• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Deutsche Bundesbahn 1949-1993 - modele i 1:1

Tigrek

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 37 15
Szkoda, że Piko nie zrobiło zielonej 151ki, ale innej niż 001, myślicie że wypuszczą zieloną, ale nie prototypową?

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.681 65 3
Podejrzewam że tak. Ale będą mieli trudno z konkurencją bo Roco kilka lat temu zrobiło model seryjnej 151 w nowym opracowaniu i to bardzo dobry model. Do tego jest jeszcze ESU. Dlatego się nie dziwię że Piko się nie spieszy z modelem seryjnej 151.

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.508 47 0
Podobno ma się pojawić zielona 151-ka z nowym numerem pod koniec marca. A swoją drogą ta prototypowa jakie miała różnice z seryjnymi?

Ostatnio edytowane:

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.294 25 2
Lampa czołowa jest trochę niżej. Poręcz na czołach pod linia okien. 3 stopnie wejściowe, a nie 4. Okienka boczne zgrupowane 2x po 2 - z wyraźną przerwa miedzy dwoma lewymi i prawymi. "Normalnie" okienka maja równy odstęp miedzy sobą.

Polityka wprowadzania kolejnych malowan BR 151 Piko jest dobrze przemyslana biorac pod uwage rynek i dotychczasowe edycje innych producentow.
Najpierw 151 001 - nikt takiej dotychczas nie zrobił. Kolejna to bezowo-niebieska - z czerwonym logo DB - bardzo dawno takiej nie widziałem. Teraz wyszła bezowo-niebieska ze starym keksem DB i w planie na zaraz jest verkehrsrot - takie lokomotywy pojawiały sie na rynku jakieś 3 lata temu i są praktycznie już w handlu niedostępne.
O zielonej, ale w wersji seryjnej, jeszcze nie słyszałem, żeby była w planie. Ale moim zdaniem zejdzie szybciutko, bo to klasyk. Nawet märklinisci po nią sięgną, bo BR 151 Märklina mocno odstaje od Pikowskiej.

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.508 47 0
Jak teraz chciałem zamówić swoją bez dekodera to usłyszałem w dwóch miejscach że jest niedostępna, ale pod koniec marca jest przewidziana z nowym numerem. Zobaczymy na ile to prawda. Może się okazać że tylko wznowią tą co już robili.
Ja w każdym razie nabyłem z dekoderem, ale boję się że na jednej się nie skończy.:(

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.294 25 2
Z nowym numerem to ich fajna i częsta praktyka, ale tutaj musiałby to być jakiś wczesny numer z tych prototypowych BR 151 uwzględniający różnice, o których pisałem.
A nawiasem mówiąc 151 001 zielona jest jeszcze dostępna na stronie Piko.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.681 65 3
Temat 150-ek u mnie zamknięty. Dwie w podwójnej trakcji już są. Teraz przydałoby się jakiś skład do nich zebrać.
Zobacz załącznik 634066 Zobacz załącznik 634067 Zobacz załącznik 634068
Do trakcji podwójnej to niestety wahadła z talbotow do przewozu rudy albo węgla. Z Roco masz 6 osiowe do rudy. Mogą też być 4 osiowe. Ale współczuję w kwestii kosztów bo takich wagonów trzeba ok 50 4 osiowych lub dobre ponad 30 6 osiowych. Nie wiem czy MaTrix obecnie nie ma zestawu Langen Heinrich ale nie wiem czy ma być w epoce IV czy III.

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.508 47 0
No i doczekałem swojej 151-ki. Model piękny, warto też było dołożyć trochę i nabyć z dźwiękiem.
1 002.JPG
1 004.JPG
1 005.JPG

Dojechała też 221. Z początku nie miałem przekonania do tego malowania, ale na żywo wygląda bardzo fajnie.

1 012.JPG
1 013.JPG

No i na tą chwilę chyba mam wszystkie lokomotywy Deutsche Bundesbahn, które chciałem. Może jeszcze się skuszę na 141 w granatowym malowaniu i poczekam jak wyjdzie z Piko Br 181.2

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.439 481 107
Gdyby nie wycieraczki nie wiedział bym który to który. Czy ma żywo też ta różnica nie jest tak wyraźna?
Czy byłbyś w stanie zrobić takie "fest" porównanie z dużą ilością zdjęć poszczególnych partii obu lokomotyw?

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.508 47 0
Piko zrobiło kawał dobrego modelu. Jak dla mnie nie odstaje od ESU. Niektóre detale lepsze w Esu, niektóre w Piko. Ogólnie fajnie posiadać dwie bo jednak różnią się od siebie wersjami.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.439 481 107
Ciekawe czy w wersji sound są podobne problemy z jazdą jak w Gagarinie? Bo jeśli nie to za 1000zł jest super model z dźwiękiem. I to malowanie...zresztą uważam że malowanie wagonów i lokomotywy DB w całym okresie istnienia jest najbardziej efektowne.

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.294 25 2
Całkiem fajny 151 zrobiło jeszcze Roco. Pewne detale jeszcze ładniejsze niż w Piko i w Esu - ramki lamp, wycieraczki trawione, jeszcze bardziej filigranowe pomosty na dachu.
Mam ich kilka, ale nie zieloną. Beżowo-niebieską wrzucałem kiedyś do tego wątku.

Tigrek

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 37 15
Aktualny model BR 151 Roco to całkowicie nowa konstrukcja z przełomu 2015/16
A czy mógłbyś zrobić fotkę od dołu tego Roco? Znaczy wózków? Ja ciągle się zastanawiam, który model wybrać? Esu, Piko, czy Roco? Czy w Roco wózki są równie przestrzenne, co w Piko? Znaczy zaciski hamulcowe?