• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

DIORAMA H0-H0e

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Jeśli chodzi o tabor i samochód na dioramie to wiadomo- są to rzeczy ,które można w każdej chwili zmienić ;) . Sam temat dioramy jest uważam na tyle uniwersalny ,ze spokojnie można osadzić na niej wszystkie pojazdy od lat 80, a może i nawet wcześniejszych do czasów współczesnych ( choćby jadący, nowoczesny spalinowy szynobus lub pociąg turystyczny ze starymi wagonami, itp...) .
Zaś to, co dotyczy parowozu TKw 3, to nawet jeśli pracował na PKP do lat 60tych, to jest to mój jedyny model parowozu. Wiem ,że może i nie pasuje na dioramie ( dla purystów ),jednak kocham ten model i stawiam go oczywiście jako na torach by "coś stało" :D . Niema sprawy - jeśli rzeczywiście ten parowóz jest wyjątkowo drażniący, więcej nie będę go umieszczał na fotkach :cry: .

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
-o tej Daniela lok omotywce już kiedyś było , że to Jego najukochańszy model z wszystkich modeli loko motywek - jest to Jego marzenie taborowe -Jego wehikuł czasów i miejsc , który to ciągnie zawsze coś zabytkowego , teraz tu saloneczkę po tych różnych ( i już wielu) makietach/dioramach bardziej lub mniej wysnutych z Jego marzeń i być może czyichś , - jasne ,że ciekawym byłby ten tendrzaczek Jego jako prywatnego właściciela przewożnika z oznaczeniem Jego (wymyślonym / zaprojektowanym i wykonanym :!: :idea: )a nie tym pekapowskim ,~bo lampy loka takie pekapowskie są fajne -zwłaszcza z tymi białymi lamówkami i tymi trzema paseczkami każda - a wiecie Państwo ,że ta loko Daniela to jest lok bezzałogowy zdalnie sterowany? prądem~ ;)
-ta mini dioramka jest świetna -ALE ! w gospodarstwie Danielaków na chacie jest antena satelitarna i gdzieniegdzie śmieci fajne na jawie

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
-poradzisz , -fajnie się ogląda fantazje~wariacje na temat a już m nie j fajnie niedorzeczność z logiem i numeracją instytucji prawdziwej chyba że masz z nimi umowę i musisz zawsze gdzieś tam umieścić ich logotyp/y, bo jeżeli tak nie jest to po co ? ..- ten Twój tendrzak model ( produkcji zakładów Flajszmana) ) jest w służbie Twojej kolei więc powinien mieć Twoje oznaczenie np. DL 1 -1 (Daniel Loko , 1- bo to konstrukcja germańska a druga jedynka -bo to Twój pierwszy na stanie tej serii i tak dalej.. , może być coś jeszcze , Żeś z Warszawy , więc logiem DeeLa mogłaby być pól kobieta pół ryba w tarczy -ale pardą to Ty już dalej ewentualnie .. i w ogóle ;)

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Hoart napisał(a):
-poradzisz , -fajnie się ogląda fantazje~wariacje na temat a już m nie j fajnie niedorzeczność z logiem i numeracją instytucji prawdziwej chyba że masz z nimi umowę i musisz zawsze gdzieś tam umieścić ich logotyp/y, bo jeżeli tak nie jest to po co ? ..- ten Twój tendrzak model ( produkcji zakładów Flajszmana) ) jest w służbie Twojej kolei więc powinien mieć Twoje oznaczenie np. DL 1 -1 (Daniel Loko , 1- bo to konstrukcja germańska a druga jedynka -bo to Twój pierwszy na stanie tej serii i tak dalej.. , może być coś jeszcze , Żeś z Warszawy , więc logiem DeeLa mogłaby być pól kobieta pół ryba w tarczy -ale pardą to Ty już dalej ewentualnie .. i w ogóle ;)
Bardzo dziękuję Ci za miłe słowa... :) .
Realizm w pejzażu zawsze ,miejsce może być wymyślone, byle by zgodne z realizmem ,a modele...., najlepiej jakby były z własnej "Deokape" :D .

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
-PIKO?-hm -nie wiedziałem , a dokładnie taką serię loków produkowały tylko zakłady PIKO ? czy taka seria była też z innych wytwórni ?

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ten tylko Piko... przynajmniej z wielkoseryjnych producentów, zresztą też go bardzo lubię i swojego czasu kupiłem u Makieciarza bardzo tanio 8)

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Hoart napisał(a):
-PIKO?-hm -nie wiedziałem , a dokładnie taką serię loków produkowały tylko zakłady PIKO ? czy taka seria była też z innych wytwórni ?
Raczej tylko chyba PIKO (wersja PIKO Expert) - nie spotkałem tego modelu produkcji innej firmy, a ten jest nie drogi i bardzo fajnie wykonany, oraz "prawie" cały wykonany z metalu :D (ciężki jak diabli).

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
-ciekawe jaki ma numer fabryczny ten tendrzak DeeLa? zakładów PIKO? rzuć proszę okiem DL na papiery zakupu
-samo PKP( to prawdziwe) jest teraz "wolne" (chyba?), więc jeżeli tak to mogłoby być Polskie Koleje Prywatne i tylko teraz krój liter no i znak jakiś trzaby zaprojektować i te kolory firmy ..
powinno być jak już się bawić po swojemu to PIKO Export

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
857 77 5
Ja mam tylko pytanie czemu służą i co mają oswietlać te lampy Kluby. Nie mam więcej pytań. Nadmienię tylko, że nie widziałem nigdzie takiego przypadku.

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Zbyszek napisał(a):
Ja mam tylko pytanie czemu służą i co mają oswietlać te lampy Kluby. Nie mam więcej pytań. Nadmienię tylko, że nie widziałem nigdzie takiego przypadku.
Lampy OMKIA.
Już przestawiłem lampy :) .
Lampa na betonowym słupie teraz oświetla teren wokół skrzynki elektrycznej,oraz zejście schodkami z nasypu.
To co opisałeś wcześniej Zbyszku to była "chwilowa sytuacja", ale taką widuję również często, ponieważ u moich znajomych niedaleko Stolicy, na ich posesji ( podwórku ), stoi taka lampa i to przy samej ścianie ich domku.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.174 504 30
Ponieważ to ja wywołałem temat TKw3, czuję się zobowiązany zabrać głos. Nie spodziewałem się aż takiego odzewu i nie było moją intencją krytykować umieszczenia tego modelu na dioramie Daniela. Sam model jest naprawdę bardzo fajny i ładnie przerobiony na PKP. Potwierdzam też, że model jest produkcji PIKO. Jest to jeden z pierwszych modeli opracowanych od nowa przez PIKO w "nowych czasach" (mam na myśli po roku 1990) i moim zdaniem jest bardzo udany. Fleischmann także produkuje model BR94, ale inny, pruskiego typu (na PKP TKw1). Jeśli chodzi o TKw3, to prawie na pewno jeździły w przemyśle, możliwe, że zaraz po wojnie jakieś były eksploatowane także przez PKP, ale nie mam na to żadnych dowodów, to tylko moje przypuszczenia, niczym nie poparte.

A sama diorama jest rzeczywiście uniwersalna, zależnie od aranżacji (ustawionego taboru, samochodów itp.) może odzwieciedlać czasy od lat 1970-tych do dzisiejszych. Gdyby nie semafor świetlny (a może też i lampy, ale tu nie czuję się kompetentny), który jest stosunkowo nowego typu, mogłyby to być czasy wcześniejsze, nawet jeszcze przedwojenne.

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Andrzej Harassek napisał(a):
Ponieważ to ja wywołałem temat TKw3, czuję się zobowiązany zabrać głos. Nie spodziewałem się aż takiego odzewu i nie było moją intencją krytykować umieszczenia tego modelu na dioramie Daniela. Sam model jest naprawdę bardzo fajny i ładnie przerobiony na PKP. Potwierdzam też, że model jest produkcji PIKO. Jest to jeden z pierwszych modeli opracowanych od nowa przez PIKO w "nowych czasach" (mam na myśli po roku 1990) i moim zdaniem jest bardzo udany. Fleischmann także produkuje model BR94, ale inny, pruskiego typu (na PKP TKw1). Jeśli chodzi o TKw3, to prawie na pewno jeździły w przemyśle, możliwe, że zaraz po wojnie jakieś były eksploatowane także przez PKP, ale nie mam na to żadnych dowodów, to tylko moje przypuszczenia, niczym nie poparte.

A sama diorama jest rzeczywiście uniwersalna, zależnie od aranżacji (ustawionego taboru, samochodów itp.) może odzwieciedlać czasy od lat 1970-tych do dzisiejszych. Gdyby nie semafor świetlny (a może też i lampy, ale tu nie czuję się kompetentny), który jest stosunkowo nowego typu, mogłyby to być czasy wcześniejsze, nawet jeszcze przedwojenne.
Fleischmanna BR94 u nas były jako TKw1 i TKw2 ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 106
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10