Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Jako że na razie brak czasu na dalsze prace nad makietą tak na szybko chciałem zobaczyć jak mi wyjdzie sianie trawy na kawałku sklejki gdzie robiłem próby z szutrowaniem i malowanie, nigdy tego nie robiłem, a wyszło tak
znalazłem chwile na dalsze prace przy makiecie wiec troszkę podziałałem zrobiłem ze styroduru ścianę z cegiełek oraz wjazd do tunelu zobaczę jak to wyjdzie kiedyś jak pomaluje jak będzie lipa to okleję jakaś gotowym kartonikiem kamiennym albo ceglanym
wreszcie znalazłem trochę czasu żeby podłubać przy makiecie, udało mi się zdobyć wielką i grubą płytę niebieskiego styroduru więc trochę porzeźbiłem.
jako że nie mam żadnego auta w skali TT ani ludzika wyciołem ze styroduru zwymiarowaną bryłę auta i ludzika ludzik o wysokości 1,8 mm (ludzik 1:100) ale chciałem zobaczyć jak to mniej więcej będzie
następnie zrobiłem przejazd pod torami myślałem na początku żeby zrobić tam tylko jakieś filary, tak to sobie wyobrażałem ale że tory idą tam po łuku to w praktyce jakoś koślawo to wychodziło wiec zrobiłem tak
trochę nie pomyślałem że gdyby tory się zabrudziły to mogę mieć tam problem z czyszczeniem ich ale coś wymyślę chyba wytnę z boku tego styrodury jakiś kawałek żeby wsadzić tam rękę i zrobię ten element na jakieś mocowania żeby nie wypadał np. magnesy będzie obsypany trawą elektrostatyczną wiec może nie będzie się to w oczy bardzo rzucało.
A tak na marginesie wiem że więcej jest tu H0 ale może podpowiecie co do tych ludków TT niektórzy sprzedają ludki o wymiarach ok 11mm lub 18 mm piszą ze i te i te do TT jak to jest w praktyce??
A tak na marginesie wiem że więcej jest tu H0 ale może podpowiecie co do tych ludków TT niektórzy sprzedają ludki o wymiarach ok 11mm lub 18 mm piszą ze i te i te do TT jak to jest w praktyce??
nie koniecznie do Excela wystarczy przedzielić wymiar przez 120 ale do TT tych wymiarów ok. 14, 15 mm jest mało i są drogie a na alle....... tych innych jest dużo i niektórzy stosują tą skalę 1:100 wolał bym jednak 1:120
nie koniecznie do Excela wystarczy przedzielić wymiar przez 120 ale do TT tych wymiarów ok. 14, 15 mm jest mało i są drogie a na alle....... tych innych jest dużo i niektórzy stosują tą skalę 1:100 wolał bym jednak 1:120
wynik wyjdzie taki sam
Dobierając figurki oczywiście warto zwrócić uwagę na jakość odwzorowania, czy pasują do Twoich scenek oraz +/- epoki i tego co będzie jeździć.
Prace trochę drgnęły dalej skleiłem kiedyś kupioną nastawnie i kościół
zbudowałem nowy przejazd pod górna stacją
pomyślałem że fajnie by było zrobić jakąś wąska zarośniętą rzeczkę wiec zrobiłem takie koryto
do głowy wpadł mi nowy pomysł z parowozownią więc musiałem wyciąć jeden już zaszutrowany odcinek toru
W miejscu gdzie jest biała kartka będzie parowozownia dwu stanowiskowa o wymiarach właśnie tej kartki
po przesunięciu toru uzyskam zarazem więcej miejsca miedzy torem a zboczem górnej stacji a zdecydowanie było tam go za mało
Dobrym sposobem na wycinanie w styrodurze jest drut miedziany założony do lutownicy transformatorowej i w taki oto sposób trochę powycinałem teren
w miejscu białej kartki przy serwach od rozjazdów będę chciał postawić zajazd górski kartka ma wymiary właśnie tego zajazdu Auhagen 12226
No właśnie byłem w tą niedzielę na giełdzie w muzeum kolejnictwa i trzymałem ten zestaw ludzików w ręku ale pomyślałem sobie że sporo czasu musiał bym poświęcić temu malowaniu a nigdy wcześniej nie malowałem takich maleństw to jeszcze by mi nie wyszło i odpuściłem zakup
Cała tajemnica to nie odcinać ich przed malowaniem a głowy malować na koniec.
W sumie to idzie szybko bo jeden kolor na kilku na raz figurkach robisz
Ja właśnie maluję kolejną partię. Musisz tylko kupić najmniejszy dostępny pędzel.
Słabe zdjęcia sorry ale mimo moich marnych umiejętności malarskich na makiecie figurki są ok
A czym to malujesz jakieś zestawy farbek są do malowania takich ludzików czy każdy kolor kupujesz oddzielnie jak oddzielnie to jakie nr farbek do malowania twarzy i dłoni
Trudno powiedzieć, czy słabe, bo nic nie widać. Zamieszczanie zdjęć wielkości 150x112, 6 kB nie ma żadnego sensu. Proszę o wstawienie bezpośrednio na forum (nie link do jakichś fotosików) większych zdjęć.
Do twarzy humbrol Matt 61.
Farby kupuję oddzielnie. Najlepiej maluje mi się matowym akrylami. Kupuje humbrol i vallejo. Chociaż jak widać na figurkach starymi resztkami farb też nie gardzę
Nie chciało mi tu zdjęć przyjąć. Więc zrobiłem jak umiałem aby pomóc koledze ...
A ja malowałem Nocha. Zestaw 100 ileś ludków z farbami revela i pędzelkami. Ale figurki się powtarzają i zrobiłem pojedybcze. Wyszło coś 30 figur różnych. Resztę mogę odstąpić ale bez farbek. Jestem z Krakowa
Tak wyszło
Znalazłem trochę czasu więc popracowałem nad moją makietą, ciągle chodziło mi po głowie że zrobiłem zbyt duże cegiełki do mojej skali ,robiłem różne próby ze zrobieniem mniejszych w miarę mi to już wychodzi
postanowiłem przerobić co nieco na mojej makiecie.
Po zmontowaniu maszyny do ciecia styropianu wiele prac idzie szybciej i łatwiej wiec też postanowiłem przerobić przejazd samochodowy pod górna stacją
Następnie przerobiłem (obniżyłem) przejazd z drugiej strony torów
zrobiłem portale 2 szt zamiast jednego podwójnego (który był według mnie za bardzo szeroki)
kilka przymiarek przed klejeniem
jeszcze wygniatanie płyt chodnikowych i krawężników przed przyklejeniem arkad
po przyklejeniu arkad wygląda tak
na razie na tyle jak znajdę czas będę robił dalej