• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budowa pierwszej makiety.

OP
OP
K

krzymi

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zmiana polaryzacji zwrotnicy obowiązuje w analogowym jak i cyfrowym zasilaniu?
Czy w przypadku planu Hockeroda i zasilaniu cyfrowym pod względem elektrycznym trzeba jeszcze na coś zwrócić uwagę? Odcinki izolowane lub inne połączenia....coś co będzie mialo znaczenie w czasie ruchu kilku składów....

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.555 514 30
Witam,

To fajnie, że da się wydłużyć makietę z 2,80 (oryginalny plan Hockeroda) do 3,80 m. Będzie więcej "oddechu" na głównej stacji: nieco dłuższe tory i trochę więcej miejsca na rozjazdy. Ciekaw jestem, czy Kolega krzymi zdecydował się na jakąś modyfikacje układu torowego stacji (może moje pomysły na coś się przydały?).

Co do ostatnich pytań, to tak, zmiana polaryzacji krzyżownicy jest potrzebna także przy sterowaniu cyfrowym. Właściwie to nie powinniśmy mówić o polaryzacji, bo przy cyfrówce jest prąd zmienny. Niemniej jednak zawsze krzyżownica, a właściwie dziób krzyżownicy (jeżeli nie jest na stałe odizolowany) powinien być elektrycznie połączony z tym tokiem szynowym, po którym porusza się koło przez ten dziób przejeżdżające. Może zabrzmiało to trochę skomplikowanie, ale chodzi o zapewnienie ciągłości zasilania kół zarówno po lewej, jak i po prawej stronie lokomotywy.

Moje doświadczenia ze sterowaniem cyfrowym nie są zbyt duże, ale wydaje mi się, że niczego specjalnie dodawać nie trzeba (nie ma pętli, więc moduł pętli nie jest potrzebny). Rozważyłbym natomiast porobienie przerw izolacyjnych w jednym toku szynowym na obu końcach przynajmniej niektórych torów stacyjnych. Zasilanie tych odizolowanych odcinków szyn zrobiłbym przez wyłaczniki. Umożliwi to pozostawienie odstawionego taboru bez zasilania. Z lokomotywami wyposażonymi w dekodery nie ma oczywiście problemu, ale np. wagony pasażerskie z bezpośrednim oświetleniem (bez specjalnych dekoderów do sterowania oświetleniem) będzie można odstawić bez światła. Bez możliwości odłączenia zasilania na tym torze, światła w wagonach będą się zawsze świeciły.

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
796 0 0
krzymi napisał(a):
Odcinki izolowane lub inne połączenia....coś co będzie mialo znaczenie w czasie ruchu kilku składów......
Może kiedyś będziesz chciał stosować ABC albo układy do wykrywania stojącego na torach taboru , do tego też potrzebne są odcinki izolowane a co za tym idzie - przerwy w szynach.
Dobrze jest to zaplanować i zrobić jeszcze podczas układania torów na makiecie . Później po zaszutrowaniu i malowaniu trudno jest bez demolki zrobić przerwy w szynach czy wlutować jakiś przewód.

OP
OP
K

krzymi

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
andrzej harassek napisał(a):
Ciekaw jestem, czy Kolega krzymi zdecydował się na jakąś modyfikacje układu torowego stacji (może moje pomysły na coś się przydały?)
Oczywiście ;)
W związku z powiększeniem wymiarów makiety zastanawiam się nad zamianą rozjazdów łukowych na proste :roll:
:?:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.555 514 30
krzymi napisał(a):
W związku z powiększeniem wymiarów makiety zastanawiam się nad zamianą rozjazdów łukowych na proste
Z tym to akurat byłbym ostrożny. Przeniesienie rozjazdów na proste odcinki torów spowoduje znaczne skrócenie torów stacyjnych, którego może nie zrekompensować wydłużenie makiety o metr. Przypominam też o mojej uwadze dotyczącej różnicy między geometrią torów przyjętych do planowania makiety Hockeroda i tych, które w rzeczywistości będą zastosowane na makiecie Kolegi krzymi.

OP
OP
K

krzymi

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jest niemal pewne że to co na rysunku i w realnym układzie będzie się różniło.Spoób rozwiązania ruchu pozostanie ale budowa będzie żywym organizmem i.....zobaczymy co z tego wyjdzie...
Budowa niebawem ruszy......zaczynam od stacji, okaże się ile miejsca zostanie na pozostałe torowisko.
Zastanawiam się tylko czy budować stół jako całść(co wydaje się gorszym rozwiązaniem)czy podzielić to na mniejsze części(możliwość przeniesienia lub rozbudowy).Przy 135 cm od ściany dostęp do makiety podczas budowy będzie utrudniony.
Mam jeden ciąg stołów o szer 92cm na stację i perony i chcę dać drugi o szer 40-50 cm (powstanie otwór w środku makiety gdzie można stanąć) na końcach łączniki z łukami.....takie połączenie modułu z tortem :roll: :D

OP
OP
K

krzymi

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Co więc radzicie, zrobić otwór w środku makiety?Stół ze stacją 92 cm i drugi powiedzmy ok 50 cm.Na końcach łączniki i ...zgodnie z planem na środku.Czy montować w całość ....tylko jak to podzielić do demontażu w razie przenosin...

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
796 0 0
Zaplanuj tak żeby mieć dobry dostęp do każdego miejsca makiety. Ze swojej strony radzę nie dalej niż 60 cm , im bliżej tym wygodniej i dokładniej można cokolwiek zrobić.

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
796 0 0
krzymi napisał(a):
Widziałem.......ale makieta jest 2 razy szersza od mojej :roll:
Właśnie dzięki temu otworowi spokojnie sięgam w każde miejsce , z jednej lub z drugiej strony.
Na moich zdjęciach tego nie widać ale kiedyś miałem jeszcze podczas montażu torów , otwór w miejscu obrotnicy , taki wyjmowany panel 8) . To mi w początkowej fazie również ułatwiało dostęp. Najlepiej ustal doświadczalnie na jaką odległość jesteś w stanie cokolwiek zrobić , np. wiercić czy lutować bo to się chyba robi najczęściej.

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
796 0 0
krzymi napisał(a):
Czy polecasz lutować każdy element torowiska?
Czy polecam :?: Jeżeli będziesz szutrować , to tak . Ja lutowałem i nie żałuję chociaż muszę przyznać że to dużo roboty :( . Wszystkiego w jedną całość i tak nie sposób zlutować . Montowałem segmenty np. łuki i proste a w miejscach łączenia poszczególnych segmentów doprowadziłem zasilanie . Jak do tej pory ( 1,5 roku) nie miałem problemów z „dostawą prądu” do taboru. 8)

OP
OP
K

krzymi

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam po przerwie.Im dłużej myślę nad realizacją planu tym więcej pytań i wątpliwości się pojawia.
Muszę i chcę ostatecznie zmienić plany budowy, jest to zbyt duże i trudne zadanie.Torty są piękne ale w moim przypadku chyba się nie sprawdzi.Decyzja jest niodwołalna, temat torta zamknięty........
Chcę pozostać przy szlaku 2 torowym + stacja i bocznica.
Makieta powstanie w formie modułowej w oparciu o normę fremo i profil 2E99(raczej tylko do domowego użytku) i niestety muszą nastąpić zmiany w planie Hockeroda.
Szlak jednotorowy musi odpaść.Czy w zwiazku z tym pozostała część stacji może zachować formę czy warto ją przeprojektować?Może osoby budujące moduły pomogą w rozplanowaniu w oparciu o wymiary pomieszczenia(dł. 390 , szer ok 150).Do świąt chciałbym aby temat trafił do działu relacje z budowy.
ps.wszytkich którzy dopiero zaczynają lub planują po raz pierwszy coś zbudować zachęcam do przemysleń i oceny swoich zamierzeń.....naprawdę warto poczekać zanim się coś zacznie robić, a osoby które traktują takie tematy jako spam :oops: o więcej wyrozumiałości ;)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.677 50 5
Doskonale Cię rozumiem. Też mi się zmienia non-stop. Póki co nadal waham się między modułami i tortem. Sam już bym chciał przyspieszyć z budową dioramy, ale to nie takie proste pod względem czasowo-finansowym.

Jeśli planujesz stację na module. Ja bym przeprojektował. Możesz zrobić swoją w oparciu o jakąś prawdziwą. Nie wiem, jak duża ma być. Np. Zabrze, Myszków. Wybór jest :)

OP
OP
K

krzymi

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Moduły są do opanowania .Jak coś nie wyjdzie, można zrobić kolejny....a makieta tort :roll: w moim konkretnym przypadku odpada , zbyt dużo naraz .Stacja raczej niezbyt rozbudowana 2 perony i rozjazd na bocznicę zbudowaną na osobnym module.Może masz jakąś ciekawą stacyjkę na oku :roll: 8)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 5
Planuję 67
Planuję 38
Planuję 38
Planuję 105