• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Czym lutować

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
363 98 10
Witam.
Mam do polutowania kilka drabinek i tylnych części głowic do sygnalizatorów p. Kluby i "Levisa".
Najlepiej czym można to by było zrobić?
Jaka lutownica i jaki topik?

OP
OP
B

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
363 98 10
AF-20 to nie kwas / "woda lutownicza".
W załączniku instrukcja ze strony producenta / sprzedawcy.
Gdyby to był kwas to musiałby zaprezentować także inne dokumenty bo byłby to produkt niebezpieczny / szkodliwy.
Jeśli wierzyć opisowi - powinien być skuteczny i bezpieczniejszy niż kwas / "woda lutownicza" a łatwiejszy do usuwania niż kalafonia.
Nie próbowałem.
Podany załącznik, przynajmniej u mnie się nie otwiera.:(

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
349 1 0
@ Bolesław 102: to nie obrazek jpg a plik pdf więc go nie widać w poście a do otwarcia potrzebny AcrobatReader albo coś podobnego. U mnie też się nie otwiera po kliknięciu tylko zapisuje na dysku ale to kwestia ustawień komputera.
@ robertmuszka: to z Lidla jak i podobne cenowo "stacje" lutownicze z Allegro czy sklepu dla elektroników nadają się tylko dla poczatkującego elektronika do lutowania drucików. Grot ma za gruby szpic jak na precyzyjne prace i za małą masę jak na lutownie blaszek, brak stabilizacji temperatury co w przypadku lutowania elektroniki bardzo zwiększa ryzyko uszkodzenia płytki drukowanej. W miarę przyzwoite stacje lutownicze ze stabilizacją temperatury i masywnym grotem to gdzieś tak od 200-300 zł w górę. Moim zdaniem to wyrzucone pieniądze.

jacekk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
504 18 0
Czym lutuję? Kupioną daaawno temu stacją lutowniczą. Służy i pracuje dość dobrze z różnymi końcówkami.
Do dużych powierzchni gdzie potrzebne jest dobre rozgrzanie czy lutowanych z użyciem soli używam kolby z czasów ZSRR o mocy zaledwie 40W, którą radziecki człowiek przed przywiezieniem do Polski na handel zakupił za 2 ruble i 60 kopiejek. Nie boi się pracy i materiału jaki ma lutować.

Załączniki

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
349 1 0
"kolby z czasów ZSRR" - stara i prymitywna ale za to ma solidny kawal miedzi jako grot i grzałkę nawiniętą na warstwie miki bezpośrednio na tym grocie. Stąd imponujące efekty przy lutowaniu np linki miedzianej 6 mm kw. Też taką mam.
A stacja to z gatunku wypasionych, z rozlutownicą z odsysaniem spoiwa. Aż tak wypasiona to do blaszek nie jest niezbędna. Za to do elektroniki owszem.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.388 36 7
Pastą do SMT nie ma co próbować lutować, nie nadaje się do tego.
Ja jeszcze raz powtórzę - stacja nie musi mieć dużej mocy, wystarczy skuteczne grzanie grota; tu łatwo się okaże, że porządna stacja mniejszej mocy pozwala lutować sprawniej i skuteczniej niż mocniejszy chińczyk.
A opinii typu, że 40W to jedynie drobne elementy SMD można lutować nie ma co komentować.