• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

DIORAMA H0-H0e

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.153 16 2
Trzeba Ci Kupić nową szczotkę. Tą już zużyłeś zamiatając resztę forum pod dywan. :shock:
DZIEŃ SĄDU OSTATECZNEGO CORAZ BLIŻEJ

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
popowe napisał(a):
Trzeba Ci Kupić nową szczotkę..... [/b]
Tu nie chodzi o zamiatanie tylko o uzyskanie klimatu ,który wszyscy znamy i kochamy... :D
Mała aranżacja z układem drzew na dioramie.
Dziś także wstępne obramowanie dioramy i przygotowanie do wykrojenia zarysu kształtu terenu :) .

Załączniki

Baciar

Użytkownik
Reakcje
1 1 0
Rozmowa poszła "w krzaki" :), a ja się niczego o nachyleniu torowiska nie dowiedziałem...

T.

Edit: to tak a propos zadanego sporo postów powyżej pytania.

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Baciar napisał(a):
Rozmowa poszła "w krzaki" :), a ja się niczego o nachyleniu torowiska nie dowiedziałem...

T.

Edit: to tak a propos zadanego sporo postów powyżej pytania.
Przepraszam - już odpisuję :oops: .
Nachylenie toru uzyskuje w ten sposób ,że pod zewnętrzną cześć toru podkładam pasek twardego kartonu o grubości około 1-2 mm grubości i pod podkłady wylewam klej kropelkę podkraplając zewnętrzne krawędzie podkładów z dwóch stron tak ,by szybko podkłady związały się z podłożem. potem dopiero cała reszta czyli wyciągam szyny z przyklejonych podkładów (jeśli są betonowe) wybarwiam je podkładówką szarą w sprayu, potem pigmentuję szarym pigmentem i jak wszystko wyschnie wsuwam dopiero szyny i je osobno wybarwiam :D .
A tło zielone będzie jutro.. :p

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Dziś zostanie zamontowane obramowanie dioramy wraz z ukształtowaniem terenu-fotki po południu.
Trwają prace na podłączeniem elektryki i w między czasie oczekiwanie na lampy od OMKIa. :D
W między czasie "produkują się" garnki na płot, schodki do zejścia i powstają kwietniczki.

Załączniki

Peter007

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ehh ja bym sie prędzej spodziewał jakiegoś starego auta, bo to jakoś nie pasuje do epoki parowozów, tam przy płocie idealnie by pasowała stara pognita syrena bosto :D

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
Syrena Bosto to lata 1970-80-te, a ten parowóz (jeśli TKw3 w ogóle jeździł na PKP, bo co do tego są poważne wątpliwości), to 1950-te, może 1960-te, szczególnie, że spięty z wagonem z III epoki.

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Danielu nie będe pisał komplementów o samej makiecie bo to sądzę wiesz, czy mógłbyś przybliżyć mi technikę, oświetlenie wykonywania przez ciebie zdjęć?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 106
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10