ND2 to były eksploatowane głównie w ruchu osobowym, chociaż pewnie i w niezbyt ciężkim ruchu towarowym też im się zdarzyło pracować. U mnie od kiedy pojawiły się po dłuższym czasie następne wagony osobowe ta lokomotywa w zasadzie już prawie wyłącznie jeździ w ruchu pasażerskim.
To na razie moje wszystkie wagony osobowe. Za lokomotywą XL22 bagażowy, dwa YZ22 z twardymi miejscami do siedzenia i RW22 sypialny z miękkimi miejscami. Nie wiem czy w Chinach jeżdżą takie krótkie pociągi. Póki co dorabiam sobie mocno naciąganą legendę że jest to grupa wagonów bezpośrednich do jakiejś mniejszej miejscowości

.
Jak już ciągnę temat wagonów osobowych to może przedstawię kolejne modele, bo jak do tej pory pokazałem tylko mój pierwszy kupiony ponad 5 lat temu.
W zeszłym roku kupiłem mój pierwszy wagon YZ22, a niedawno drugi z innym numerem inwentarzowym. Wagony są produkowane pod marką Train Garden i są wykonane prawie identycznie jak wagony firmy Bachmann.
YZ22 nr 337459
YZ22 nr 335968.
Wagony są bardzo ładnie wykonane. Napisy czytelne. Właściwości jezdne bardzo dobre. Owszem mogą się zdarzyć "odrobinki niechlujstwa" ale jest tego bardzo mało. Dużo ładnie wykonanych detali. Wagony mają gniazdo sprzęgów z mechanizmem kkk według NEM362. Do połączenia na krótko można użyć sprzęgów krótkich lub stałych atrap połączonych sprzęgów samoczynnych które są dołączone do modelu. Sprzęgi systemu Kadee zamontowane w wagonach są trochę za długie i pozostawiają duży odstęp. Ja wymieniłem na krótsze. Mają trochę mało swobody ruchu ale wystarczy by pokonywać 18 calowe łuki.