• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Ciężarówki z czasów dzieciństwa - kolekcja Adama

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Kolejny model a w zasadzie to dwa modele z Transbudu zaparkowały w gablotce :)
Żywiczna Tatra 148NT (JMPK 87097) oraz naczepa Zremb N25.31 (MM Brno 17000)

Mój pierwszy model JMPK na warsztacie. Muszę przyznać że elementy żywiczne na początku nie zrobiły na mnie zbyt pozytywnego wrażenia a już w szczególności koła. Trochę takie nieforemne, ze sporymi szparami pomiędzy felgą i oponą. Również oddzielenie elementów od nadlewów nie jest zbyt łatwe. Kilkukrotnie musiałem podklejać cyjanoakrylem uszkodzone w czasie odcinania kawałki. Finalnie dzięki detalom i dopasowaniu elementów zmieniłem jednak zdanie ma korzyść tego producenta.
Żeby nie było że narzekam na jednego, to w paczce z naczepą brakowało zbiorników powietrza i dwóch ważnych sworzni. Niestety musiałem je dorobić samemu:(

Oto efekty pracy...

DSC_2061.jpg

DSC_2055.jpg

DSC_2050.jpg

DSC_2049.jpg

DSC_2046.jpg

DSC_2044.jpg

DSC_2041.jpg
DSC_2025.jpg

I jeszcze dwa zdjęcia w innym świetle, tak żeby lepiej pokazać detale.

DSC_2016.jpg

DSC_2018.jpg

Slavi

Znany użytkownik
Reakcje
2.852 4 0
WOW!!! Ale odlotowa Tatra! Ten model bardzo dobrze mi się kojarzy . Jak miałem około 6 - 7 lat. Jak wracaliśmy ze szkoły, to przechodziliśmy koło lokalnej firmy transportowej (początek lat 90-tych ) , włamywaliśmy się pod siatką i bawiliśmy się w dwóch bliźniaczych wywrotkach serii 148...

Lec Go (Bartek)

Znany użytkownik
Reakcje
11.580 67 1
Mocna modelowa bomba wpadła na forum . Kapitalnie posklejałeś i zwaloryzowałeś ten model . Jakby go odpowiednio ustawił to ciężko by było powiedzieć czy to model czy prawdziwa ciężarówka .

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.074 387 20
Pięknie zrobiona jest ta Tatra. Fajnie spasowałeś ją z niskopodwoziówką ZREMB-a. Podoba mi się. (y)

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Dziękuję za pozytywne komentarze:).
Przyznam się, że miałem trochę stresu z przybrudzeniem naczepy. Wstępnie pomalowałem ją na jasno szary kolor, ale o ile część ładunkowa zwaloryzowała mi się bardzo ładnie to część z nad siodła była jak z innej bajki . Im bardziej próbowałem to poprawić, tym nienaturalniej wyglądało. :mad:
W pewnym momencie doszedłem do wniosku, że tutaj pomoże tylko zmycie farby i pomalowanie modelu od nowa. Na szczęście wpadłem jeszcze na pomysł z przyciemnieniem całej naczepy i okazało się, że próba ostatniej szansy była strzałem w dziesiątkę.

Mocna modelowa bomba wpadła na forum . Kapitalnie posklejałeś i zwaloryzowałeś ten model . Jakby go odpowiednio ustawił to ciężko by było powiedzieć czy to model czy prawdziwa ciężarówka .
Co do zdjęć, to planuję zrobić małą dioramę kolejowo-drogową do fotografowania modeli. Marzy mi się żebym mógł ją wpasować do jakiegoś rzeczywistego pleneru. Elementy już mam zamówione i czekam na dostawę z Polski.

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Kolejny czeski model dodany do kolekcji - Liaz (JMPK 87231) w malowaniu PKS.

W porównaniu z Tatrą 148 tego samego producenta jest duża różnica w ilości elementów fototrawionych, filigranowych części oraz w ich jakości . Niestety w dalszym ciągu ciężko jest oddzielić elementy od nadlewek. Najgorsze jest to, że niektóre delikatne części są praktycznie wtopione w żywiczny klocek i jeżeli coś pęka, to oczywiście nie odpad.

DSC_1946.jpg

Ze względu na dzisiejszą pogodę nie było szans na zdjęcia w plenerze.

DSC_2133.jpg

DSC_2136.jpg
DSC_2140.jpg

DSC_2142.jpg

DSC_2145.jpg

DSC_2150.jpg
DSC_2151.jpg

DSC_2153.jpg

Żeby uprzedzić pytania na temat lewego reflektora. Niestety przy przycinaniu na wymiar uszkodziłem jedną z lamp i musiałem trochę improwizować. W otwory wklejony jest kawałek plastiku pomalowany srebrzanką i zapuszczony klejem. Oczywiście już po fakcie okazało się że są trochę pod innym kątem. Na szczęście na żywo wygląda to znacznie lepiej niż na zdjęciach.

DSC_2156.jpg

DSC_2157.jpg

Na zakończenie zdjęcie kabiny od środka. Tego nie widać na zdjęciach zewnątrz.

DSC_2111.jpg

Ostatnio edytowane:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.074 387 20
Kapitalnie zrobiłeś tego Liaza. Pełen szacun. Wygląda świetnie. (y) Jeszcze dać mu ciekawą dioramę i będzie jak w realu.

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Ooo Panie, kolejny bardzo pięknie wykonany model. Zostawiasz solo, czy w planach jest jakaś przyczepa?
Jak się kiedyś trafi przyczepa to możliwości są, haka ma.;) Tak na serio, to przyczepy są mniej więcej w podobnej cenie a po głowie chodzi mi tyle samochodów do kolekcji, że jeżeli model nie jest ciągnikiem to na razie przyczepy sobie daruję.

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.525 2 0
Tak się zastanawiam nad tablicą rejestracyjną tej Tatry - jeśli samochód należał do państwowego przedsiębiorstwa, chyba powinien mieć 3 litery, 3 cyfry i na końcu literę? Bo schemat 3 litery i 4 cyfry obowiązywał tylko dla pojazdów prywatnych.