• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budynki, tabor i pojazdy w skali 1:700

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Wojny autobusowej w mikroskali ciąg dalszy:devil:
Jak mi Rafał @holosal Ogórkami po ambicie pojechał, to ja mu angielskim lewym sierpowym odpowiadam;) Lewy sierpowy, bo ruch lewostronny:D
Przyszły kalki z MF-Zone. Cieniutkie i bardziej matowe niż ostatnio. Nawet nie kryłem ich pod lakierem. Jak dla mnie bajka:love:

Czerwony Londyńczyk dostał reklamę mojej ulubionej Whisky, czyli Lahroaig'a oraz mały szyldzik Harrodsa, a zielony Liverpoolczyk pełnowymiarowy baner z Beatlesami. Nie będę Wam już pisał, że na żywo wyglądają lepiej... No ale naprawdę piękne są... i oba mieszczą się na jednogroszówce:love:
blog169a.JPG
blog169b.JPG
blog169c.JPG
blog169d.JPG
blog169e.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Zbliża się Wielkanoc, więc temat jajek jest na czasie. Ostatnio dostałem fajną fotkę, która potwierdza, że Mistrz Faberge też miał słabość do dioram w skali 1/700:love: Zwróćcie uwagę na wspaniałą powtarzalność okien... :eek:

unnamed.jpg

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Pałac w jaju ma 12,5 x 9,1cm (wymiar podstawy) a oryginał około 280m x 150m (mierzyłem w wikimapii), także w rzeczywistości jest sporo mniejszy niż w skali 1:700. Ma oczywiście przewalone proporcje, bo to dzieło sztuki a nie wizualizacja architektoniczna... no ale ogólnie jest spoko.

Był też motyw morski
1024px-Memory_of_Azov_Egg.jpg

Tak mógłbym pracować - jedno jajo na rok (czasem dwa) i spokój:cool:

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.854 303 15
Pałac w jaju ma 12,5 x 9,1cm (wymiar podstawy) a oryginał około 280m x 150m (mierzyłem w wikimapii), także w rzeczywistości jest sporo mniejszy niż w skali 1:700. Ma oczywiście przewalone proporcje, bo to dzieło sztuki a nie wizualizacja architektoniczna... no ale ogólnie jest spoko.

Był też motyw morski
Zobacz załącznik 557496

Tak mógłbym pracować - jedno jajo na rok (czasem dwa) i spokój:cool:
Byś robił je pół roku a po miesiącu miałbyś dość

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Tak mnie "wessało" w jednostki pływające, że ostatnio nie wiem jak się nazywam... Przygotowanie czterech modeli żywicznych do produkcji z fototrawionkami, kalkami i jeszcze jakąś sensowną i czytelną instrukcją obsługi, to naprawdę sporo pracy. Ślęczę nad tym od końca grudnia, ale nie upadam na duchu tylko cisnę do przodu. Mam już zamówienia i dogadanych dealerów w Polsce i za granicą, więc nie ma że boli;)

Poniżej produkcyjny holownik ORP "Smok" i baza nurków ORP "Nurek" z zamontowanymi blaszkami i dorobionymi detalami z drucików. Ostatni okręt w tej skali zrobiłem kilka lat temu, więc trochę wypadłem z wprawy. Poniżej kilka fotek bez farby, bo ten stan montażu chyba najbardziej lubię:cool: Dziś to wszystko zniknie pod farbą:(
blog178a.JPG
blog178b.JPG
blog178c.JPG
blog178d.JPG
blog178e.JPG
blog178f.JPG

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.404 391 20
"Dokładasz do pieca" Adasiu. :eek::eek::eek: Znów jestem pod wrażeniem i zbieram żuchwę z podłogi. Ja tu się męczę z jakąś kabiną w H0 i momentami nie daję rady, a Ty tu takie maleństwa uzbrajasz w osprzęt... Po prostu mistrzostwo to za mało powiedziane... (y)(y)(y)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Dziś, zamiast pisanek, skończyłem malować pierwszy statek. Holownik "Leopold" spod bandery belgijskiej trafił do Polski i stał się ORP "Smok". Mógłbym jeszcze przy nim poświrować, pocieniować conieco, dodać jakieś szczegóły, ale model musiałem zrobić w takiej formie w jakiej kupią go klienci. Dlatego takie sklejanie to ostateczne sprawdzenie czy czegoś nie przeoczyłem, czy kalki i blachy pasują. Ufff... na szczęście wszystko pasuje jak ulał.

Model pomalowałem z ręki akrylami Vallejo oczywiście pędzlem. Na to poszły dwie cienkie warstwy Sidoluxu kładzionego aerografem. Potem kalki i jeszcze jedna cienka warstwa Sidoluxu. Na koniec washe AK i dwie solidne warstwy matowego bezbarwnego Humbrola. Lubię go bo daje naprawdę głęboki mat, który wygląda jakbym całość barwił pigmentami (teraz bardzo modny trend wśród mistrzów modelarskich, ale kompletnie nie moja bajka). Leopold dostanie jeszcze takielunek, podstawkę i stanie się egzemplarzem pokazowym na targach.

Jestem z niego naprawdę cholernie zadowolony. Bez przesady mogę powiedzieć, że to światowa jakość w odwzorowaniu detali i geometrii bryły w tej skali:)
P1160935.JPG
P1160936.JPG
P1160937.JPG
P1160938.JPG
P1160940.JPG
P1160941.JPG