• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budynki, tabor i pojazdy w skali 1:700

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Wąskie tory i tabor do nich będzie na razie tylko na zamówienie, ale być może już niedługo...;) Wtedy też będzie Px, bo bez niego nie będę mógł zrobić WIelunia:love:

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Powróciwszy na forumowe łono dzielić się będę materiałami i przemyśleniami dwutygodniowych wojaży po Polsce i... po sieci.
Na razie powrót do stacji Świder, która już nie może się doczekać na peron. Szukając obrazków, już wcześniej natrafiłem na kilka, które mnie zaintrygowały, bo nie dostrzegłem na peronach kostki brukowej a coś wyglądające na piach (zwłaszcza na pierwszej fotce). Czyżby więc nie od razu zrobiono perony "na gotowo"? A do tego szyldy Świder i Radość robią wrażenie tymczasowych... Zadziwia mnie też usytuowanie ławek peronowych w Świdrze, ustawionych w poprzek a nie wzdłuż peronu.
świder2.jpg
z10625405IH,Stacja-kolei-miejskiej-Warszawa-Radosc--ok--1937-r.jpg

Na zdjęciach wojennych mamy już kostkę i nazwy stacji w formie znanej mi z lat 70tych. Z resztą widać, że nazwy na wiatach są rodzajem "wkładek" w istniejące już betonowe żebrowanie. Ławek w Świdrze Niemcy też nie obrócilio_OByć może kolega @Jarząbek uchyli nieco rąbka tajemnicy, zwłaszcza, że kolejnym elementem, który nie daje mi spokoju jest "pałąk" nad literami "ID". Za chińskiego luda nie mam pojęcia do czego to cholerstwo mogło służyć.
józefów.jpg
józefów1.jpg
świder1.jpg
świder41sty.jpg

No i dorzucę kilka fotek nowych malowań TIRów. Najbardziej mnie cieszy PEKAES, oczywiście:D
TA19a-795x596.jpg
TA19b-795x596.jpg
TA19c-795x596.jpg

Pomalowałem też Dieslowskie lokomotywy Wehrmachtu. Kamuflaż na dwóch lokomotywach jest wzięty z głowy, nawiązujący do kolorystyki na niemieckich pojazdach pancernych. Dałem tylko mgiełkę washa by podkreślić rysunek przetłoczeń, bo zdjęcia były na moją stronę produktową. Jak będę umieszczał loki na dioramkach dodatkowo dorzucę jeszcze trochę patyny:)
LC06a-795x596.jpg
LC06b-795x596.jpg
LC06c-795x596.jpg

[DOUBLEPOST=1468422812,1468422270][/DOUBLEPOST]Aha, szukając materiałów do Świdra, znalazłem jeszcze fotkę mojego ukochanego Ziomala - Stefana Starzyńskiego. Wielkiego prezydenta i wizjonera. Naz zdjęciu oprócz przedwojennych planów budowy "Pałacu Kultury";) na ścianie dostrzegłem schematyczny plan elektryfikacji warszawskiego węzła kolejowego.
Opis do fotografii - Prezydent Starzyński prezentuje plan rozbudowy stolicy na wystawie "Warszawa przyszłości" w Muzeum Narodowym 28-III-1936-r
prez Starzyński 1936.jpg

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
Być może kolega @Jarząbek uchyli nieco rąbka tajemnicy,
Kontynuuję uchylanie. :)
który nie daje mi spokoju jest "pałąk" nad literami "ID".
Mnie też przez chwilkę to cholerstwo nie dawało spokoju ale poruszałem swój dysk i przypomniałem sobie.
Za chińskiego luda nie mam pojęcia do czego to cholerstwo mogło służyć.
Chińczycy mogę Tobie pomóc w zakresie rozmaitych rupieci, którymi zarzucają nasz rynek, natomiast w zasadniczej kwestii pałąka tylko Jarząbek Ci pomoże. ;)
Otóż ten pałąk to była specjalna konstrukcja umożliwiająca umieszczenie chorągwi czy też flag na odpowiedniej wysokości.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Nie podpadaj więcej hrabiemu Moderacjuszowi, tęskniliśmy.
Mój dobry poczciwy Hubercie,
Podpadanie "lepiej urodzonym" mam chyba we krwi, po tym jak mój dziadek, młody oficer 54 pułku strzelców kresowych sprał po pysku i wykopał za drzwi kasyna w Tarnopolu jednego z Radziwiłłów, bo się książę "zachowywał jak furman" (cytat z obrad oficerskiego sądu koleżeńskiego). Dziadkowi pozostała po tym incydencie chwała u panów oficerów i dozgonna miłość Babci Helenki która niedługo potem wyszła za swego porucznika. Jakiś czas potem mój Tatko powtórzył ten sam wyczyn z jakimś czerwonym książątkiem na studniówce w Reytanie w podobnych okolicznościach. Staruszkowi pozostał po tym mir u grona nauczycielskiego i poobijane żebra na śledztwie. Tak więc od czasu gdy ciotki opowiedziały mi te historie i pokazały nawet pożółkłe dokumenty, z założenia miałem w pogardzie programowe dzielenie ludzi na lepszych i gorszych. Po drugie, od czasu gdy można sobie było w Polsce kupić każdy tytuł (włącznie z królewskim) ten rodzaj podziału wydaje mi się dość... no szukam jakiegoś dobrego określenia, ale żadne nie jest adekwatne:D Jak znajdę to Ci napiszę;)

Ale wracając do banicji. Czas ten wykorzystałem na podróżowaniu po naszej wciąż jeszcze kwitnącej Ojczyźnie w towarzystwie mojej ukochanej Żony i szukałem inspiracji nie tylko kolejowych. Rzucę tylko kilka haseł by nie zanudzać was średniowieczem i architekturą sakralną. Tak więc to co mi się kolejowego jawi w planach bliższych lub dalszych: Ludwikowice Kłodzkie (będzie długo i okazale), Wieluń (będzie wąsko i pięknie), Warka (będzie mokro i jednotorowo).
A propos żony, szczerze dziękuję za wszystkie bardzo miłe i dodające otuchy sygnały od Was. Wszystkim ludziom dobrej woli dziękuję i spieszę donieść, że w chwili obecnej, po otrzymaniu wyników wszystkich badań, sytuacja zdrowotna Ewy jest w normie. Jednym słowem, nie mam już żadnych wymówek by wrócić na modelarską szychtę:)

natomiast w zasadniczej kwestii pałąka tylko Jarząbek Ci pomoże. ;)
I oto stała się Światłość, i rozstąpiły się niebiosa i zesłał Pan ludowi swemu Jarząbka mówiąc -
"Za prawdę powiadam wam, oto jest ten, który wskaże wam powód dla którego pałąki posiadacie. Proście, a będzie wam dane objawienie, i żaden pałąk bezczynnym i bezużytecznym nie pozostanie wśród ludu Izraela. I od tej pory pałąk w każdym domu waszym będzie i radość wam będzie przynosił, bo gdy kto raz pozna prawdę o pałąku, pozostanie ona z nim na wieki wieków."
Cyctat - Księga Rozkładów Tysiąclecia
Przekład - ministrant w stanie spoczynku Adam66;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Panie i Panowie... Dziewczynki i Chłopcy... Przedstawiam Wam moje nowe dziecko:love:
Wprawdzie adoptowane, po wujku Hubercie, a właściwie odkupione, ale kocham je szczerze, bo jest cyfrowe i już MOJE:LOL:
P1150130.JPG
P1150131.JPG
P1150132.JPG

Na razie, jak to z dzieckiem, uczę się jak go nie wylać z kąpielą, jak czyścić i jak dbać o rozwój intelektualny:) Bycie ojcem to cholernie czasochłonne zajęcie (stąd moja obecność na forum jest ostatnio mocno ograniczona), ale jak już mi dzidzia podrośnie... zagonię ją do ciężkiej modelarskiej orki, a wtedy klękajcie narody:podstepny: Ma nowy silnik i zestaw frezów, w które zaopatrzył mnie wujcio Hubert. Właściwie już frezuję jakieś drobne robótki (na razie jakieś mikroustroje do h0) by poznać w pełni możliwości swoje i jej. Wczorajsze frezowania wyssały mi powietrze z płuc. Mimo swych ograniczeń, cholerny potencjał ma ta maszynka, a że kiedyś zajmowałem się grafiką i modelowaniem 3D, dość szybko znajdujemy wspólny język:love:

A poniżej kilka fotek z lotniska Układu Warszawskiego, nad którym ostatnio pracowałem. Pomalowałem fasady budynków i schronów. Lekko je złoszowałem i zacząłem modelować teren. Jeden z garaży zrobiłem otwarty, by umieścić w nim później jakąś ciężarówkę. Może otworzę jeszcze jedne wrota do bomboskładu. Kalkomanie na Migi29 mam już wydrukowane.
blog101a.jpg
blog101b.jpg
blog101c.jpg
blog101d.jpg
blog101e.jpg
blog101f.jpg
blog101g.jpg
blog101h.jpg

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Tobie i tak łatwiej idzie nauka ojcostwa jak mi szła kiedyś, nie mówiąc już o wychowywaniu mojej nowej córki ;-)
Jednak z chłopakami łatwiej.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.613 392 20
No to się narobiło... Teraz to... aż się boję pomyśleć jakie cudeńka będziesz tworzył. Dobry zakup (y) (y) (y)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.489 168 86
Tiaa... Natura lubi zmiany. Kiedys byla jeszcze firma Monogram wchlonieta przez Revella. A na dzien dzisiejszy to Trumpeter dyktuje warunki na rynku.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Ło matko, niewidzialne samoloty, już mamy, przegapiłem psia mać.
Dowcip jaki opowiadano sobie szeptem w Niemczech w latach 44-45 (okres absolutnej supremacji aliantów nad niebem Europy)
Jak leci samolot szaro-zielony to jest angielski, jak srebrny to amerykański, a jak niewidzialny to znaczy że niemiecki.:)

A teraz...
Szanowna Publiczności... Uwaga uwaga... Osoby o słabszych nerwach proszone są o zamknięcie oczu:eek: bo z dumą dokonuję właśnie prezentacji umiejętność mojego dziecka:rolleyes:
Dla osób nie zaznajomionych ze szklanymi wyrobami okresu PRL'u śpieszę donieść, że oto mają przed sobą
- dwa rzędy szklanek w rozmiarze musztardówek (może i literatkę spróbuję kiedyś popełnić:rolleyes:). Zaznaczam, że wprawdzie bez charakterystycznych wrąbków, ale do saturatora się nadadzą:cool:
- rząd litrowych butelek na mleko
- rząd flaszek, które mają robić za flaszki od wódki z czerwoną kartką(te wg normy z lat 50tych), albo po zabarwieniu żywicy na brązowo, mogą od biedy robić za "Patykiem pisane", "Uśmiech traktorzysty" lub "Czar PGR'u":D
- w głębi pierwsza przymiarka do koła skutera Osa

Zwłaszcza nie mogę się doczekać jak wyjdą butelki z mlekiem, po namalowaniu im mleka i srebrnego korka:love:

P1150143.JPG
P1150144.JPG
P1150145.JPG