• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Ciasna makietka z wiatrakami w tle (H0 200x115cm)

OP
OP
wiatraczek.nl
Reakcje
0 0 0
Oczywiście że można od spodu, jednak wizja podnoszenia tego co chwilę, lub włażenia pod spód, już na wstępie mnie irytuje. Poza tym mam mały problem z plecami, a jeszcze poza tym płyta makiety jest sama w sobie całością i leży tylko na stole odpowiadającym jej mniej więcej wielkością. Opcja z rurkami jest dla mnie po prostu wygodniejsza, zresztą dużo tego nie będzie - zaledwie 8 zwrotnic, dwa przejazdy i oświetlenie, plus ewentualnie zasilanie silniczka wiatraka, no i nie wiem ile jeszcze sygnalizacji bo ten etap projektu umarł gdzieś po drodze... ;)

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
6 0 0
Ja żeby nie leżeć wypuściłem przewody pod makietę. A potem zawołałem tate i makietę zdjeliśmy ze stoły i oparliśmy o ścianę. Gdy wszystko połączyłem założyliśmy makietę na stół i gotowe

OP
OP
wiatraczek.nl
Reakcje
0 0 0
Czyli przewody wypuszczone pod makietę, połączone, polutowane, poskręcane czy jaka tam technika miała miejsce, teraz leżą na stole właściwym (podstawie makiety) pomiędzy nim a płytą i jak sądzę są lub mogą być narażone na pewne uszkodzenia. Zabezpieczyłeś to jakoś?
Ja pozostaję przy moim sposobie. Zbyt często będę płytą kręcił przez jakiś jeszcze czas. Wolę mieć wszystko od góry, na widoku. Wszystko można zamaskować ;)

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
6 0 0
Źle mnie zrozumiałeś, makieta leży swobodnie na tych dwóch lakierowanych deskach. Kable są przepuszczone pod makietę czerwony kolor jedna szyna, czarny druga. Potem kolory są połapane w grupy w poszczególnych kostkach, a te są połączone z kostką główną poszczególnymi drutami niebieski dla czerwonych, czarny dla czarnego. Siłowniki nie jeszcze podłączone, grupa torów na lokomotywowni też, trochę kabli wisi bo przeszkadzały przy montażu obrotnicy.
Prowadząc przewody po makiecie po czasie nie będziesz mógł do nich zajrzeć bez destrukcji. Kostki kleiłem na klej na gorąco, co niektóre przewody też.

Załączniki

OP
OP
wiatraczek.nl
Reakcje
0 0 0
Żeby nie było... :)
Kolejne fotki z przymiarek do finalnego wykonania stacji. Następne za tydzień. Budynek dworca będzie oświetlony od wewnątrz, zostanie także wyposażony w 5 lamp zewnętrznych, co do oświetlenia samego peronu (będzie długi) jeszcze nie mam pomysłu.
tn_IMG_5680.JPG
tn_IMG_5681.JPG

OP
OP
wiatraczek.nl
Reakcje
0 0 0
tn_IMG_5683.JPG
tn_IMG_5682.JPG

Przepraszam ale weszły fotki jakie weszły chociaż chciałem wrzucić kilka innych. Ja niekumaty na razie z nowym skryptem Forum...
Poprawiłem i są dwie dodatkowe :boso:

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Wiatraczku popraw ten szuter, bo jakiś taki lipny Ci wyszedł. Niepotrzebnie sypałeś trawę między szyny. Proponuję Ci abyś najpierw porządnie i estetycznie "zaszutrował" a dopiero na to kleił trawę. Masz sadzarkę do trawy? Przykład do czego masz dążyć(y)
IMAG0331.jpg

OP
OP
wiatraczek.nl
Reakcje
0 0 0
Dzięki, właśnie szukałem takiego zdjątka poglądowego :)
Jak napisałem wcześniej to są tylko przymiarki. Ponieważ wiedziałem że i tak konieczna będzie przeróbka, pozwoliłem sobie upstrzyć to wszystko kolorami plakatówki i niewielką ilością posypki, można to nazwać testowaniem różnych technik i własnych umiejętności przy okazji.
A sadzarkę... będę musiał zrobić. Ani mata ani posypka mnie nie zadowala. No i efekt jak na zdjęciu powyżej - nie do osiągnięcia...:(

ps. W Leiden znalazłem sklepik gdzie zakupiłem kilka budynków i akcesorów, jednak asortyment mówiąc szczerze mają bardzo ograniczony.

OP
OP
wiatraczek.nl
Reakcje
0 0 0
Będę jeszcze szukał łapki w Blokkerze, ale to dopiero jutro. Jak nie, to zaczekam aż się pojawią komary... i łapki. Jak pisałem czasu mam dość, nie wszystko musi być na już. Danielu, dziękuję za kolejne inspiracje. Zdjęcia wyglądają jak robione w prawdziwym świetle słonecznym :) Fotografii też będę musiał się nauczyć, bo to co tutaj zamieściłem, choć dalekie od perfekcji, w rzeczywistości naprawdę nie wygląda tak wstrętnie, choć niepotrzebnie chlapnąłem tej plakatówki ale to trochę ze złości na samego siebie było :D

Reakcje
1.781 13 0
Będę jeszcze szukał łapki w Blokkerze, ale to dopiero jutro. Jak nie, to zaczekam aż się pojawią komary... i łapki. Jak pisałem czasu mam dość, nie wszystko musi być na już. Danielu, dziękuję za kolejne inspiracje. Zdjęcia wyglądają jak robione w prawdziwym świetle słonecznym :) Fotografii też będę musiał się nauczyć, bo to co tutaj zamieściłem, choć dalekie od perfekcji, w rzeczywistości naprawdę nie wygląda tak wstrętnie, choć niepotrzebnie chlapnąłem tej plakatówki ale to trochę ze złości na samego siebie było :D
Nie ma za co - zawsze coś mogę podesłać - fotka nr 6671 jest moja ,wykonanie torowiska kolegów z Targów Hobby 2011,ale za to piękna.

OP
OP
wiatraczek.nl
Reakcje
0 0 0
Bardzo ładne, zupełnie jak krakowskie torowisko tramwajowe z czasów kiedy byłem "panem" motorowym... hehe :ROFL:
Wtedy jeszcze MPK nie było podzielone na dziesiątki różnych spółek zawiadujących a to trakcją, a to torowiskiem, a to wiatami przystankowymi, a to zielenią (zbędną) a właściwie jej nadmiarem... ;)
Myślę że wyjdzie mi coś pośredniego z wszystkich tych zdjątek, przynajmniej w tej części makiety. Zacząłem od niej, bo docelowo będzie najbardziej oddalona od "widza". Takie poletko doświadczalne... :boso:

OP
OP
wiatraczek.nl
Reakcje
0 0 0
Witam po dłuższej przerwie :sleep:
Wiadomości dobre:
- poprawiłem nieco moje pierwsze w życiu szutrowanie torowiska na stacji Steenwijk,
- wczoraj udało mi się zakupić łapkę na komary za €4.99 w sklepie ogrodniczym Bosrand, tak więc postaram się w miarę szybko wykonać tę nieszczęsną elektrosadzarkę i coś tam ponasadzać coby jeszcze piękniej było ;)
Wiadomość bardzo zła:
- poprawianie RAZ spieprzonego szutrowania dużo kosztuje. Na koszt składają się kolejno czas, nerwy i... niepotrzebne dodatkowe wydatki.
tn_IMG_5683.JPG
tn_IMG_5684.JPG

OP
OP
wiatraczek.nl
Reakcje
0 0 0
tn_IMG_5689.JPG
tn_IMG_5691.JPG
tn_IMG_5692.JPG
tn_IMG_5697.JPG
tn_IMG_5698.JPG
"Elektrosadzarka" powinna już niebawem zacząć "sadzić" badyle i inne trawki. Poprawiłem nieco szutrowanie doświadczalnej stacji Steenwijk. Myślę że jak dojdą jakieś trawska to nie będzie to wyglądało najgorzej.

Ps. Nie sądziłem że wewnątrz elektrycznej łapki na komary prawie nic nie ma... ;)

Załączniki

OP
OP
wiatraczek.nl
Reakcje
0 0 0
Słowo się rzekło, leń przeminął chwilowo, poniżej kilka fotek "zza węgła budynku stacyjnego", (sam budynek jak i peron czekają jeszcze na wykończenie i oświetlenie)nasadzenia będą później, może już jutro.
IMG_5876.JPG IMG_5877.JPG IMG_5878.JPG IMG_5875.JPG

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.709 51 5
Fajnie :) Jakby te skałki urealnić trochę będzie gites morales :D Wy w Holandii macie takie skały ? ;)