• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budynki, tabor i pojazdy w skali 1:700

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Dzięki Koledzy! :)
Pomyślę o jakimś hostingu zdjęć w znacznie większej rozdzielczości, bo forumowe 900x600 niweczy cały efekt.
Na forum można większe kolego :)
Code:
(Max 512 KB):
Akceptowane typy plików: zip, txt, pdf, png, jpg, jpeg, jpe, gif, doc, docx, rtf, tra, dxf, any
Max image width: 1.280 pikseli
Max image height: 1.024 pikseli
I to w zupełności wystarczy

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.637 392 20
Rewelacja to za mało powiedziane. Diorama swoim realizmem robi ogromne wrażenie. Pełen szacunek dla Ciebie za pomysł i wykonanie. (y)(y)(y)

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.306 33 0
Holosal (Rafał S.) No ja Ciebie proszę. Możesz na starcie walić z deczko mniejszego kalibru aby na konieć załadować z tego największego? Patrzę na twoją pracę i jestem w mega szoku. To co pokazałeś jest obłędne i bardzo mi się podoba. Jak inni czekam na większe fotki bo jest tam co oglądać. Układ ulić rewelacyjny. Zabudowa także. Zieleń śliczna. Jedno czego mi brakuje to jakiegoś oświetlenia i zdjęć wieczorową porą :) REWELACJA :) muszę to zobaczyć w realu :)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Powracający z Zachodu kupi...

Kto ma więcej niż 30 lat pamięta takie ogłoszenia w gazetach:)
No więc wróciłem i ja. I z Zachodu, i na forum. W wątku o PRLu w skali 1/87 co nieco napisałem o swojej aktualnej sytuacji warsztatowo modelarskiej, nie ma więc sensu pisać tego drugi raz.

Sprawa pierwsza - Rafał @holosal a sprawa Polska.
Są dwa rodzaje modelarzy - jedni tacy jak ja - niecierpliwi, wiecznie w biegu, z milionami pomysłów (z których większość nie ma czasu na realizację i ląduje w szufladzie), szukający wiecznie inspiracji i nieustannie "goniący króliczka". Tacy tworzą i wynajdują rozwiązania w pośpiechu. Są ważni, choć historia nie zapamiętuje takich ludzi jako budowniczych piramid;).
Są też herosi modelarscy tacy jak Rafał. Ci walczą o każdy detal do ostatka. Nie znają słowa kompromis. Nie biorą modelarskich jeńców. Słowem Artyzm w najczystszej formie. Strasznie takich ludzi podziwiam i... nienawidzę zarazem;) no bo co bardziej dołuje ambitnego modelarza, niż perfekcja adwersarza:mad:;).
Z drugiej strony gdy spotyka się "kliniczny raptus" z "patologicznym perfekcjonistą", podobnie jak w przypadku połączenia ognia i wody... efekt jest zawsze ten sam - powstaje para. Para, która jak wiemy napędza tłok i posuwa świat do przodu. I to jest to za co chciałbym Rafałowi podziękować, bo dwuroczna znajomość i współpraca z nim była dla mnie niczym duet Lennon/McCatrney (starsi wiedzą o co chodzi) - rywalizacja ale i współtworzenie rzeczy wyjątkowej. A taką WYJĄTKOWĄ rzeczą jest prezentowana w mym wątku diorama.
Cieszę się Rafale, że było mi dane w tak pięknym przedsięwzięciu uczestniczyć. Bez Ciebie wiele z moich modeli nigdy by nie powstało(y)

Sprawa druga - powrót do korzeni.
Przez ostatnie pół roku zajmowałem się dość mało ambitnymi zajęciami w większych skalach, więc rączki odwykły mi od moich mikrusów. Po telefonie Piotrka @Irokez46 który luźno wspomniał coś o zajezdni autobusowej, naszła mnie z nagła potrzeba zrobienia konwersji Ogórków. Padło na wozy techniczne. Jako dawcy posłużyły mi wadliwie odlane Jelcze i buda Skody. Potraktowałem to jako wprawkę przed kolejnymi projektami. Olinowanie jeszcze do dorobienia, ale jeszcze nie wiem w jakich "okolicznościach przyrody" będę te modeliki prezentował, więc się wstrzymałem z finalnym wykończeniem... Poza tym zgodnie z tym co napisałem powyżej, jak mam teraz dłubać liny, gdy tyle pomysłów kłebi mi się po głowie:D
blog142d.JPG
blog142e.jpg
blog143a.jpg
blog143b.jpg
blog143c.jpg
blog143d.JPG
blog143e.JPG
blog143f.JPG
blog143g.JPG

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.637 392 20
Cieszę się Adamie z Twojego powrotu, bo znów będzie co podziwiać. No a powrót z duży przytupem, bo te Jelcze są po prostu piękne. Znów jestem pod wrażeniem Twoich umiejętności. (y) Tak trzymaj.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Dobrze Jurku, wracam do szeregu;)

Dziś coś z kolejowego tematu. Jakoś rok temu, w trakcie rozmowy na PW @Andrzej Harassek podsunął mi pomysł na wykonanie jednej z Reńskich Ślicznotek w skali 1/700.
rg1.jpg
rg2.jpg

Dzięki fotkom i rysunkom Andrzeja zacząłem coś tam sobie dłubać niespiesznie przy lokomotywach DB-Baureiche E 41 które miały ciągnąć "Rheingolda". Jakieś kadłuby lokomotyw posklejałem, coś tam pościboliłem, ale projekt czekał na moment w którym będę miał czas by siąść do wagonów. I czekałby pewnie jeszcze dłużej gdyby nie rozmowa, którą będąc na "wygnaniu" odbyłem z jednym z poznanych kolekcjonerów zza Zachodniej granicy. Spytał mnie czy coś z niemieckiego taboru mógłbym mu w miarę szybko przygotować. Docelowo mają to być dwa składy - osobowy i towarowy. Poniżej prezentuję dwie spracowane "Czterdziestki jedynki". Mimo, że klient jest wniebowzięty ja nie jestem za bardzo zadowolony, zwłaszcza z czół lokomotyw. W miejscu okien buda powinna być bardziej płaska i pochylona, ale blaszki odmawiały współpracy. Będę musiał chyba wymyślić jakąś metodę na gięcie blach na przygotowanych wcześniej kopytach. Do szewskiej pasji doprowadziły mnie też malowane z ręki białe pasy, ale szczęśliwie dobrnąłem do końca. Do zdjęć poglądowych pożyczyłem polski tabor.
blog144b.JPG
blog144c.JPG
blog144d.JPG
blog144e.JPG
blog144f.JPG
blog144g.JPG

Maciek Wójcik

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.301 158 15
Dobrze Jurku, wracam do szeregu;)

Dziś coś z kolejowego tematu. Jakoś rok temu, w trakcie rozmowy na PW @Andrzej Harassek podsunął mi pomysł na wykonanie jednej z Reńskich Ślicznotek w skali 1/700.
Zobacz załącznik 500102 Zobacz załącznik 500103
Dzięki fotkom i rysunkom Andrzeja zacząłem coś tam sobie dłubać niespiesznie przy lokomotywach DB-Baureiche E 41 które miały ciągnąć "Rheingolda". Jakieś kadłuby lokomotyw posklejałem, coś tam pościboliłem, ale projekt czekał na moment w którym będę miał czas by siąść do wagonów. I czekałby pewnie jeszcze dłużej gdyby nie rozmowa, którą będąc na "wygnaniu" odbyłem z jednym z poznanych kolekcjonerów zza Zachodniej granicy. Spytał mnie czy coś z niemieckiego taboru mógłbym mu w miarę szybko przygotować. Docelowo mają to być dwa składy - osobowy i towarowy. Poniżej prezentuję dwie spracowane "Czterdziestki jedynki". Mimo, że klient jest wniebowzięty ja nie jestem za bardzo zadowolony, zwłaszcza z czół lokomotyw. W miejscu okien buda powinna być bardziej płaska i pochylona, ale blaszki odmawiały współpracy. Będę musiał chyba wymyślić jakąś metodę na gięcie blach na przygotowanych wcześniej kopytach. Do szewskiej pasji doprowadziły mnie też malowane z ręki białe pasy, ale szczęśliwie dobrnąłem do końca. Do zdjęć poglądowych pożyczyłem polski tabor.
Zobacz załącznik 500069 Zobacz załącznik 500070 Zobacz załącznik 500071 Zobacz załącznik 500072 Zobacz załącznik 500073 Zobacz załącznik 500074
Zrobisz E69 ???

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.905 538 29
Dzięki Adam.:) Twoje posty czyta się niczym powieść obyczajową w odcinkach, choć te wszystkie pochwały są mocno przesadzone i na wyrost. Diorama jak diorama, tylko w nieco mniejszej podziałce. Przyłączam się do kolegów powyżej - tak trzymaj i prosimy o więcej.
Dobra chłopaki, uwielbienie poziom mistrzowski, a kiedy Kolego będzie i gdzie można zobaczyć to cudo na żywo, może we Włocławku.