• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budynki, tabor i pojazdy w skali 1:700

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.383 391 20
Zapowiada się bardzo ciekawy model. Jak już opracujesz go w całości to powiększ do skali H0 i będzie piękny "ogórek" w naszej skali. :)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Sezon grzybowy w pełni. W Pieninach rydze, w Puszczy Białej prawdziwki... a u mnie na Natolinie obrodziły... pieczarki;)
P1150183.JPG
P1150184.JPG

Docelowo będą takie:
cement2.JPG
cement3.JPG

Trwa też sezon "Ogórkowy":love:. Sklejone na szybko połówki wadliwie odlanych korniszonów, posłużyły mi za poligon doświadczalny zanim na warsztat trafią docelowe połówki. Oba korniszony jeszcze nie wyszlifowane, ledwie tryśnięte podkładem tamijowskim. Od lewej wersja miejska i międzymiastowa. Marzenie się spełnia:D
P1150179.JPG
P1150186.JPG
P1150190.JPG

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.972 629 30
OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Dziś pragnę podzielić się ostatnimi dokonaniami. Dwa tematy się rodzą w bólach od jakiegoś czasu. Oba wymagają jeszcze drobnych elementów i lekkich poprawek.
Pierwszy to nowoczesna chłodnia kominowa, która jest mieszanką frezowanych cyfrowo i rzeźbionych ręcznie elementów połączonych razem w jeden blok
blog123a.JPG
blog123b.JPG
blog123d.JPG
blog123e.JPG

Drugim tematem są budynki tworzące zestaw północno afrykański. Poza domami z kopulastymi dachami zrobiłem piekarnię i szereg straganów z baldachimami. Te ostatnie, po drobnych modyfikacjach, z powodzeniem posłużą mi do stworzenia swojskiego bazaru warzywnego z epoki PRLu. Wystarczy tylko postawić ze dwie beczki z kwaszeniakami i kapustą...:)
blog124a.JPG
blog124b.JPG
blog124c.JPG
blog124d.JPG
blog124e.JPG
blog124f.JPG
blog124g.JPG

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.383 391 20
No to znów jestem pod wrażeniem. Myślałem, że mnie już nie zaskoczysz, ale te rośliny w straganach powaliły mnie na kolana. :eek:

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
ale te rośliny w straganach powaliły mnie na kolana.
Maćku, to samo zdrowie - witaminy i mikroelementy;) W trzech skrzynkach jest piasek akwariowy, w jednym piasek z Półwyspu Helskiego, a w pozostałych kawałki cienkich płatków plastiku pocięte w mikroskopijne paseczki. A wszystko to przyklejone na klej CA. Z początku chciałem formować równe stosy "owoców", ale potem ten wystający ze skrzynek piasek skojarzył mi się z jakimiś liściastymi warzywami, i tak go zostawiłem jak sypałem. Czysta magia tworzenia:rolleyes:
Swoją drogą, pyszna zupa warzywna by z tego wyszła:D, tylko piasek trzeba dość długo gotować żeby był naprawdę miękki:ROFL:

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.283 39 0
Poczekajmy aż Adam zamontuje jeszcze generator zapachu tego afrykańskiego straganu ... Na szczęście są roślinki aromatyczne, mięta i takie tam... Ale jak obok będzie taki z rybami ???

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Dziś testowałem pigmenty AK, które niedawno kupiłem od kolegi @Zonek Polem do testu były moje mikroskopijne "puderniczki". Ich zbiorniki są niewiele większe od łepka zapałki. Hubert @hugwa powiedział mi kiedyś, że ten typ wagonów wygląda dobrze jak jest tego dużo, dlatego od początku pracowałem nad nieco dłuższym składem. Efekt jaki udało mi się osiągnąć jest naprawdę zadowalający. Dla zainteresowanych - kolory podstawowe to akryle Vallejo (Sky Grey + Offwhite a spód German Grey). Potem washe AK (Rust Streaks i OIF&OEF) kładzione miejscowo jako filtry, a na koniec sypane na sucho pigmenty AK (Concrete i White). Zależało mi by pigmenty ubrudziły podesty i czołownice, bo ten typ wagonów takim właśnie pamiętam z czasów, gdy jako młody chłopak jeździłem na ryby nad Kanał Żerański w pobliże cementowni. Dzisiejsze czyste wagony jakoś mi nie leżą:)

Wagony będą jeszcze uzupełnione o drabiny i pomosty.
P1150204.JPG
P1150207.JPG
P1150209.JPG
P1150210.JPG
P1150212.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Koledzy, dziś bardzo szybki post.
W przerwach między przygotowywaniem dla Was saturatorów i pralek a wypadem na targi hobbystyczne w Lipsku, sieknąłem wirtualny model autobusu, który od zawsze chodził mi po głowie. Mam na myśli przedwojennego Saurera. Kiedyś, będąc w Bernie miałem okazję przejechać się po mieście takim właśnie czterotonowym staruszkiem z okazji jakiegoś kantonalnego święta. Niezapomniane przeżycie. Twardy gang silnika, lekki zapach oleju napędowego w kabinie, woń starego drewna i skóry w nagrzanym słońcem wnętrzu... jednym słowem stara dobra szkoła budowania autobusów. Mimo wyczuwalnych wibracji, żadnego skrzypienia taniego plastiku czy chrzęszczenia pod tyłkiem jeszcze tańszej tapicerki:love:

Model wymagać będzie jeszcze ręcznego doszlifowania krawędzi dachu i boków budy, ale jak się go pomaluje na berneńskie kolory...:rolleyes:
Zdjęcia z sieci, a model powstał dzięki rysunkom z książki "Wrzesień 1939 Pojazdy Wojska Polskiego" Jońca/Szubański/Tarczyński
blog127b.jpg
blog127c.jpg

blog127d.jpg
blog127e.jpg

Ostatnio edytowane: