• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Czasopismo modelarskie

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3
Nie mówię, że nic. Napisałem po prostu, że więcej materiału z zakresu modelarstwa niż kolei. I Zabkret napisał na początku, że pytanie kieruje "do dołu piramidy". Mnie się wydaje, że tacy ludzie bardziej pragną oglądać zdjęcia makiet niż dworców.
Tacy ludzie nie kupią gazety o modelach tylko o tym hobby które jest dla nich ważniejsze lub będą oszczędzali kasę na kolejny wagon/lokomotywę.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.262 118 11
Chcialbym zauwazyc ze koledzy, ktorzy sie tutaj wypowiadaja to raczej do dolnej czesci piramidy sie chyba nie zaliczaja. Jak juz cos to bardziej do aleji zasluzonych:)

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
To są osoby szukające przede wszystkim wszelkich porad jak wykonać to i owo aby móc pobawić się w to Hobby.
Nie trzeba za daleko szukać wystarczy poczytać posty z działu dla początkujących .
Czasopismo modelarskie przede wszystkim powinno być o modelach , powinno zawierać porady co i jak wykonać , plany taboru , makiet itp .
Zresztą nie potrzeba wyważać otwartych drzwi i zobaczyć jak wyglądają czasopisma z innych dziedzin modelarstwa.
Zaczynanie od jakiś piramid i dzielenie ludzi na tych co wiedza i tłumoków to niczego dobrego nie wróży .

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Ciekawe ile jest w Polsce makiet/ ilość wydanych numerów?
Jeżeli uznam, że treść jest dla mnie ciekawa, jestem wiernym kupcem. Pozycja tylko i wyłącznie drukowana.
(y)

Reakcje
0 0 0
Jak według was miałoby wyglądać dla was idealne czasopismo o modelarstwie kolejowym?

A jest obecnie jakieś pismo stricte o modelach? Czy tylko kolejowe z artykułami okazjonalnymi - typu SU46 w H0 itp...?
Jeżeli tak to niestety nigdy na żadne się nie natknąłem - a miejsce dla jednego na pewno się znajdzie.

1. Tylko PRINT, tylko online, albo oba? Print

2. Jeżeli PRINT, to gdzie byś szukał lub kupił czasopismo najchętniej? Empik

3. Wolisz abonament czy sobie kupować z doskoku? Osobiście wybrać ładny egzemplarz

4. Jakie tematy Cię interesują? Nowości, budowa makiet, przykładowe prace modelarskie

5. Co byś chciał na środkowej stronie do wyjęcia? Kalendarz, Poster, lub schematy stacji do zbierania? Artworki z lokami i wagonami. W stylu epoki z której dany model się wywodzi...plus coś extra...np Miracle Express

6. Czy twoim zdaniem mają miejsce w czasopiśmie artykuły o prawdziwych kolejach, jeżeli nie są związane z modelem albo makietą przedstawianą w tym samym wydaniu? Zbyteczne - o prawdziwej kolei już są pisma- wystarczy jedna fotka jak model wygląda w realu...oddzielne artykuły o prawdziwej kolei gdy jest tyle modeli nie mają sensu...

Wszelkie inne (merytoryczne) uwagi są mile widziane.

Nie przeszkadza mi duża ilość reklam producentów modeli czy materiałów modelarskich...inne reklamy typu Biedronka mogą irytować

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
A może przenieść wszystkie posty o piramidce i pieniądzach na bocznicę jako nie odpowiadające na temat?
A może wszystkie posty poza oczekiwanymi przez Autora odpowiedziami nowych użytkowników przenieść. Bo dyskusja jak w kazdym temacie. Drogo , mało ludzi. Może jest mało ludzi zainteresowanych bo wypowiedzi nie zgodne z linią Admina się usuwa.

Reakcje
0 0 0
Pismo o modelach- zwłaszcza pismo o H0- to strzał w dziesiątkę...ma większy sens niż reaktywowanie Secret Service- gry królują obecnie w internecie...a modelarze szanują papier i przyjemną lekturę przy tubach z taborem...

Ta piramida z początku wątku- nie wiem kto ją wymyślił ale wszystkie osoby, które znam, posiadające ogromne kolekcje taboru nie podpadają pod żadną kategorię w tym dziwnym schemacie...co to znaczy klient Piko?

Bo klientów Piko ma kilka rodzajów- dzieciaki i Hobby...zwolennicy Experta...i poważni kolekcjonerzy wybierający "exklusiv" czy najdroższe Classic...a jak ktoś ma Roco ale tylko linię Play Time? To jest klientem Roco czy kryptoklientem Piko- bo niby aspiruje do Roco ale ma zabawki od tej firmy...troszkę nieprzemyślany diagram.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Jedna mała piramida a tyle teorii. Jak zrozumiałem to tak, że ludzie którzy są bardziej zaawansowanymi użytkownikami wybierają produkty droższe a lepiej wykonane. Ludzie z dolnej części wybiorą fikcyjny a tani zestaw startowy(Piko) a Ci z górnej drogi, ale realny(Roco). Widać jak na dłoni, że ta piramida była robiona pod modelarzy niemieckich. U nas różni się, bo nie ma wyboru pomiędzy tymi samymi modelami u różnych producentów. Rozjaśni się po premierze "siódemki", kto w jakiej części piramidy chce być. A tak na szybko żeby zobrazować. Ile osób które rozkłada tory na podłodze, bo nie ma makiet, kupuje pociągi z manufaktur?
Ps: Corwin ja pytałem, co ludzie by chcieli zobaczyć w przyszłej gazecie. Nie pytałem co by chcieli w ogóle.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jedna mała piramida a tyle teorii. J
Pewnie dlatego, ze nie ma punktu odniesienia, brakuje informacji na podstawie jakich danych została stworzona, dla jakiego obszaru ją opracowano, dlaczego zmiksowano trzy firmy, w tym jedną, która jeszcze nie sprzedaje modeli, więc trudno ocenić jej udział w rynku, dlaczego pominięto inne znane firmy.Tak jak Marcin, podejrzewam, że piramida nie pokazuje sytuacji w Polsce. Daniel chyba niezbyt często korzysta z wyrobów Roco, Acme, Schlesienmodelle przy tworzenie swoich dioram, nie wiem jak inni zaliczani do elity modelarskiej.
Patrząc na siebie, według opisu zaliczam się do dołu piramidy, natomiast jako klient jestem w górnej połowie, bo "powrót do przeszłości zacząłem od zestawów startowych Roco, znacznie później w Parowoziku kupiłem pierwszy wagon Piko i jeszcze później okazyjnie wagony Piko do zabawy dla syna. Teraz znacznie częściej kupuje produkty Robo, Roco niż Piko, a ciągle jestem na etapie podłogowym. Ciekawe, czy jestem nietypowym przypadkiem, czy jest takich jak ja więcej :).

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jesteś najbardziej standardowym przypadkiem polskiego modelarstwa. Masz już wiedzę i trochę taboru i przeradzasz się w zbieracza. Kupujesz Roco i Fl oraz Robo bo mają wysyp polskiego taboru i do tego pewnie dwie sm od Piko. Początek to III epoka która szybko przeradza się w kolejne.
Nie ma miejsca i kasy na budowę makiety.
Wagony dla dziecka dla zmylenia żony.

SU46-017

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jak według was miałoby wyglądać dla was idealne czasopismo o modelarstwie kolejowym?
1. Tylko PRINT, tylko online, albo oba?
2. Jeżeli PRINT, to gdzie byś szukał lub kupił czasopismo najchętniej?
3. Wolisz abonament czy sobie kupować z doskoku?
4. Jakie tematy Cię interesują?
5. Co byś chciał na środkowej stronie do wyjęcia? Kalendarz, Poster, lub schematy stacji do zbierania?
6. Czy twoim zdaniem mają miejsce w czasopiśmie artykuły o prawdziwych kolejach, jeżeli nie są związane z modelem albo makietą przedstawianą w tym samym wydaniu?
1. Oba
2. W sklepach z gazetami i w sklepach modelarskich.
3. Z doskoku, ewentualna możliwość abonamentu.
4. Prawdziwa kolej ( opisy stacji, historie lokomotyw, opisy wagonów, opisy fabryk taboru itp.) i modelarstwo kolejowe ( opisy modeli, porównania modeli, relacje itp.) .
5. Schematy, a na początku roku ( w styczniu ) kalendarz.
6. W tym samym wydaniu.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
Pewnie dlatego, ze nie ma punktu odniesienia, brakuje informacji na podstawie jakich danych została stworzona, dla jakiego obszaru ją opracowano, dlaczego zmiksowano trzy firmy, w tym jedną, która jeszcze nie sprzedaje modeli, więc trudno ocenić jej udział w rynku, dlaczego pominięto inne znane firmy.Tak jak Marcin, podejrzewam, że piramida nie pokazuje sytuacji w Polsce. Daniel chyba niezbyt często korzysta z wyrobów Roco, Acme, Schlesienmodelle przy tworzenie swoich dioram, nie wiem jak inni zaliczani do elity modelarskiej.
Patrząc na siebie, według opisu zaliczam się do dołu piramidy, natomiast jako klient jestem w górnej połowie, bo "powrót do przeszłości zacząłem od zestawów startowych Roco, znacznie później w Parowoziku kupiłem pierwszy wagon Piko i jeszcze później okazyjnie wagony Piko do zabawy dla syna. Teraz znacznie częściej kupuje produkty Robo, Roco niż Piko, a ciągle jestem na etapie podłogowym. Ciekawe, czy jestem nietypowym przypadkiem, czy jest takich jak ja więcej :).
Jesteś najbardziej standardowym przypadkiem polskiego modelarstwa. Masz już wiedzę i trochę taboru i przeradzasz się w zbieracza. Kupujesz Roco i Fl oraz Robo bo mają wysyp polskiego taboru i do tego pewnie dwie sm od Piko. Początek to III epoka która szybko przeradza się w kolejne.
Nie ma miejsca i kasy na budowę makiety.
Wagony dla dziecka dla zmylenia żony.
Widzisz @dany, jesteś w wielkim błędzie. @Jarek nie jest standardowym przypadkiem polskiego modelarstwa, chyba że za takowego uważasz wilokrotnego Mistrza Polski modelarstwa kolejowego.

OP
OP
Zabkret

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Pisemko to na razie tylko ulotka reklamowa do modelu, bo nic więcej tam nie ma.
„Ulotki“ się składają zazwyczaj z jednej stronki. Opisana jest historia EU07, i nadmienione, że dwie firmy produkują ten model. Jak jedna z nich nie jest wstanie dostarczyć zdjęć modeli, ani udzielić, jakich kol wiek informacji to już nie problem redakcji. W artykule są wymienione obie firmy i redakcja po prostu użyła te zdjęcia do artykułu o EU07, jakie były i są dostępne. MK nie jest, i nie będzie nigdy czasopismem, które jest przekupione przez reklamodawców.

Niezależnie, i obiektywnie. O to chodzi.

Te dwa artykuły po prostu zostały opublikowane online, bo już zostały napisane, ale na wydanie print (MK 0/2014), które się ma ukazać w Poznaniu, już by były musztardą po obiedzie. Te dwa artykuły zostały tak połączone z okładką abyście mieli przykład, jak całe czasopismo będzie mnie więcej wyglądało.

Oooooo! A widzieliście ten system Uhlenbrock'a na pulpit kostkowy dla makiety na ostatniej stronie? Fajna sprawa!!!
Ten system Uhlenbrocka zostanie dokładnie opisany w wydaniu MK 0/2014. Jak działa, jakie są możliwości, i jak go dołączyć do różnych centrali i sterowników.

Link do polskiej wersji: Modelarsto Kolejowe

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 3
Dla początkujących 6