• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa BUDOWA MAKIETY TT 220x125 cm

oelka49-26

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 0 0
'
co to znaczy na prostych ??
To znaczy na rozjazdach prostych produkowanych kiedyś przez BTTB z szynami z blachy giętej w literę U. Tam łuk toru zwrotnego wynosił 286mm.

ja mam takie na tej makiecie
TILLIG TT 83321 Zwrotnica prosta prawa EW1 15° 129,5 mm oraz lewe
TILLIG TT 83420 Zwrotnica prosta lewa-prawa, do montażu BW 15°
TILLIG TT 83361 Zwrotnica łukowa prawa 30° IBW oraz lewe
TILLIG TT 83300 Zwrotnica krzyżowa angielska DKW 166 mm
To są rozjazdy zbudowane na torach modelowych gdzie tor zwrotny w rozjazdach prostych (nr. 83321) ma promień łuku R=353mm, w przypadku
83420 minimalny łuk jaki można uzyskać to 310mm. Ten sam promień łuku posiadają 83361 i 83300. Tu żaden wagon lub lokomotywa nie powinien mieć problemów z przejazdem.

OP
OP
M

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
55 0 0
Tu żaden wagon lub lokomotywa nie powinien mieć problemów z przejazdem
zastanawia mnie to połączenie wydaje się dość ostry łuk
makieta.jpg
zrobiłem szablony ze SCARM teraz przeniosę to na sklejkę spróbuję zrobić promień ponad 310,
płytę osb dziś już zakupiłem więc zapowiada się pracowity weekend cała górę zwalam i ustawiam łuki od nowa

oelka49-26

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 0 0
zastanawia mnie to połączenie wydaje się dość ostry łuk
Tam zdaje się, że jest wstawiony ten rozjazd 83420, który można dowolnie kształtować.
Przynajmniej teoretycznie nie da się wygiąć poniżej promienia R-310mm.
Na oko, ze zdjęcia nie wygląda na mniejszy od tego, który jest w następnym torze - tym, gdzie stoją wagony.
Natomiast tuż za tym rozjazdem przy jeździe w prawo są przeciwstawne łuki: pierwszy w prawo, drugi w lewo. Drugi wygląda na to, że ma duży promień. Wobec tego chyba nie będzie tu żadnych problemów. Niemniej taki układ przy łukach o małych promieniach, poniżej 310mm bywa wyzwaniem dla sprzęgów i kinematyk sprzęgów w wagonach.

OP
OP
M

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
55 0 0
Te które można kształtować mam na górnej stacji, ten który zaznaczyłem to zwykły łukowy ale wydaje się jakby te dwie zwrotnice w połączeniu tworzyły spory łuk w szczególności jak by loka wyjechała z tunelu i chciała wjechać na ten tor bliżej tych wagonów ale może tylko się wydaje zrobiłem już szablony ze sklejki R11 i 6310 jak się uda to spróbuję porobić trochę więcej niż R310

oelka49-26

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 0 0
Jazda na tor w prawo w rozjazdach łukowych odbywa się po łuku R=310mm przy kącie 30 stopni. W przypadku dwóch takich samych rozjazdów kąt wzrasta do 60 stopni i zapewne dlatego wydaje się, że łuk jest ostry.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Nie mam doświadczeń z torami TT, ale na oko nie widzę specjalnych problemów. Bardziej niepokoi mnie łuk przed tymi rozjazdami, a ściślej mówiąc styk przediglicowy pierwszego rozjazdu: wydaje mi się, że jest tam małe załamanie łuku spowodowane niedokładnym spasowaniem toru z rozjazdem. Zresztą podobnie wygląda rozjazd na zewnętrznym łuku, też jest chyba małe załamanie.

OP
OP
M

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
55 0 0
Witam cały weekend do późnych godzin wieczornych pracowałem nad zmiana promieni łuków na mojej makiecie żeby w przyszłości można było pojeździć czymś co na ta chwile było by niemożliwe, rozbebeszyłem całą makietę zacząłem od górnej prawej strony wycinając z płyty cała nową górna część
DSCN2694.JPG
poprawki tu naniesione
zaznaczone poprawki.jpg
najmniejsze łuki jakie porobiłem pod wzór wyciętego szablonu to r310
DSCN2691.JPG DSCN2702.JPG
wykleiłem cały wycięty nowy element z płyty osb korkiem żeby był taki sam jak poprzedni
DSCN2698.JPG
dałem tez korek pod tory jako podkłady które podocinałem nożem
DSCN2715.JPG
przeniosłem rozjazd aby powstał łuk r330
przesuniety.jpg
Lewa strona makiety wymagała tylko poprawy łuków bez wycinania nowej płyty no i oczywiście po kawałku torów musiałem podokładać, wjazd do dolnych tuneli idzie teraz prawie po krawędzi makiety będę musiał zrobić zabezpieczenia żeby loki nie powypadały przypadkiem lub całkowicie pozasłaniać boki tuneli
tak to wygląda po przeróbce
DSCN2723.JPG DSCN2725.JPG DSCN2722.JPG
na pierwszy rzut oka wiele się nie zmieniło ale w rzeczywistości wszystkie promienie zostały poprawione bo niektóre nie miały nawet r300 teraz najmniejsze to r310
Przy tej przeróbce pomyślałem sobie że może bym wstawił sobie obrotnicę i zajezdnie na lokomotywy w tym miejscu zaznaczonym na fotce ciekawe jak by to wyszło trochę bym wyprostował tor bo idzie tam delikatnym łukiem.
No i mam w związku z tym pytanko do was jakie są wymiary takich obrotnic do TT ??? zrobił bym przymiarką czy by weszło to w te miejsce
obrotnica.jpg
TERAZ CZEKA MNIE JUŻ CHYBA SZUTROWANIE :)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.714 443 99
Po pewnym czasie i przemyśleniach przyszedł czas na pewne zmiany, sterowanie miało być analogowe ale zdecydowałem się na DCC tory miały być rurki ale zakupiłem modelowe, koszt spory ale na pewno będzie lepiej.
Myślę, że to jedna z najlepszych decyzji jakie podjąłeś podczas budowy tej makiety :)
Witam cały weekend do późnych godzin wieczornych pracowałem nad zmiana promieni łuków na mojej makiecie żeby w przyszłości można było pojeździć czymś co na ta chwile było by niemożliwe, rozbebeszyłem całą makietę zacząłem od górnej prawej strony wycinając z płyty cała nową górna część
Zobacz załącznik 390527
poprawki tu naniesione
Zobacz załącznik 390528
najmniejsze łuki jakie porobiłem pod wzór wyciętego szablonu to r310
Zobacz załącznik 390529 Zobacz załącznik 390530
wykleiłem cały wycięty nowy element z płyty osb korkiem żeby był taki sam jak poprzedni
Zobacz załącznik 390531
dałem tez korek pod tory jako podkłady które podocinałem nożem
Zobacz załącznik 390532
przeniosłem rozjazd aby powstał łuk r330
Zobacz załącznik 390533
Lewa strona makiety wymagała tylko poprawy łuków bez wycinania nowej płyty no i oczywiście po kawałku torów musiałem podokładać, wjazd do dolnych tuneli idzie teraz prawie po krawędzi makiety będę musiał zrobić zabezpieczenia żeby loki nie powypadały przypadkiem lub całkowicie pozasłaniać boki tuneli
tak to wygląda po przeróbce
Zobacz załącznik 390542 Zobacz załącznik 390549 Zobacz załącznik 390550
na pierwszy rzut oka wiele się nie zmieniło ale w rzeczywistości wszystkie promienie zostały poprawione bo niektóre nie miały nawet r300 teraz najmniejsze to r310
Przy tej przeróbce pomyślałem sobie że może bym wstawił sobie obrotnicę i zajezdnie na lokomotywy w tym miejscu zaznaczonym na fotce ciekawe jak by to wyszło trochę bym wyprostował tor bo idzie tam delikatnym łukiem.
No i mam w związku z tym pytanko do was jakie są wymiary takich obrotnic do TT ??? zrobił bym przymiarką czy by weszło to w te miejsce
Zobacz załącznik 390552
TERAZ CZEKA MNIE JUŻ CHYBA SZUTROWANIE :)
Może warto abyś się kolego ujawnił też i na www.forumtt.pl :) ?

womo

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.351 34 1
Tak na serio daj sobie spokój z obrotnicą. Należałoby zrobić całą infrastrukturę do tego a tam nie ma miejsca. Sam talerz będzie wyglądał głupio.

OP
OP
M

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
55 0 0
Umieszczę ten temat na forum tt, a obrotnicę zrobię kiedyś jak powiększę makietę mam pewien pomysł ale z tym się trochę czasu zejdzie, wiec teraz zajmę się ubieraniem makiety w naturę :)

OP
OP
M

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
55 0 0
dziś zacząłem malowanie szyn na makiecie , zmieszałem humbrol 160 i 133 maluję pierwszy raz aerografem i chyba nieźle mi to wychodzi :) kolor chyba tez może być zerknijcie
DSCN2726.JPG DSCN2730.JPG DSCN2734.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
M

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
55 0 0
poradzę sobie może nawet bez papieru ściernego zobaczę jak znajdę czas, a przy okazji zapytam czy szyny modelowe są pokryte czymś co nie wolno szlifować papierem tak jak było ze starymi rurkami

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Makieta i moduł TT 13
Makieta i moduł TT 14