepszych);)

Załączniki

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Jak zwykle SUPER WYKONANIE jednak mam pewną drobną uwagę jeżeli chodzi o stację trafo. Na liniach i stacjach SN stosowane były i są izolatory w kolorze ciemnobrązowym a białe lub szare(starsze-brązowe) są odgromniki.Jeżeli stacja trafo nie ma zasilania linią napowietrzną przydałby się poprowadzony po jednym słupie kabel SN zakończony głowicą kablową.Wtedy realizm byłby na 100%,a cóż to dla tak wspaniałych modelarzy jak szanowne towarzystwo z forum(poza moją skromną osobą która dopiero się uczy zresztą od najlepszych);)
No jasne , że super było by to tak wykonać , ale praca z trafo jeszcze jednak będzie miała ciąg dalszy z tym ,że już u Kolegi Piotra w domu:D .
Teraz już pojechała do znierciepliwionego właściciela;).
Zanim jednak to nastąpiło, to przy okazji odbioru, Piotr dostał dodatkowo tło do dioramy , a ja wykorzystując ostatnie sekundy zrobiłem jeszcze fotki tej dioramy lecz z innymi rodzajami plenerów na tle - w tym jedno robione kilkanaście dni temu, więc uderza brak zielonych drzew w oddali, ale już w kwietniu i maju będzie można sesję powtórzyć i tła będą jak znalazł:) .

Załączniki

krzys.

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dzisiaj zabrałem się za tworzenie małych dioramek do prezentacji taboru :D .
Jest oczywiście dużo pracy przy tych małych cholerach, ale na fotkach postaram się pokazać mniej więcej krok po kroku jak to zrobić:
Oczywiście to nie jedyna metoda na dioramkę i zieleń, bo jest "od metra" różnych metod w zależności od tego jaki rodzaj terenu kolejowego wybieramy ,oraz jakiej firmy zastosujemy tory i.t.d. Tu pokazana jest najprostsza metoda.
W tym przypadku pokazałem jak zwykłe tory firmy Roco( dwa odcinki proste) można spatynować ,zaszutrować i okrasić zielenią terenów płaskich.
Jaki to jest rodzaj trawki na fotkach jakiej firmy ew. nr. kat.

MaRoco

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Daniel, jeszcze jedno pytanko na temat trawy jeśli można:
Obecnie używasz elektrosadzarki, czy też, jak pisałeś parę lat temu, wyklejasz matą, a potem posypujesz trawkami na klej?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 106
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10