• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciekawostki z Trójmiasta

Butter

Użytkownik
Reakcje
103 0 0
https://www.facebook.com/Babie-Doły-890558071021695/?hc_ref=NEWSFEED

Opis ze strony : Taki rarytas trafiłem .Rok około 1960 Zdjęcia od Elżbiet Pega, pomost jeszcze w dobrym stanie, nawet wózek do torped po nm śmiga.Na jednym z zdjęć widać zabudowania fabryki torped dochodząc prawie do mola.W latach 80-tych to już dużo z tego nie zostało.Pamiętam mundurówke bodaj .Jeśli macie zdjęcia Babich zachęcam do przesyłania
Zobacz załącznik 453434 Zobacz załącznik 453435
Wagonik do transportu torped z tzw. "Kaszubskiego Ekspresu". Swoją drogą, może znacie jeszcze jakieś zdjęcia dokumentujące tą kolejkę (a w szczególności jej tabor)?

Butter

Użytkownik
Reakcje
103 0 0
Piękne zdjęcie. Być może wyjdę na laika, ale przyznam, że nigdy nie miałem specjalnej pamięci do obiektów - Czy to Port Wojenny w Gdyni Oksywiu?
Wagoniki nieco innej budowy niż ten na zdjęciu z facebooka - widać różnice w konstrukcji ostoi... a przynajmniej takie mam wrażenie.

A

AJ

Gość
Gdynia, początek lat trzydziestych. Tyle się dzieje na tym zdjęciu, że aż ciężko to opisać. Tyle co rozbudowana pierwsza hala parowozowni. Moje największe zaskoczenia - nastawnia vis a vis parowozowni oraz grupa postojowa dla składów pasażerskich na wysokości budynku biurowego i noclegowni. Do tej pory nie miałem o nich pojęcia. W sumie nigdy się też nie zastanawiałem co było przed Leszczynkami...

gdynia par.jpg

Zdjęcie jest oczywiście fragmentem większego obrazu o sygnaturze 1-U-1096 ze zbiorów Narodowego Archiwum Cyfrowego.

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 4 0
Kiedyś obiecałem komuś, że wrzucę tu swoje zdjęcie posterunku odgałęźnego (podg) GO2, obsługującego tor "łapankowy" na szlaku Gdynia Wielki Kack - Gdynia Główna.
Ostatnio zeskanowałem kilka negatywów i wśród nich znalazło się jedno zdjęcie tegoż posterunku - niestety nie to, które chciałem pokazać, bo ukazuje ono omawiany posterunek jakiś rok po zamknięciu go, więc siłą rzeczy w stanie "rozkładu". Na pewno mam też jego zdjęcie w stanie czynnym z przejeżdżającym obok pociągiem, niestety trzeba będzie na nie jeszcze poczekać.
GO2 1-5-94 mini.jpg

Zdjęcie przedstawia budynek podg GO2 w dniu 1 maja 1994 r.
Wcześniej w tym miejscu z toru nr 2 odgałęział się tor łapankowy typu Koepkego długości około 300 metrów zakończony kozłem oporowym.