• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Czerwone GABARYTY RYSA13

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.634 390 20
Kawałek ciągnika jest z tego Mana. Teraz trzeba mu odpowiednio ciężkiego ładunku dla takiego wieloosiowego podwozia.

UniQue

Aktywny użytkownik
Reakcje
374 2 0
Faktycznie ta naczepa tak skromnie przy nim :D może pokusił bys się o coś dłuższego i więcej śladowego :p :p Ale sam w sobie model w takiej konfiguracji robi wrażenie (y)(y)

OP
OP
RYSA13

RYSA13

Znany użytkownik
Reakcje
38 4 0
Zacznę od tego że kiedyś przeglądając forum natrafiłem chyba u Kolegi Marcina @Brodagaz na prezentowane pojazdy modeli z za wielkiej wody USA i cholernie mi się nie podobały - nie prezentacje, a wykonanie tych modeli przez producenta ...no za cholerę się nie mogłem przekonać :D.
Jakiś czas temu przeglądając kopalnię googla natrafiłem na foto pojazdu z USA i tak po nitce do kłębka znalazłem to coś :D.
Zanim jednak zacząłem cokolwiek planować i robić, zasięgnąłem informacji u jednego "Krejzola" który tym żyje i go to kręci @zyraf82 . Daniel... serdecznie dziękuję za pomoc, wsparcie, porady, części i te wytopione minuty na telach (y).
Model wyglądem i wykonaniem przypomina pojazd 1:1 jest chyba jednym z lepiej wykonanych modeli USA przez Herpę a jest nim MACK. Oryginalnie model był granatowy, został przemalowany i delikatnie dopieszczony, natomiast naczepa to już mocna przeróbka naczepy platformy europejskiej z herpy, na tą bardziej USA: pomalowana, przerobione tylne osie i koła, dodana rączka do podnoszenia kół, przewody hamulcowe, imitacja desek na platformie a na koniec kalki ostrzegawcze ( brak rejestracji zestawu w danym stanie USA - kwestia czasu ).

MACK CH 613 6x4 z naczepą 2 osiową typu flatbed.
0289.JPG
0290.JPG
0291.JPG
0292.JPG
0293.JPG
0294.JPG
0295.JPG

cdn...pozdrawiam :D

Ostatnio edytowane:

DyrdekHz

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Udało Ci się uzyskać "klimat USA" w polskim modelarstwie chyba jako jednemu z niewielu. Przy okazji widać jak bardzo amerykanie są w tyle za nami z transportem. Osobiście dodałbym jeszcze obowiązkowe oznaczenia na boku kabiny (bodajże z tonażem itp). ;)

DyrdekHz

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Piękny zestaw zrobiłeś. Podoba mi się.

A możesz przybliżyć trochę w czym są tak w tyle?
Głównie chodziło mi o rozwiązania techniczne.
Pierwsza sprawa to konstrukcja naczep, praktycznie niezmienna od kilkudziesięciu lat, co z resztą widać gołym okiem. Dla przykładu nowością tam są osłony boczne w naczepie. Amerykanie spytani o to rozwiązanie odpowiadają coś w stylu "przecież tylko debil pcha się pod naczepę". :ROFL: Rynek zabudów i naczep specjalistycznych jest tam zdecydowanie uboższy niż w reszcie świata, nie wspominając już o takich podstawowych elementach pojazdów użytkowych jak wszelkiego rodzaju czujniki, aktywne tempomaty, owiewki czy nawet zwykłe chlapacze, będące przecież codziennością na naszym kontynencie. Druga sprawa to egzekwowanie czasu pracy kierowcy. Tamtejsi "truckerzy" muszą prowadzić coś na zasadzie papierowego zeszytu, gdzie rozpisują kiedy jechali a kiedy odpoczywali. Tachografy będą wprowadzane dopiero w ciągu najbliższych dwóch lat (w większości krajów UE tacho obowiązuje już od 2004 roku).
Zapewne spowodowane jest to tym że Europa i reszta świata szuka oszczędności/optymalizacji kosztów, stąd kolejne osiągnięcia z zakresu aerodynamiki, telematyki, mechaniki itp. USA zapewne tych oszczędności szukać w transporcie nie musi, stąd tak powolny rozwój. ;)

Ostatnio edytowane: