Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Miała to być ekspresowa konwersja a trwa już pół roku. Ale koniec powoli widać. Planuje dać jej także patynę której dokona Telewizor z sąsiedniego forum.
No to super. Wygląda świetnie. A brudzingi od Telewizora widziałem sa na ogół bardzo dobrze zrobione. Nie daj mu tylko sie zapędzić w artystycznym szale. Ten model az sie prosi zeby zrobić go jako zadbany i dopieszczony parowóz. Nad samą kolorystyką trzeba by jeszcze odrobine popracować. Przede wszystkim ostoja była najczesciej czarna. za to zbiorniki powietrza bardzo czesto były czerwone
Ostoja przyprawia mnie o ból głowy gdyż boje się rozlutować elektronikę ( to nie moja działka) by ją przemalować. Zbiorniki wrócą do czerwieni. A lekka patyna być musi by przykryć grzechy
Lekka patyna jak najbardziej. W nawet najbardziej zadbanych parowozach zawsze było troche brudu i nie ma na to rady. Dymnica zawsze była bardziej matowa od reszty kotła. A grzechami nie ma co sie przejmować bo idealnie parowozy wyglądały tylko gdy opuszczały fabrykę.
Sama dymnica jest zrobiona w macie. Jednakże muszę zamówić albo naprawić drzwi do dymnicy bo uległy małemu uszkodzeniu. Ale to już drobnostka. Jeżeli chodzi o samą ostoje to tak myślałem żeby tylko przodu pomalować na czarno ale w ostateczności zrezygnowałem. W poniedziałek pojadę z modelem do gościa co robi tampodruki na długopisy i się dowiem czy by mi nie zrobił oznaczeń.
W sumie nie wiem czy to sie opłaca robić tampondruk do jednego modelu jest niestety jakiś koszt stały którego nie da sie przeskoczyć. Ja uzywam kalkomanii. Cała sztuka polega na tym żeby dobrze położyc kalki najlepiej mieć podłoże błyszczace (najlepiej przylega) a potem po wyschnieciu pokrywam model lakierem bezbarwnym półmatowym az folia kalkomanii będzie niewidoczna. Mam juz tak zrobione kilka modeli do H0 a do 0 mam tak zrobiona platforme z Hubnera. Teraz przygotowuje sie do konwersji węglarki UIC typu 9W z Rivarossi. Mam juz wydrukowane kalki i teraz musze wytrawić stara farbe z modelu (mam nadzieję ze soda kaustyczna go ruszy).
Może i się nie opłaca ale kalkomanii też nie mam w skali 0 a już bym chciał złożyć model do kupy i postawić na półce. Pogadam i zobaczę ile to kosztuje.
Chętnie pomoge w projekcie. Tabliczki z głównym oznaczeniem i tak najlepiej wykonać jako fototrawione. Jako kalkomanie pozostaja tylko drobne napisy w kolorze białym. Pozostaja jeszcze zółte tabliczki ostrzegawcze przed porazeniem prądem z sieci trakcyjnej. Mozna je wykonac jako kalkomanie lub w tej skali lepiej wydrukować na papierze wyciac i przykleić na model ( były to lekko wypukłe tabliczki emaliowane przykręcane w miejscach w poblizu wejsc na wyzej połozone elementy lokomotywy).
Po wpisie kolegi Jacka na temat kolorystyki mojej "Okaliny" Zrobiło mi się trochę głupio, że model nie został pomalowany jak należy, dlatego też aktualnie wygląda tak :
Jeszcze mam pytanie odnośnie zbiorników. Czy powinny być czerwone czy czarne. tu na zdjęciu można się dopatrzeć, że były czarne.
Oraz jaka powinna być część podtrzymująca wiązary?
na jednym zdjęciu widać, że jest cała czerwona natomiast na drugim, że tylko boczna krawędź jest czerwona a reszta czarna