Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Szlifowanie sprawi, że robią się mikro rysy i później będą śnieźieć. Oczywiście nie jest to jakiś ogromny problem, bo nie nastąpi to szybko, ale jednak. Ogólnie łatwiej czyścić główki jak farba nie wyschła, bo idzie to dosyć łatwo a później już będzie gorzej.
Przepraszam pomyliłem zmieszałem 160 i 113
A co do zmycia podobno można usunąć olejną farbę
1. kretem/soda kaustyczna
2. zmywaczem Wamodu
3. plynem hamulcowym
Zmywacz do paznoćki, najtańszy z acetonem albo sam aceton(strasznie śmierdzi). Wacik bawełniany nasączony i do przodu po główkach szyn. Resztę metalowe koła same zetrą w czasie eksploatacji
Wystraszyło mnie te zmycie farby a okazuje się że rozpuszczalnik normalnie ją zmywa sprawdziłem na zaschniętym pojęmniczku czy z puszeczki czy z etykiety normalnie można zmyć
najpierw chciałem spróbować na klej polimerowy z denaturatem ale według mnie wikol z wodą lepiej trzyma wiec najpierw tym klejem zalałem, jak zobaczyłem że słabo to złapało zalałem wikolem teraz po zaschnięciu nic się nie kruszy.
Na początku zalania wychodziła lipa takie błoto, wydaje mi się że na fotkach gorzej to wygada niż w rzeczywistości pewnie przez odbicia z lampy błyskowej
ale wiedziałem że po wyschnięciu będzie ładnie (próby robiłem wcześniej ale nie na makiecie)
tak wyszło po wyschnięciu
opakowanie szutru 500g starczyło na to co tu pokazałem muszę dokupić i szutruje dalej
A jakie to ma znaczenie? Nie wiem jak inni ale ja oceniam za wykonanie a nie za skalę
Dla mnie super i trzymam kciuki za doprowadzenie projektu do końca
zakończyłem dalszy etap prac nad makieta szutrowanie dobiegło końca
po zalaniu jak zwykle błotko aż do wyschnięcia
zdemontowałem górną stacje aby zaszutrować to co może być widoczne
Zdobyłem trochę styroduru i żebym dokończył szutrowanie musiałem już go trochę wykorzystać ponieważ w niektórych miejscach miałem zbyt wąsko docięto płytę i szuter zsypywał się, dzięki podocinaniu styroduru zablokowałem szuter i mogłem zasypać torowisko
tu widać że jest zasypane
Teraz czeka mnie modelowanie terenu
Ja sadzę bezpośrednio na pomalowanym w kolorze ziemi styrodurze lub (jeżeli mi zależy na przykład na plackach czystej ziemi) posypuje styrodur posmarowany klejem ziemią (piaskiem i pyłem ziemniaczanym). Po utwardzeniu wystarczą krople rozcieńczonego wikolu w odpowiednich miejscach i sianie trawy. Trawa w ten sposób posadzona nie ma szans się potem oderwać. Moją makietę odkurzam odkurzaczem jak dywan