• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

BEZ KIT'U: Makiety i dioramy KaMaPi - Zima H0 i H0e

OP
OP
KAMAPI

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Obiecane fotki na zakończenie relacji, z leciutko przypruszonym taborem :)

Zamieszczam też ogłoszenie w dziale Giełda nim dam na allegro, forumowicze maja pierwszeństwo więc jeśli ktoś byłby zainteresowany zakupem to proszę o wiadomość na PW.

Załączniki

OP
OP
KAMAPI

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zdjęcia mojej zimowej makiety pojawiły się w dziale "inne makiety" na stronie Pana Andrzeja www.makietakolejowa.pl , który zaprosił mnie do umieszczenia tam moich zdjęć. Na tej stronie można pokazywać swoje prace. Zachęcam Was wszystkich do przesyłania zdjęć Waszych projektów. Im więcej takich stron tworzonych przez pasjonatów, tym więcej o nas słychać w kraju i za granicą. Niech się wszyscy dowiedzą jakich mamy zdolnych modelarzy w Polsce!!!

OP
OP
KAMAPI

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nooo!!! Np słup ogłoszeniowy z zaślepki meblowej i obciętego kołka rozporowego robi wrażenie, a jest prosty w wykonaniu. Trafiają się słabe propozycje, ale są też naprawdę dobre.

OP
OP
KAMAPI

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Staw to lakier do metalu. Wylewany cienkimi warstwami, malowany szarym matem rozwodnionym; akrylowym, aby uzyskać grą koloru efekt głębokości. Kiedy wyschnie - kolejna warstewka lakieru. Nie robił bąbelków i nie zniekształcał się. Dał płaską powierzchnię. Ostatnia warstwa kiedy zasychała i była powierzchniowo jeszcze delikatnie lepka posypana została przesianym "śniegiem". Nadmiar śniegu zdmuchnięty i tak do skutku i pożądanego efektu. Do tego poprawki i dokładanie miękkim pędzelkiem. Chabazie to trawki 6mm wypłowiała zieleń - firma nie istotna, każda będzie ok jeśli będzie w kolorze słomianym. Fajnym efektem jest zrobić przerębel itp. Można też porysować czymś cienkim i ostrym, i podoklejać zestaw ludzików łyżwiarzy. Tutaj już tylko wyobraźnia i warsztat są granicą... Polecam się w kwestii zimowych krajobrazów, zawsze chętnie coś podpowiem.

greglis

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuje za wyczerpująca odpowiedz, mam jeszcze pytanie o drzewka, te u Ciebie są takie lekkie, rozumiem ze to jakaś zasuszona roślina, coś z giełdy kwiatowej ?

OP
OP
KAMAPI

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
hehehe... to komosa ciernista. Najbardziej popularna i znana w modelarstwie do tworzenia drzewek, krzewów i wszelakiej roślinności.

greglis

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
A czy można ja normalnie dostać ? Jak chciałam wyszukać to mi tylko nasiona wyskakuja, siać nie będę :) bo dioramy do następnych swiat nie zrobię :)

OP
OP
KAMAPI

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Komercyjnie i na szybko to któryś z producentów wypuścił jakiś zestaw takich gałązek, z których robi się drzewka. Nie wiem czy nie Busch właśnie... pudełko takich kosztowało coś około 60-70 zł i było tam ze 20 gałązek. Googluj i szukaj w sklepach modelarskich; w działach budowa makiet lub/i roślinność.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Jak normalnie zapytać to nikomu nie urosło, za małe mają albo wcale. Dziołcha zagai i od razu każdy łapie za worek albo pudełko i sprawdza czy ma czym pomachać.