• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budynki, tabor i pojazdy w skali 1:700

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Adam a mniejszych się nie dało zrobić ?;):)
Misterna robota (y)
Marcin, jestem typowym przykładem modelarskiego jeźdźca bez głowy. Najczęściej działam pod wpływem impulsu. Pewnego dnia zachciało mi się wąskich torów... @hugwa (wredny drań, a nie kolega;)) zamiast kopnąć mnie w wiadome miejsce, i wytłumaczyć w co się pakuję, to jeszcze mnie podjudzał, a potem złośliwie mi te tory wyfrezował i przyglądał się jak brnę dalej:) Potem jak te tory odlałem i wziąłem do ręki, to poczułem się prawie jak na porodówce... No wiesz, dopadł mnie ojcowski zachwyt - Jakie to śliczniusie, jakie to ma piękne podkładziki i zwrotniczki, jak to cudnie będzie wyglądało na makiecie... Jeszcze wtedy nie przyszło mi do głowy, że trzeba będzie coś na tym postawić jako tabor. I teraz mam lokomotywę o długości 4mm do zrobienia:rolleyes:
No ale co ja na to poradzę, że kocham mikromodelarstwo:love:

Adam czy Ty chcesz żebym zszedł na zawał
Ani mi się waż. Do Trybunałów musisz dociągnąć:cool:

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Dziś będzie 3xW - Wojskowo, Wentylatorowo i Wąskotorowo;)
Najpierw niepomalowana surówka, czyli rewelacyjny polski radar AVIA-W. Nie wiem, czy moje historyczne wypociny Was obchodzą, ale nieśmiało coś napiszę. W Pakcie Warszawskim byliśmy odpowiedzialni za radary i trzeba to jasno powiedzieć, wywiązywaliśmy się z tego obowiązku wzorowo. Tak się złożyło, że zarówno polskie radary jak i systemy dowodzenia były testowane w moim batalionie radiotechnicznym na warszawskim Bemowie gdzie co chwila przyjeżdżali zaprzyjaźnieni oficjele by oglądać nasze cudeńka.
Wracam do modelu. Podstawę zaplanowałem jako konstrukcję mieszaną - trawioną z elementami plastikowymi. Składałem całość jak kanapkę, wkładając niższy pomost między dwie części przeciętej wieży, a potem łącząc oba pomosty cieniusieńkimi patyczkami wyciętymi z plastiku. Dla porównania zamieszczam łuskę kalibru 7,62mm od Kałasznikowa.
P1140770.JPG
P1140771.JPG
P1140772.JPG
P1140773.JPG

Teraz kolejny element, czyli wentylatory wraz z czerpniami powietrza, które zasilą szyb wentylacyjno podsadzkowy mojej kopalni. To jeden z tryliona drobiazgów jakie muszą powstać, by kopalnia wyglądała jak należy:)
P1140774.JPG
P1140775.JPG

I na deser... skończony tabor wąskotorowy. Co tu pisać, wszystko jasne. Specjaliści od kolei wiedzą w tej materii więcej ode mnie. Malowanie żółtych pasów na Lxd2 zajęło mi pół nocy, ale naprawdę fajnie wygląda. @hugwa uświadomił mnie, że węglarki z zadaszonymi pomostami powinny mieć skrzynie ładunkowe podzielone na dwie części. Dorobię ten element przy zasypywaniu ich węglem. No i skończyłem trzy pełne mikroskopijne składy kopalniane. Na żywo wyglądają jak zabawki w skali 1:87:love:
P1140761.JPG
P1140763.JPG
P1140766.JPG
P1140767.JPG
P1140768.JPG
P1140769.JPG

Ostatnio edytowane:

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.513 17 2
I jak tu komentować jak sów brakuje? No jak?
Jeszcze tylko wtyczkę do kontaktu i wojskowi już nasłuch mogą prowadzić.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Moi drodzy,
Staram się nie zwalniać tempa, bo czas pędzi jak szalony:niepewny:. Dziś zacząłem malować budynki. Powstał komplet zabudowań szybu wentylacyjno podsadzkowego. Wentylatory, wieża szybowa, transformatorownia będą mniej więcej tak ustawione na makiecie. Muszę jeszcze tylko wykombinować jakieś elementy, by rury wentylacyjne ładniej wchodziły w ścianę budynku.Użyłem podkładu Tamiyowskiego do malowania kratownic, akrylami pokryłem ściany, a przebarwienia ścian i dachów dorobiłem przy użyciu produktów AK, bez których nie wyobrażam sobie malowania. @Heniek_Star doczeka się chyba u mnie kapliczki dziękczynnej;).
P1140779.JPG
P1140780.JPG
P1140781.JPG
P1140782.JPG
P1140783.JPG
P1140784.JPG

A teraz skończony magazyn GSu podejrzany u kolegi @Heniek_Star w jego autorskim wątku, a który wreszcie doczekał się na swoją kolej. Przyznaję, że bryła urzekła mnie do tego stopnia, że postanowiłem ją lekko zmodyfikować i zastosować jako magazyn portowy na dioramie z przystanią rybacką. Na potrzeby tejże makiety wyciąłem w bocznych ścianach magazynu otwory i "uchyliłem wrota" by nadać budynkowi większej przestrzenności. Efekt głębi starałem się uzyskać poprzez malowanie wnęki imitując światłocień. Malując ściany starałem się zaadoptować do swojej skali technikę stosowaną przez Wojtka i naprawdę jestem zadowolony z efektu końcowego. Jedyne co dodałem od siebie to jasne przebarwiania na dachu wykonane washem AK "Salt Streaks", które dodały efektu zacieków i ogólnego "wypłowienia" powierzchni.

P1140785.JPG
P1140786.JPG
P1140787.JPG
P1140788.JPG
P1140789.JPG

Heniek_Star

Znany użytkownik
MGKP
BGM
Reakcje
1.347 36 0
Kapliczkę możesz sobie darować, ale ofiarę mógłbyś wnieść :D Wiesz jak jest. Podglądasz, budujesz, kopiujesz ale czy pomagasz??? Dyktuje numer konta... :D
Świetnie Adam :) Klimat rewelacyjny. Tych budynków industrialnych. Póki co marzę o takich tematach :)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Kapliczkę możesz sobie darować, ale ofiarę mógłbyś wnieść :D Wiesz jak jest.
Wojtuś, daruj sobie numer konta. Przecież wiesz, że pieniądze szczęścia nie dają. Rozliczymy się w czymś znacznie wartościowszym... Mam nadzieję, że talon na pralkę Frania Cię zadowoli:rolleyes:
Będzie do odbioru już w tym kwartale;)

Adamzalesie

Znany użytkownik
Reakcje
285 45 10
Próbuję sobie wyobrazić: wszyscy już są rozstawieni na trybunałach, Adam przyjechał w ostatniej chwili, 5 min i już kilkadziesiąt metrów makiety gotowy, tylko ten strach " czy nie będzie kogoś z katarem.;)(y)

holosal

Aktywny użytkownik
Reakcje
109 0 0
Kapliczkę to Ty lepiej zacznij już rzeźbić w 1/700, jako nieodłączny element pejzażu osiedla familoków.:D
Nawet nie wiem czym jest ten osławiony AK, przywoływany co krok z nabożną czcią - ważne, że efekt jest zadowalający, a ten jest super!

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Moi drodzy,
Skończony skład ekspresowy z EP05 na przedzie i zestawem Ygreków. Na wagony dałem kalkomanie. Na zdjęciach widać ich grubość, ale na żywo nie jest źle. Poza tym nie miałem za bardzo wyboru, bo malowanie ręczne loga Warsu byłoby raczej niemożliwe. Dość fajnie wyglądają na żywo numeracje wagonów i namalowana z ręki trąbka na pocztowcu. Ponad 250 okien wypełniłem clearfixem:cry: ale warto było:rolleyes:.
Oj nie prędko zrobię jakiś wagon z dzielonymi oknami;)
P1140802.JPG
P1140803.JPG
P1140805.JPG
P1140791.JPG
P1140792.JPG
P1140793.JPG
P1140794.JPG
P1140795.JPG

Jako drugi element prezentuję pomalowane gospodarstwo Henia_Stara. Starałem się oddać ducha oryginału (wstyd byłoby nie spróbować;)).
P1140808.JPG
P1140810.JPG
P1140811.JPG
P1140816.JPG

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.798 392 20
No i znów szczęka mi opadła i szukam jej na podłodze. To co robisz Adamie przechodzi ludzkie pojęcie. Ty musisz mieć jakiś pakt z ... krasnoludkami, żeby zrobić tak dokładnie te maleństwa. Jestem pod wrażeniem. brawo 02.gif brawo 02.gif brawo 02.gif

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Adamie myślę że u Wojtka na module znajdzie się kawałek miejsca na gościnne występy Twoich mikro modeli :) ciekawie by wyglądało takie zdjęcie makieta makiety na tej makiecie :)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Moi drodzy,
Życie, jak to życie, lubi czasem przypomnieć mi o sobie, nie zawsze w miły sposób, w związku z czym jestem niestety zmuszony kompletnie przebudować swoją koncepcję udziału w Trybunałach:(
We środę, ok 21wszej musiałem nagle odwieźć żonę do szpitala. Sprawa jest na tyle poważna, że moja obecność przy niej staje się koniecznością. Dlatego też obecnie w bardzo okrojonej formie będę mógł poświęcić się pracom nad makietami i taborem. Realizacja większości makiet zostanie na jakiś czas wstrzymana, ale postaram się kończyć chociaż to co jest w najbardziej zaawansowanym stadium. Nie zaprzestanę prac w ogóle, bo modelarstwo, nie pierwszy już raz w moim życiu, jest odskocznią od trosk, elementem "ładującym akumulatory" i zwyczajnie poprawiającym nastrój. Poza tym z natury jestem optymistą i wierzę, że jeśli los zsyła na ludzi trudne chwile, to tylko po to by uczynić ich jeszcze silniejszymi:cool:

Adamie, czy na trybunałach będzie można zanabyć coś z wąskiego toru?
Raczej obejrzeć i ewentualnie zamówić, albo odebrać po wcześniejszym zamówieniu. Zwykle każdy z modeli tworzę pod konkretne zlecenie i tylko czasem robię dwie trzy sztuki jednocześnie, dla większego bezpieczeństwa dotrzymania terminu i jakości (na wypadek gdyby jeden model się uszkodził albo źle wyszedł co się niestety zdarza). Widzę, że jesteś z Wawy, więc możliwe jest spotkanie, na Ursynowie albo w klubie N-ormy na Żoliborzu w celu obejrzenia moich mikrusów i ustalenia warunków. Szczegóły na PW.
Gospodarstwo palce lizać ☺ czekam jeszcze aż zostanie osadzone w jakiejś sielskiej scenerii .
Ponieważ gospodarstwo ze wsi Henryków jest w zasadzie gotowe, stanie się pewnie tym elementem, które w moich planach "wskoczy" na miejsce monumentalnego portu pomorskiego (który na razie z przyczyn oczywistych musi pójść w odstawkę). A ponieważ w niektórych regionach Polski na bociana mówi się Wojtek, więc na zasadzie skojarzenia, uznałem że gospodarstwo "zasili" para bocianów z młodymi w gnieździe. Od dawna szukałem im fajnego miejsca. Nie wiem tylko, czy umieścić gniazdo na stodole, czy na słupie:rolleyes:.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
No dobrze, jesteśmy już w domu w komplecie, gdzie ze względu na plan dnia, przeniosłem swój cały modelarski dobytek. Wiem, że nie dam rady zrobić dwóch wielkich makiet, więc będę walczył by choć kopalnia wyglądała jako tako, a przy okazji będę chciał pokończyć coś z mniejszych form. Kopalnia to projekt dużo bardziej skomplikowany niż Pomorska przystań rybacka, ale też mam go w stadium bardziej zaawansowanym i chyba nieco bardziej przemyślany.
Doszło więc trochę kolejnych tematów. Być może niektórym z Was wydają się one nieco nudne, ale dla mnie to naprawdę wielka radocha, bo bardzo lubię klimaty industrialne.
Oczyszczalnia ścieków już pomalowana. Na kopalni będzie pełnić rolę punktu oddzielania osadu węglowego z wody po płukaniu.
blog99a.JPG
blog99b.JPG
blog99d.JPG

Pomalowałem też drewniane chłodnie kominowe. W rezultacie chyba tylko jedna stanie na makiecie, a dla elektrowni będę musiał wymyślić coś nowocześniejszego. Może @hugwa mnie wspomoże frezowaniem. No jeszcze zobaczę...
P1140806.JPG

Zrobiłem też "ustawkę" szybu zjazdowo materiałowego, który z założenia jest starszy, a więc ciasno otoczony budynkami ceglanymi i kotłownią.
P1140817.JPG

Ruszyłem też temat gazowni, a w zasadzie zbiorników (jeden jest niemal pusty, bo zależało mi na widoku obnażonej kratownicy wokół zbiornika). Na drugim zdjęciu ustawiłem pralkę Frania w skali 1/87 (nad którą pracuję), dla zobrazowania skali;).
P1140841.JPG
P1140842.JPG

Jednocześnie ruszyły prace przy szybie wydobywczym. Inspirowałem się zdjęciami z epoki towarzysza Gierka. Mówiąc krótko, mniej drobnych zabudowań a więcej przenośników taśmowych. Przedstawiam ogólny układ szybu wydobywczego z zasobnikami węgla i z taśmociągami do sortowni i do elektrowni.
P1140819.JPG
P1140820.JPG

P1140843.JPG
P1140844.JPG