• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciekawostki z Trójmiasta

Drozdzik

Znany użytkownik
Reakcje
1.689 0 0
W Gdyni na Czerwonych Kosynierów się wychowywałem do 10 roku życia, mam nawet stare zdjęcie z jakiejś strony z Internetu z moją kamienicą i jak drogę asfaltową kładli.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.297 33 7
Imho remontują - nowy tor widać na zdjęciu i był połączony z tym starym, który jest częściowo rozebrany

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.590 120 86
"25 lat temu pociągi jechały tędy na Air Show. Tego lata tory zostały podmyte."

Z tego co pamiętam to był plan rozbudowy tego odcinka (nowy most na Unruga) i "puszczenia" tamtędy SKM.

Ciekawy skład:
"Pasażerów miały wozić dwa wagony piętrowe Bdhpumn w kolorze żółto niebieskim oraz dwie lokomotywy (zapewne SM42) podłączone na początku i na końcu składu."
Źródło: trojmiasto.pl

Ostatnio edytowane:

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
"25 lat temu pociągi jechały tędy na Air Show. Tego lata tory zostały podmyte."

Z tego co pamiętam to był plan rozbudowy tego odcinka (nowy most na Unruga) i "puszczenia" tamtędy SKM.

Ciekawy skład:
"Pasażerów miały wozić dwa wagony piętrowe Bdhpumn w kolorze żółto niebieskim oraz dwie lokomotywy (zapewne SM42) podłączone na początku i na końcu składu."
Źródło: trojmiasto.pl
Sponsorowany przez Orlen portal nie ma już o czym pisać, skoro wywleka wspominki sprzed ćwierć wieku. Może napiszą jak uruchamiany był pociąg na Westerplatte, bodajże w 1987 roku...

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Oj tam... Miałkanie Panie @Bolutek ... ;)
Niech i piszą o sprawach sprzed 30lat byle ciekawie. A tu jest ciekawie. Na przykład zestawienie pociągu do obsługi AirShow.
Na Westerplatte jechała wtedy 2xBipa z SM42 ciągnącą i pchającą. I pamiętam jak ciąg bocznicowy od Portu Północnego był "robiony na szybko" aby udało się przejechać...

Drozdzik

Znany użytkownik
Reakcje
1.689 0 0
Reakcje
3.619 30 0
Przedwojenny dworzec wyglądał o wiele "sympatyczniej", choć w dzisiejszych czasach byłby zapewne za mały i niedostosowany do większych przepływów pasażerów, zwłaszcza w sezonie letnim. Szkoda, że po wojnie, budując nowy budynek, nie uwzględniono wybranych, przedwojennych rozwiązań architektonicznych. Myślę, że np. choćby namiastka wieży zegarowej (wzorowana na tej przedwojennej), "przełamałaby" pudełkowaty i wg mnie "nijaki", obecny kształt.

Poniżej kompilacja dwóch fotografii. Porównanie architektury przedwojennej z obecną, nie tylko dworca ale też stojących w jego okolicy budynków. Jak widać, wiele z nich ocalało i wygląda niemal identycznie jak przed wojną.

Pierwsza fotografia, zapewne z II połowy lat 30-tych, autor nieznany, zdjęcie umieszczone m.in. w w/w książce o magistrali węglowej.
Druga fotografia to fragment panoramicznego zdjęcia lotniczego https://www.google.pl/maps/@54.5198732,18.5222068,3a,90y,330h,52.52t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipPBmpeRr8pqusgvqSDVZnn7k7Y6PkMKOVL2PweN!2e10!3e11!6shttps://lh5.googleusercontent.com/p/AF1QipPBmpeRr8pqusgvqSDVZnn7k7Y6PkMKOVL2PweN=w203-h100-k-no-pi-0-ya42.22242-ro-0-fo100!7i8192!8i4096?entry=ttu )

Gdynia Główna - lata 30-te XX w. vs. 2019

Stacja i dworzec główny w Gdyni - lata 30-te XX w. vs 2019.jpg

Ostatnio edytowane: