• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Ciężarowe ASTRO

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.296 301 15
w wielkich bólach powstał Jelcz 317 w barwach transbudu z zestawu GPM... skala 1:87. Niestety wykonanie go było drogą przez mękę... a efekt jest taki sobie. Do wymiany szyby (w obu zakupionych zestawach mają skazy), zderzak trzeba było przeformować i podnieść, powierzchnię szlifować, by jako tako ukryć warstwy druku. Na koniec kabina pękła przy zakładaniu. Początkującym modelarzom zdecydowanie odradzam. Dla porównania ustawiłem Jelcza skrzyniowego PKS autorstwa manufaktury SAW model. No nic, może następny wyjdzie lepiej...
Naczepa Wiking. Ładunek pomysł własny.
PSX_20211110_234405.jpg
PSX_20211110_234424.jpg
PSX_20211110_234324.jpg
PSX_20211110_234338.jpg
PSX_20211110_234251.jpg
PSX_20211110_234309.jpg
PSX_20211110_234234.jpg
PSX_20211110_234443.jpg
PSX_20211110_130543.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.811 387 20
Potwierdza się moja teoria, że wydruki jeszcze mają przed sobą długą drogę, żeby dorównać odlewom żywicznym, nie mówiąc o wtrysku z plastiku.
Pomimo mankamentów, to i tak wyciągnąłeś bardzo dużo z tego kitu. Gratuluję. (y)

Kamil97

Aktywny użytkownik
Reakcje
221 0 0
Świetna robota, teraz to wygląda jak Jelcz, jedyne do czego mogę się przyczepić to za duże obudowy reflektorów i odrobinę za masywny zderzak, ale to tylko takie szczególiki. Szacun za wykonaną pracę i cierpliwość, ja rozgrzebałem trochę swojego i poddałem się :) Naczepa i ładunek też bardzo fajnie wyglądają, z daleka wygląda jak Zrembowska D-18.

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.822 40 1
Te wydruki są niestety bardzo wymagające i trzeba się przy nich napracować ;)
I często się tak zdarza, że na ostatniej prostej kiedy już wszystko wyszlifowane, pomalowane to przy składaniu coś pęka czy wręcz się rozlatuje w rękach. I tu popieram zdanie Maćka, że przed wydrukami jeszcze daleka droga aby dorównać jakością odlewom czy modelom z wtrysku.

Slavi

Znany użytkownik
Reakcje
2.937 5 0
Jak na wszystkie trudności o których pisałeś, wyszedł naprawdę dobrze. Świetne porównanie z tym od SAWa. W obydwu można pobawić się w szukanie plusów. Tą naczepą od Wikinga jestem mocno zaskoczony. :eek: Ładunek świetny, ale na pewno mocno zmniejszał dynamikę zestawu... :ROFL::ROFL::ROFL:

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.296 301 15
Dziękuję wszystkim za komentarze
Te wydruki są niestety bardzo wymagające i trzeba się przy nich napracować ;)
no niestety, ale spodziewam się poprawy jakości samego druku, w końcu technologia pędzi do przodu. W porównaniu do mojego formlabsa wydruki gpm są przeciętne, ale i tak o niebo lepsze niż te z reduced.
daleka droga aby dorównać jakością odlewom czy modelom z wtrysku
To prawda. Ile się nazłościłem na plastikowe krazy czy żywiczne stalińce, ale szczerze mówiąc tu łatwiej o ubytek, a zniwelowanie widocznych warstw to kupa roboty.
powiem ci, że przy moim wzroku na żywo mogą stać i na pierwszym planie ;)
wykonanie przez producenta będzie dużo lepsze
Myślę że się doczekasz, bo przecież coraz lepsze drukarki powstają.
Fajnie go zrobiłeś, ale widać że te "weterany" od Seweryna dalej się nieźle trzymają.
Jakby do tego dodać jeszcze te od Tola i Reebsa to można powiedzieć ze "jelczy ci u nas dostatek".
szkoda że reduced zaprzestał produkcji, bo myślę, że w rękach sprawnego modelarza i te mogłyby zmienić się w perełki... Helmut od kilku lat czeka na jakieś detale i dlatego nie sprzedaje :) Tolo to Tolo...
Jak na wszystkie trudności o których pisałeś, wyszedł naprawdę dobrze. Świetne porównanie z tym od SAWa. W obydwu można pobawić się w szukanie plusów. Tą naczepą od Wikinga jestem mocno zaskoczony. :eek: Ładunek świetny, ale na pewno mocno zmniejszał dynamikę zestawu... :ROFL::ROFL::ROFL:
W sekrecie powiem, że ładunek jest z plastiku, żeby nie było pustego przebiegu...
Chyba w Zmiennikach koleś woził ładunek ze styropianu...
Świetna robota, teraz to wygląda jak Jelcz, jedyne do czego mogę się przyczepić to za duże obudowy reflektorów i odrobinę za masywny zderzak, ale to tylko takie szczególiki. Szacun za wykonaną pracę i cierpliwość, ja rozgrzebałem trochę swojego i poddałem się :) Naczepa i ładunek też bardzo fajnie wyglądają, z daleka wygląda jak Zrembowska D-18.
zderzak i tak zeszlifowany bo był dużo masywniejszy. Może z następnym powalczę lepiej.