• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Chętni do zakupu modelu EN57 od firmy Modela

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.497 17 2
Ja bym wszedł w układ tylko temat kalek .....z tego co wiem od popowe to jest wybór ograniczony
Owszem. Kalek jak na lekarstwo. Ale gdyby wszyscy podeszli do tematu na poważnie. To myślę, że dało by radę zamówić kalki indywidualne. Jednej kalki się nie opłaca ale gdyby było około 20-30 chętnych to może udało by się wydrukować indywidualne numery.

olmeck

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
57-ke oczywiscie ze bym nabyl z ogromna przyjemnoscia, ale mnie sie marzy ta starsza, chyba 90, ktora jezdzila po Trojmiescie , w tzw prezencie od Berlińczyków, zaraz po wojnie i jeszcze przez pare lat. Miala klimatyczne porecze na bokach czola wagonow. Ech, to był piękny lok, kanciasty i w oczach malolata z jakąś tajemnicą. Grafiti nie bylo bo i mieszkancy i sokisci dbali o wyglad.:ROFL: Znaczy mozna było zarobić solą w dupsko, jak ktos za blisko podszedl poza stacjami.

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
180 4 0
Była już dyskusja na ten temat, i to nie raz... Każdy by chciał, ale cena produkcji seryjnej jest chyba zbyt duża, co przekładałoby się na zbyt dużą cenę pojedynczego modelu.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.077 201 22
Ja i tak się dziwię że EN57 jeszcze nie ma na rynku. Producent który to wypuści odniesie bardzo duży sukces.
Ja osobiście jestem zainteresowany 3-4 malowaniami...
I tu się mylisz. Nie ma bowiem niczego dziwnego w tym, że jeszcze nikt nie zrobił modelu zespołu trakcyjnego. A czemu? Tak u nas popularny EN57, składa się z 3 członów. Każdy z nich to osobny wagon, a w przypadku miniatury to osobny model. Popatrz jakie są ceny modeli wagonów pasażerskich, wyciągnij jakąś średnią z tego i pomnóż razy trzy. Już w tym momencie mała suma nie wyjdzie, a pamiętajmy, że nie mamy jeszcze napędu, oświetlenia, elektroniki. Po dodaniu tego, trzeba dołożyć do ceny jeszcze "troszkę". Rynek zbytu wcale nie jest aż tak ogromny, więc i produkcja musiałaby być planowana w mniejszym nakładzie niż modele pojazdów niemieckich na rynek niemiecki. A to też by podwyższyło cenę. Reasumując, cena końcowa byłaby na tyle wysoka, że Ty zamiast kupić 3 czy 4 malowania to kupiłbyś jedno, a wiele osób żadnego. Bo chyba nie wyobrażasz sobie, że model EN57 kosztowałby 400 złotych? A zatem ten "bardzo duży sukces" wcale nie jest taki pewny. Sukces by był, oczywiście, gdyby faktycznie model taki kosztował z 500 złotych, ale takiej ceny nie uda się osiągnąć. I w tym jest problem, bo drogi model oznacza znacznie mniejszą sprzedaż.

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
nikt normalny napewno nie wyobraża sobie ceny 400 czy 500 złotych
ale myślę że gdyby cena mieściła się do 1 tysiąca to popyt byłby duży a chyba za tą kwotę jest realne wykonanie (to jest pytanie bo nie mam pojęcia)

Reakcje
2 0 0
I tu się mylisz. Nie ma bowiem niczego dziwnego w tym, że jeszcze nikt nie zrobił modelu zespołu trakcyjnego. A czemu? Tak u nas popularny EN57, składa się z 3 członów. Każdy z nich to osobny wagon, a w przypadku miniatury to osobny model. Popatrz jakie są ceny modeli wagonów pasażerskich, wyciągnij jakąś średnią z tego i pomnóż razy trzy. Już w tym momencie mała suma nie wyjdzie, a pamiętajmy, że nie mamy jeszcze napędu, oświetlenia, elektroniki. Po dodaniu tego, trzeba dołożyć do ceny jeszcze "troszkę". Rynek zbytu wcale nie jest aż tak ogromny, więc i produkcja musiałaby być planowana w mniejszym nakładzie niż modele pojazdów niemieckich na rynek niemiecki. A to też by podwyższyło cenę. Reasumując, cena końcowa byłaby na tyle wysoka, że Ty zamiast kupić 3 czy 4 malowania to kupiłbyś jedno, a wiele osób żadnego. Bo chyba nie wyobrażasz sobie, że model EN57 kosztowałby 400 złotych? A zatem ten "bardzo duży sukces" wcale nie jest taki pewny. Sukces by był, oczywiście, gdyby faktycznie model taki kosztował z 500 złotych, ale takiej ceny nie uda się osiągnąć. I w tym jest problem, bo drogi model oznacza znacznie mniejszą sprzedaż.
500zł nie liczyłem. Ale jak by kosztował ok. 1000zł to nadal utrzymuje zakup ok. 3 - 4 malowań.

Ale tak jak napisałeś może kiedyś ktoś się skusi na wypuszczenie tego modelu.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Zastanów się ile osób to kupi - jak widać po sprzedaży 4 cżłonowej Bipy - seria 500 sztuk to za dużo, bo nowe serie będą po 250 sztuk. A to jest model za 800 zł i dodatkowo forma była już wcześniej częściowo zrobiona. A EN57 to model od podstaw. Zobaczymy jak się będą EU07 sprzedawały, a potem można się zastanawiać czy model co najmniej 2 razy droższy sprzeda się tak samo.

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
111 8 2
Wy sami sobie rynek psujecie pisząc że dacie za model tysiaka, trzeba sprzedawców pod murem stawiać. Przykładem może być SM42, co się w nich zmieniło że co seria to droższa, nic. Tupcie nóżkami i negocjujcie:D

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.077 201 22
Stawianie pod murem nic nie da. Opracowanie i produkcja modelu kosztuje, a i zysk z tego musi być, bo to jest tyle roboty, że nikt nie będzie tego robił dla samej idei. A z zysków mogą i następne modele powstać.
Polski rynek jest specyficzny i ten co się bierze za produkcję na ten rynek powinien wiedzieć jak do tego podejść.

olmeck

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Powiedziałem, że bym chętnie kupił i że może kosztować powyżej 1,5 tys, ale nie powiedziałem, że za taką cenę kupie. To zwyczajna podaż i popyt kształtuje rynek. Poczekamy zobaczymy. na razie zbieram zdjęcia, tak na wszelki wypadek :LOL:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 2