• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
195 4 0
Co do zbiegów okoliczności - ja miałem wczoraj taki, że monitor mi przestał działać. Nic nie zmieniałem, totalnie nic, podłączyłem innego laptopa, też było dziwne zachowanie, że monitor pojawiał się na sekundę i znikał, no więc użyłem drugiego przewodu HDMI i okazało się, że działa nagle. A wcale nie było tak, że ja ten przewód ruszałem - był nieruchomy bo podłączony do stacji dokującej, więc w ogóle go nie odłączałem, po prostu przestał sam działać z czasem. Także wszystko się może zdarzyć jak widać, zasilacz też może paść ;)

Malix7

Użytkownik
Reakcje
5 0 0
Zasilacz nie padł, ale był podłączony słabszy nie od zestawu,sam nie wiem dlaczego ten kiedys podłączyłem, dziwne bo od poczatku na nim śmigałem i do tej pory bylo ok, po aktualizacji sie tak zrobiło

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
548 65 11
Ja chyba poddałem się. Wydaje się, że wszystko jest zrobione OK. Skoro nowa płytka, nowy dekoder, to nawet jeżeli silnik jest felerny to nie dawał by takich objawów. Może się mylę. Zrobiłem celowo filmik pokazujący SM42 z obudową i bez obudowy, zbliżenia, na podniesionym przednim wóku i tylnym wózku aby pokazać, ze to nie kwestia wózków i/lub blaszek. Tory przygotowane specjalnie do testów. Koła przeczyszczone zarówno poprzez wyjęcie i czyszczenie jak i na urządzeniu WS. Dla porównania drugi filmik EU07 SM na deku ESU wyciągnięty z gablotki, jeżdżony, a koła nie czyszczone (zapomniałem) . Oczywiści enagranie na tym samym sprzęcie i torach, dzieli od siebie kilka minut.

https://youtube.com/shorts/R446ZoM0_UU?si=X1E_sqlE_y7t9T88

https://youtube.com/shorts/1DB9OY4_GNw?si=uQF_KLrPJ-vOzoGO

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
195 4 0
Ja chyba poddałem się. Wydaje się, że wszystko jest zrobione OK. Skoro nowa płytka, nowy dekoder, to nawet jeżeli silnik jest felerny to nie dawał by takich objawów. Może się mylę. Zrobiłem celowo filmik pokazujący SM42 z obudową i bez obudowy, zbliżenia, na podniesionym przednim wóku i tylnym wózku aby pokazać, ze to nie kwestia wózków i/lub blaszek. Tory przygotowane specjalnie do testów. Koła przeczyszczone zarówno poprzez wyjęcie i czyszczenie jak i na urządzeniu WS. Dla porównania drugi filmik EU07 SM na deku ESU wyciągnięty z gablotki, jeżdżony, a koła nie czyszczone (zapomniałem) . Oczywiści enagranie na tym samym sprzęcie i torach, dzieli od siebie kilka minut.

Czy masz najnowszą aktualizację dekodera? W dość starej wersji były problemy z zacinaniem się, ale od bardzo dawna ich nie mam. Pamiętam, że były dwie takie zmiany - jedna to wersja firmware, a druga to jakiś CV odpowiedzialny za pojemność kondensatora.

Ja mam 4 stonki obecnie jeżdżące na tym dekoderze i dają radę, no ale kiedyś z rok temu prawie to pamiętam były takie zacinania się mimo podłączonego kondensatora.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
548 65 11
Według mnie dekoder ma najnowszą wersję. Jeszcze pozostaje reset dekodera ale nie do końca jestem przekonany czy poradzę sobie z dźwiękami bo jak rozumiem dźwięki trzeba będzie wgrywac od nowa?

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
195 4 0
Według mnie dekoder ma najnowszą wersję. Jeszcze pozostaje reset dekodera ale nie do końca jestem przekonany czy poradzę sobie z dźwiękami bo jak rozumiem dźwięki trzeba będzie wgrywac od nowa?
Nie jestem pewien, raczej nie, chyba tylko CV się zresetują, ale nie mam pewności. Dźwięki można bardzo łatwo wgrać.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
325 0 2

Jaka jest centralka? To dziwne wygląda. Dekoder ma problem tylko przy starcie, jakbym spadek napięcia na torach powodował brak napięcia w dekoderze i dekoder wpada w stan resetu, o ile naprawdę jest napięcie w dekoderze. Bez dźwięku też nie jeździ?
Porównywanie z innym loko nie dokończa jest dobre, bo odbiór prądu w stonce naprawdę jest kiepski, gorzej jest tylko w Rocowskich BR232. Jak jest chęć i możliwość to można nam wysłać ten lok na testy albo podejść do stoiska na Hobby 2025

Nie, zostaną po resecie, ale wątpię, że to naprawi problem.

a druga to jakiś CV odpowiedzialny za pojemność kondensatora.
Tego już nie ma dawno. Tu jest coś innego. Kwestia centralki i kompatybilności z dekoderem

Ostatnio edytowane:

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
548 65 11
Witam, w ramach domknięcia tematu. Po kontakcie bezpośrednio z Railbox, producent wysłał mi nowy dokoder, który otrzymałem przesyłka po 24h (bardzo fajne :) ) Obecnie testy na torze testowym w warunkach jak na wcześniejszych filmikach przeszły bez problemów. Stonka jeździ bardzo dobrze. Oczywiście będę nad nią pracował jeszcze w zakresie UPS , wymiany kół i być może zmiany silnika żeby w warunkach polowych na makiecie również funkcjonowała jak inne loki ale to juz w temacie dekodera nie ma znaczenia. Dekoder działa, funckjonalnie wszystko jest OK.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
195 4 0