Mam pytanie do szanownego grona Kolegów, może ktoś coś wie o historii trzech budynków pochodzenia kolejowego, które obecnie, nieco zapomniane, zlokalizowane są w Gdańsku.
Zdjęcie nr 1. Budynek byłej nastawni "G" (?) stojący przy peronie nr 4 w Gdańsku Głównym. Na zdjęciu wykonanym z peronu nr 3, w dniu 26 sierpnia 2018 r. widać także semafory wyjazdowe F501 i F502. Może ktoś wie, kiedy powstał ten budynek (20-lecie międzywojenne ?) i czemu obecnie służy, bo z tego co się orientuję jeszcze parę lat temu nastawnia ta była czynna.
Zdjęcie nr 2. Budynek kolejnej nastawni, tym razem przy przystanku SKM Gdańsk Stocznia. Funkcjonujący zapewne do czasu zamknięcia bocznicy do historycznej Stoczni Gdańskiej. Może ktoś napisze coś więcej o nim, bo mam wrażenie, że jego "żywot" powoli dobiega końca. Zdjęcie z 26 sierpnia 2018.
Zdjecie nr 3. Budynek, prawdopodobnie pochodzenia kolejowego, ale może się mylę, stojący tuż przy torowisku SKM-ki, obok przystanku Gdańsk Politechnika. Budynek powoli chyli się ku upadkowi, choć jego część jest nadal zamieszkała. Mam wrażenie, że jest to budynek pochodzenia kolejowego, ale nic szczególnego nie znalazłem w sieci. Może ktoś coś wie o jego historii. Zdjęcie zrobione z okna pociągu SKM, w dniu 26 sierpnia 2018.
Na zakończenie taka ciekawostka dotycząca słupów sieci trakcyjnej SKM. Na niektórych stalowych elementach można zobaczyć cechowanie huty - KÖNIGSHÜTTE
czyli produkt Huty Królewskiej, zapewne z czasów okupacji niemieckiej podczas II w. św. Zdjęcia z wakacji 2018 r.