• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Ciasna makietka z wiatrakami w tle (H0 200x115cm)

OP
OP
wiatraczek.nl
Reakcje
0 0 0
Witam Kolegów :)

Na dzień dzisiejszy sprawa wygląda następująco.:

Dzisiaj wreszcie odebrałem od sąsiada (DHL zostawia tutaj przesyłki po sąsiadach jeśli nikogo nie ma w domu) domówione do kompletu tory, zwrotnice i sterowania do nich.
Po ułożeniu całości na płycie, okazuje się co następuje:

Wiadomości złe:

1. Nie da się przesunąć zwrotnic łukowych bliżej dworca, wszystko się rozchodzi i znowu trzeba by dokupować jakieś fragmenciki torów aby to posklecać w całość :?

2. Nie da się zastosować ciekawego planu Kolegi Paparazzi 97 (rezygnacja z ciasnych łuków) bowiem trzeba by dołożyć powierzchni której nie mam. Na dole makiety tory znajdują się w odległości 2-3 cm od krawędzi, u góry, na zapleczu dworca będzie raczej podobnie :|

Wiadomości raczej dobre:

1. W rzeczywistości nie jest tak źle z miejscem na peron 2. Jest to jakieś 3,5 cm ;)

2. Musiałem - ale chyba wyszło na lepsze - zmienić odrobinkę układ w dolnej części makiety. Jest teraz więcej miejsca na prostej pod magazynem ;)

3. Układ jest ostateczny no chyba że zawiera jakieś kardynalne błędy.
Proszę zatem o końcowe uwagi i pomoc w rozplanowaniu i wyglądzie sygnalizacji, ewentualnie innych istotnych elementów :oops:

Załączniki

mik

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Co do tych 2-3 cm na dole to myślę, że to trochę za mało. Nie trudno sobie wyobrazić jak taki powiedzmy SM48 wypada z łuku i buummm. :cry:

W ostateczności można by zrobić jakiś mały "płotek".

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
334 2 0
A nie lepiej po prostu przenieś dworzec do środka? Zyski: :D
- odsłoni się część makiety
- widok dworca od torów
- możliwość aranżacji czegoś ciekawego obok dworca (np.wioska)
- bezpieczeństwo taboru na dole
Ew. Płot lub krzaki, nieraz stosowane powszechnie na wąskich modułach stacyjnych
Apropo sygnalizacji. :p
Dość trudno ją zaprojektować przy takim układzie, bo nie ma wyszczególnionej stacji. Co robi to przejście zwrotnicowe w środku stacji? miały takie miejsce w przypadku torów ładunkowych, ale tu będą normalne jazdy pociągowe. więc w tym przypadku semafory musiałyby być przed rozjazdami. Więc ile miałby tor stacyjny? i co zrobić z tymi torami na dole, czy to wchodzi w skład stacji? Magazyn raczej na szlaku.. choć lokomotywni nie budowano tak sobie przy torach ;)

OP
OP
wiatraczek.nl
Reakcje
0 0 0
Kris napisał(a):
A mógłbyś, jak rozmawialiśmy, dodać fotkę ułożonych torów, jak to wygląda "w podglądzie" ? :)?
Mówisz i masz :D
Na chwilę obecną jest to tylko fotka z kamerki internetowej zrobiona wczoraj. Kamerka będzie tak ustawiona aż do usranej śmierci, codziennie będę strzelał kilka fotek, potem złożę w filmik. Teraz jest ciemno, aparat mam przeciętny więc zaczekaj do jutra bo kończę robotę za dnia więc zapodam zdjęcia lepszej jakości, bez flesza ;)
Poza tym zapewne chciałeś tylko potwierdzenia czy cokolwiek już robię :p

Uwaga: Po lewej dołożone paręnaście centymetrów, po obróceniu będzie po prawej, oczywiście układ torowy też obrócę :D

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
Fajny zimowy krajobraz :D Prawie jak na dioramie Kamapi :p

A tak serio. To po prawej stronie, gdzie niby miał być dworzec to jakoś tak mało miejsca jest od zewnętrznej...

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
"Uwaga: Po lewej dołożone paręnaście centymetrów, po obróceniu będzie po prawej, oczywiście układ torowy też obrócę :D" jedno proste zdanie sprawia tyle problemów.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
Życie nauczyło mnie, że nie wszystko jest oczywiste. Jak zobaczę to uwierzę. Na drugie mam Tomasz ;)

A tak poważnie - żartowałem. Droczę się ociupinkę ;) Paweł wszystko napisał wcześniej. Wiadomo od początku, o co chodzi :)

OP
OP
wiatraczek.nl
Reakcje
0 0 0
Kris napisał(a):
(...) Jak zobaczę to uwierzę. Na drugie mam Tomasz ;) (...)
OK, "niewierny" Tomaszu, faktycznie nieco to było zawiłe. Po lewej dołożony kawałek. Zostawię go (na razie) w tej pozycji bo mam lepsze dojście i na tym kawałku powstanie "góra" makiety (dworzec i jego zaplecze). Wcześniej oczywiście odwrócę obecnie widoczny na fotce układ torowy i zaszutruję go od tej strony. Następnie obrócę płytę poszerzonym fragmentem do ściany/góry ;)
Okazuje się że mimo iż mam długie łapska to jednak operowanie nimi o ponad metr przed sobą w pozycji schylonej jest dość uciążliwe. A wygodne dojście mam praktycznie tylko od dołu/lewej.
Na szczęście sama płyta jest leciutka i mogę nią dowolnie i bez wysiłku przekręcać na wszystkie strony.

Dobra, miałem dać zdjęcia miejsca na perony, może wystarczy obrazek z dolnej części, odległość pomiędzy zewnętrznymi torami jest dokładnie taka sama jak pomiędzy 1 i 2 torem stacji :)
Zapałka położona na "śniegu" być może pomoże w ocenie ilości miejsca ;)

I dam jeszcze jednak fotkę części stacyjnej, aktualnie przy samej ścianie i ze stojącymi składami.
Oczywiście później układ jakoś wypośrodkuję a więc nie patrzcie raczej na obecną krawędź :D

Załączniki

OP
OP
wiatraczek.nl
Reakcje
0 0 0
Wpadam na chwilkę, żeby nie było że nic nie jest robione przy makiecie :D
Każdy wolny dzień staram się maksymalnie wykorzystać. A jest to z reguły... niedziela :D
Poniżej 2 aktualne fotki. Jak będzie naprawdę co pokazywać to proszę o przeniesienie do działu relacje, ewentualnie sam się przeniosę :D

Załączniki

OP
OP
wiatraczek.nl
Reakcje
0 0 0
Dzisiaj mam ekstra wolny dzień i stąd ta aktywność. Równolegle z innymi pracami, powstaje fragment holenderskiego polderu z wiatrakiem, kanałem, itp, itd. Generalnie w tej części makiety wody będzie duuuuużoooo... .

Ps. Wszystko jeszcze schnie, więc miejscami może błyszczeć jak... wiadomo co :D

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
Zacytuję klasyka: "Coraz fajniej to wygląda". Ale nad szutrowaniem chyba trzeba jeszcze popracować.
A te kabelki będziesz mieć przykryte odpowiednio rozumiem ?

OP
OP
wiatraczek.nl
Reakcje
0 0 0
Dzięki :D
Tymi zwałami kruszywa nie należy się przejmować, po prostu dużo było tego nadmiaru, a poza tym tak naprawdę to wszystko było jeszcze bardzo świeże. Dzisiaj wygląda już dużo lepiej ale nie mam odpowiedniego światła, może jutro...
A jutro pewnie już dobrze wyschnie to "poodkurzam" i poprawię to i owo ;)
Co do kabelków to oczywiście niczego nie będzie widać. W "glebie" mogę kopać rowy na 1cm głębokości. Wszystkie "rurki" z kabelkami (sterowania zwrotnic, sygnałów, oświetlenie, itp, itd) zbiegną się jednak jednym miejscu. Każda "rurka będzie zawierać zestaw kabelków od jednego tylko obiektu wymagającego sterowania, oświetlenie natomiast będzie raczej kompleksowe bo za dużo tych "rurek" by było ;)

Pozdrawiam