Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
No i mamy kolejny model. Tym razem bardzo ciekawy i w sumie ważny historycznie pojazd. Star Hydromil używany był przez oddziały ZOMO (dla młodych Zmotoryzowane Oddziały Milicji Obywatelskiej, popularnie nazywane - bijące serce partii… ) m. in. do tłumienia strajków i rozpędzania demonstracji na przełomie lat 70 i 80 ubiegłego wieku. W mojej ocenie to jeden z modeli obowiązkowych w tej kolekcji, pomimo niechlubnej historii.
Oczywiście DeA nie słucha i robi po swojemu, no i oczywiście dała napis MILICJA, którego w takiej postaci nie było na tych samochodach. Najczęściej były bez żadnego napisu, a jak już taki napis był, to był jeszcze namalowany biały pas pomiędzy napisem i oknem. Razi też trochę odwzorowanie krat na bocznych oknach…
Na początek fotki znalezione w necie z naszej niechlubnej historii
Szukajcie, a znajdziecie...
No i właśnie znalazłem zdjęcie Hydromila z napisem Milicja bez białego pasa. W takim razie pozostanie zmyć napis na tyle modelu i będzie praktycznie jak oryginał.
Model całkiem udany. Szkoda że nie ma kraty na przedniej szybie. Co do malowań to były całe zielone, z samym napisem Milicja i z pasami. Białymi bądź wcześniej niebieskimi. Z tego co kojarzę widziałem też stare zdjęcia jeszcze z literami MO. Co do napisu na tyle to nie wykluczałbym że jakieś egzemplarz i takowy posiadał.
Janku, nie pokażę, bo go nie kupiłem. Dla mnie to fake-owy model. Takiego w Polsce nie było. Poza tym malowanie ma wymyślone przez jakiegoś strasznie mocno wyspecjalizowanego fachowca.