• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciekawostki z Trójmiasta

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Chciałbym wrzucić kilka fotek, może niezbyt dobrej jakości ale myślę że dotyczących dość ciekawego miejsca, czyli przedwojennego lotniska gdańskiego, z ciekawym wiaduktem nad torami i nastawnią w tle. Jak dla mnie fantastyczny motyw na dioramę. Poniżej link do zadania jakiego się podjął jeden z naszych rodaków w skali 1:500.
http://www.wings900.com/vb/model-airports/50881-danzig-flughafen-1936-a.html

034.jpg
1wrzes4.jpg
422061.jpg
lotnisko-4.jpg
096.jpg

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Imponująca liczba samochodów na pierwszym zdjęciu. Chyba nie czekają na przylot, z zebranego licznie tłumu wnioskuję, że jest to raczej jakiś pokaz lotniczy.
A na drugim zdjęciu widać nasyp kolei do Kartuz, śladem której jeździ dzisiejsza PKM m. in. na lotnisko w Rębiechowie.

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
To zdjęcie zrobione jest na znikającej w oczach stacji Gdańsk Brama Nizinna. Magazyny widoczne w głębi rozebrano w ubiegłym roku, widoczny za nimi wysoki budynek mieszkalny (jeszcze) stoi. Co do daty spierałbym się - tuż po wojnie wieża kościoła Mariackiego byłaby bez dachu, a po jej odbudowie na pewno nie spotkalibyśmy już takiego taboru i ładunku... Myślę, że zdjęcie jest przedwojenne, w końcu do uszkodzenia skrajnika wystarczą zjawiska mniej potężne niż przejście Armii Radzieckiej.

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Czort wie czy katolickie czy protestanckie...... Ktoś odbył swoją ostatnią podróż. :(
Ale chyba masz rację - katolickie.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.893 57 5
Chyba to zdjęcie kiedyś spotkałem ,czy to nie był transport trumny ze zwłokami kogoś znanego.....

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.473 58 3
Na stronie jest podpis pod zdjęciem że to poświęcenie ołtarza dla jednego z kościołów WMG. Ale równie dobrze mógł to być jakiś pogrzeb.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Ja obstawiałbym jednak pogrzeb. Zauważ, na wagonie są założone tarcze końca pociągu. Zazwyczaj wagon ze zwłokami był doczepiany na końcu.
I ta atmosfera tego zdjęcia jakaś taka smutna. :(

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.473 58 3
Tak po lewej stronie są dwie chorągwie żałobne. Pozostałe chorągwie to już niekoniecznie służące do obrzędów religijnych raczej jakieś poczty sztandarowe, te dwa przy księdzu mają orzełki na drzewcu

Ostatnio edytowane: