No dobrze, jesteśmy już w domu w komplecie, gdzie ze względu na plan dnia, przeniosłem swój cały modelarski dobytek. Wiem, że nie dam rady zrobić dwóch wielkich makiet, więc będę walczył by choć kopalnia wyglądała jako tako, a przy okazji będę chciał pokończyć coś z mniejszych form. Kopalnia to projekt dużo bardziej skomplikowany niż Pomorska przystań rybacka, ale też mam go w stadium bardziej zaawansowanym i chyba nieco bardziej przemyślany.
Doszło więc trochę kolejnych tematów. Być może niektórym z Was wydają się one nieco nudne, ale dla mnie to naprawdę wielka radocha, bo bardzo lubię klimaty industrialne.
Oczyszczalnia ścieków już pomalowana. Na kopalni będzie pełnić rolę punktu oddzielania osadu węglowego z wody po płukaniu.
Pomalowałem też drewniane chłodnie kominowe. W rezultacie chyba tylko jedna stanie na makiecie, a dla elektrowni będę musiał wymyślić coś nowocześniejszego. Może
@hugwa mnie wspomoże frezowaniem. No jeszcze zobaczę...
Zrobiłem też "ustawkę" szybu zjazdowo materiałowego, który z założenia jest starszy, a więc ciasno otoczony budynkami ceglanymi i kotłownią.
Ruszyłem też temat gazowni, a w zasadzie zbiorników (jeden jest niemal pusty, bo zależało mi na widoku obnażonej kratownicy wokół zbiornika). Na drugim zdjęciu ustawiłem pralkę Frania w skali 1/87 (nad którą pracuję), dla zobrazowania skali

.
Jednocześnie ruszyły prace przy szybie wydobywczym. Inspirowałem się zdjęciami z epoki towarzysza Gierka. Mówiąc krótko, mniej drobnych zabudowań a więcej przenośników taśmowych. Przedstawiam ogólny układ szybu wydobywczego z zasobnikami węgla i z taśmociągami do sortowni i do elektrowni.