• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budynki, tabor i pojazdy w skali 1:700

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Żeby zakończyć temat Sidoluxa. Tuż przed Świętami, przez nieuwagę, uszkodziłem dyszę od aerografu :cry:. Dziś zmuszony przez okoliczności i uciekający czas, po raz pierwszy kładłem Sidolux pędzlem na kadłub statku (na razie na jeden, dla testu). Piszę to z całą odpowiedzialnością - to najlepszy akrylowy lakier błyszczący z jakim miałem do czynienia - bardzo rzadki i cholernie wydajny nie tylko przy malowaniu aerografem. Jutro resztę kadłubów będę malował w ten sam sposób.

Poniżej kilka zdjęć z mojej "stoczni", w której dziś między innymi kładłem oznaki armatorskie na kominach na Sidolux. Na dwóch przedostatnich zdjęciach widać bardzo dokładnie, że nawet przy pomocy pędzla można uzyskać szklistą powierzchnię (zwróćcie uwagę na odbicie podłoża).
blog183a.JPG
blog183b.JPG
blog183c.JPG
blog183d.JPG
blog183e.JPG
blog183f.JPG
blog183g.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Panie i Panowie, dziewczynki i chłopcy... chwila jest historyczna i podniosła:cool:.
Oto bowiem po raz pierwszy w historii modelarstwa szkutniczego w skali 1/700 na rufie seryjnego modelu pojawia się jako port macierzysty - GDYNIA:) Miasto i port, który zawsze będzie zajmować szczególne miejsce w moim sercu.

Poniżej piątka jednostek po nałożeniu kolorów podstawowych i kalek. Dwóch Polaków, jeden Fin, Grek i Holender.
Od jutra zabieram się za washowanie i waloryzację.
blog185b.JPG
blog185c.JPG
blog185d.JPG
blog184a.JPG
blog184b.JPG
blog184c.JPG
blog184d.JPG
blog184e.JPG
blog185e.JPG

Załączniki

holosal

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
Czy ten wątek mikromodelarski bezpowrotnie uległ uśpieniu??? - Pora to zmienić i choć na moment go ożywić, gdyż właśnie mój warsztat opuściły kolejne parowozy. Jest ich już 6 w kolekcji, wszystkie nieco spolszczone, wykonane oczywiście z żywiczno-blaszkowych zestawów przygotowanych przez Adama. Mam nadzieję, że sylwetki maszyn są czytelne. W przyszłości trafią na następną dioramę.;)
IMGP_0116.JPG
IMGP_0106.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Piękna robota Rafale. Gratuluję jako producent i kumpel "po fachu":cool:(y)
Żebyś Ty jeszcze potrafił przybliżyć się z aparatem to tych modeli:podstepny:

Ja aktualnie pracuję nad podwarszawską stacją Świder. Może niedługo pokażę:)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Dziś naszła mnie straszna refleksja, po przejrzeniu poprzednich postów.
Okazało się, że nim zniknąłem z forum, nie pokazałem skończonych kilku jednostek.
Dziś nadrobię zaległości - poniżej skończone już dawno "Brzydkie Kaczątko", czy motorowiec M/S "Pionier I" pod polską banderą, a także w malowaniu gdy pływał pod banderą fińską jako "Njord". Długość modelu to trochę ok 8,5cm.
blog186a.jpg
blog186b.jpg
blog186c.jpg
blog186d-900x446.jpg
blog186e.jpg
blog186f.jpg
blog186g.jpg
blog186h.jpg

Załączniki

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Zaległości ciąg dalszy
M/S Bug i jego niemal siostrzana jednostka Achilles z Pireusu.
"Bug" cudem uniknął niemieckich łap po tym jak zaatakowali oni Holandię, gdzie był budowany. Pływał przez całą wojnę w żegludze przybrzeżnej, która nie była wcale bezpieczniejsza od konwojów atlantyckich. Trudne wody Kanału La Manche, najeżone minami, patrolowane przez ścigacze torpedowe i lotnictwo niemieckie były naprawdę bardzo wymagające dla naszych marynarzy. Po wojnie statek wrócił do Polski. Był pierwszą jednostką, która weszła do odbudowanego portu w Kołobrzegu.
blog189a-900x452.jpg
blog189b.jpg
blog189c.jpg
blog189d.jpg
blog189e.jpg
blog189f.jpg
blog189g.jpg
blog189h.jpg

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
@daromaro
Używając oldschoolowej taniej metody, wystarczy kupić książkę Mistrza Micińskiego i masz podobnej jakości plan "Buga".
Używając drogi nietaniej, piszesz do CMM w Gdńsku. Oni robią kwerendę po archiwach i dostajesz odpowiedż czy mają, czy udzielą i za ile. Ale plany jak już są to zwykle co do nita i spawu. Jak napiszesz że nie chodzi o działalność komercyjną czasem udostępniają plany za darmo.
Używając nowoczesnej metody kupujesz plany w necie.
WAŻNE
Następnym raze bardzo proszę, byś używał Painta i kadrował obrazki które wrzucasz na forum. Dwa kilometry kwadratowe białej przestrzeni oraz nieostra grafika naprawdę niewiele wniosło do meritum wątku. Myślę, że fajnie będzie jak poprosisz moderatorów o usunięcie grafik, zwłaszcza że są dostępne pod linkiem który podałeś.
Z góry dziękuję.