• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Czasopismo modelarskie

BarTK

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
365 0 0
Pozwolę sobie dorzucić swoje 3 gorsze w tym temacie:
1. Jak dla mnie wersja PRINT, miło jest poczytać na papierze, nie trzeba się ponad normę gapić w monitor komputera.
2. Czasopismo mogło by być dostępne w sklepach modelarskich i salonach EMPIK.
3. Opcja kupna z doskoku, jeśli czasopismo będzie miało ciekawą treść warto będzie się zastanowić nad abonametem.
4. Interesujące mnie tematy to tabor, budowa makiet, techniki modelarskie, relacje z konstrukcji modeli wskazówki itp., do dobrze i jasno napisanego tekstu na pewno przydadzą się zdjęcia, rysunki co i jak było robione. Przydadzą się także tematy traktujące o elektryce, sterowaniu.
5. Kalendarz lub plakat jednak nie jest to konieczne.
6. Oczywiście jak najbardziej jest miejsce na artykuły o prawdziwych kolejach w końcu to na nich się wzorujemy.

Poza tym dobrym pomysłem będzie zamieszczanie rysunków taboru kolejowego dzięki nim można we własnym zakresie zacząć coś budować, opisy rozwiązań ze schematami stacji na makiecie, jeśli materiał traktuje o modelu dioramie, makiecie zrobionym na podstawie oryginału, warto także ten oryginał przedstawić. Warto przedstawić nowości modelarskie i opisy taboru, budownictwa nie tylko polskiego w mniejszym stopniu chętnie też poczytałbym o nowościach "Niemieckich, Czeskich, lub Amerykańskich". Miło było by zobaczyć także relacje dotyczące modyfikacji taboru oraz konwersji na wersje które poruszały się po PKP.

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
172 1 0
Jak to ma być gazeta modelarska to powinno być 80% treści na temat modelarstwa kolejowego. Po co mają być zbędne opisy infrastruktury kolejowej. Owszem jeżeli jest jakiś poradnik/opis dajmy na to modelu budynku/lokomotywy to jak najbardziej można przedstawić go, przedstawić jego funkcję, krótką historię oraz działanie, mówiąc w skrócie, podać czytelnikowi podstawowe informacje na temat tego obiektu lub lokomotywy (w zależności o czym będzie dany artykuł). Nie róbcie z gazety, która ma być stricte o modelarstwie kolejowym Świata Kolei po co taka dróga.

1. Papierowa
2. Empik, strona producenta
3. Oba choć ja wolę kupić z doskoku bo są artykułu, które nie będą mnie interesowały a mam możliwość wyboru tych, które akurat będą mnie interesować.
4. Przerabianie modeli (z opisem fototrawienia), budowa makiet krok po kroku, elektronika, ewentualnie naprawa modeli
5. Może kalendarz na początku roku (symboliczny dodatek od firmy), może jakiś budynek kartonowy do wycięcia (tak jak to robiły Koleje Małe I Duże) ale to podnosi cenę czasopisma i tu bym się poważnie zastanowił.
6. Skoro ma to być gazeta modelarska to powinno być 80% treści na temat modelarstwa kolejowego. Po co mają być zbędne opisy infrastruktury kolejowej. Owszem jeżeli jest jakiś poradnik/opis dajmy na to modelu budynku/lokomotywy to jak najbardziej można przedstawić go, przedstawić jego funkcję, jego historię oraz działanie mówiąc w skrócie podać czytelnikowi podstawowe informacje na temat tego obiektu lub lokomotywy (w zależności o czym będzie dany artykuł)

Słowo odnośnie piramidy. Dla mnie ona nie ma racji bytu, ponieważ mam modele od ROCO, Robo ale także od PIKO, buduję makietę zgodną ze standardem FREMO, uczęszczam do klubu modelarskiego ale i tak lubię rozłożyć sobie tory na dywanie w moim pokoju i pojeździć sobie na standardowym kole ułożonym z torów PIKO na 3 lokomotywy.

Reakcje
0 0 0
O błędną pisownię serii, to co Cocu uporczywie tępi na forum. Powinno być EU07.
A czego się spodziewać po osobie która ma w nicku układ osi- jest bardzo dokładny i skrupulatny. Popieram takie działanie całym sercem...czasem tylko odczytywane jest to trochę na opak.;)
Słowo odnośnie piramidy. Dla mnie ona nie ma racji bytu, ponieważ mam modele od ROCO, Robo ale także od PIKO, buduję makietę zgodną ze standardem FREMO, uczęszczam do klubu modelarskiego ale i tak lubię rozłożyć sobie tory na dywanie w moim pokoju i pojeździć sobie na standardowym kole ułożonym z torów PIKO na 3 lokomotywy.
Piramida to wymysł abstrakcjonisty - nie pasuje do naszego rynku.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.935 32 2
Pisma stricte o modelarstwie kolejowym na pewno brakuje i ten brak można chyba tłumaczyć tylko małą rzeszą zainteresowanych. Osobiście podejrzewam że ankieta kolegi Zabkreta związana jest z zainteresowaniem któregoś z niemieckich wydawców z wejściem na polski rynek z podobnym pismem, może z polskojęzyczną wersją niemieckiego odpowiednika. Byłoby to mile widziane, ale to tylko moje domysły.
A co do samej ankiety, ja oczywiście preferuje papier i abonament i sądzę że jeśli cena byłaby OK, to takie pismo miałoby szansę.
Tematy? wszystko, jaknajszerszy zakres tematów. Warsztat modelarza, budowa modeli, bo wiele osób z braku wielkoseryjnych modeli chciałoby coś zrobić ale nie wiedzą jak się za to zabrać. A więc też plany.

P

Paweł Piotr

Gość
Jak to ma być gazeta modelarska to powinno być 80% treści na temat modelarstwa kolejowego. Po co mają być zbędne opisy infrastruktury kolejowej.
Kolega chyba nie rozumie, co to znaczy modelarstwo kolejowe - to właśnie z takiego podejścia do "modelarstwa kolejowego" biorą się potem płaczliwe prośby o pomoc przy ustawieniu sygnalizacji, dobieraniu właściwych budynków, poprawnej konstrukcji budowli inżynierskich, rozprowadzenia pędni i wielu innych elementów "zbędnej" infrastruktury..
Proszę prześledzić sobie np. wątek:
http://forum.modelarstwo.info/threads/makieta-pkp-w-ok.17760/page-17
który bardzo dobitnie pokazuje, czym jest prawdziwe modelarstwo kolejowe..

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
172 1 0
Kolega chyba nie rozumie, co to znaczy modelarstwo kolejowe - to właśnie z takiego podejścia do "modelarstwa kolejowego" biorą się potem płaczliwe prośby o pomoc przy ustawieniu sygnalizacji, dobieraniu właściwych budynków, poprawnej konstrukcji budowli inżynierskich, rozprowadzenia pędni i wielu innych elementów "zbędnej" infrastruktury..
Fakt, nie pomyślałem o osobach, które budują fikcyjną stację. Przyznaję się mój błąd.

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
391 5 1
Nawet budując model stacji istniejącej dobrze jest chociaż trochę mieć wiedzy nt "zbędnej" infrastruktury. Bo ona tam po prostu jest!!! I jest po coś(y)

pastka

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Chyba niewiele wyjdzie z tej dyskusji.. Czasopismo by się przydało, papierowe. Ale czasopismo jako dodatek do jakiegoś drobnego modelu. Coś jak w serii First to Fight. Za cenę 20 zł wypraska czegoś niewielkiego do samodzielnego montażu, z kolorowego plastiku, w skali 1-87 - np SM01, SM02, 03.. Jakiś samochód - 125p, syrena.. Może zestaw kolejarzy w rogatywkach, typowo polskie małe budynki kolejowe.. A czasopismo jako dodatek ;) Wzialbym wtedy prenumeratę albo dwie :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 3
Dla początkujących 6