• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

BEZ KIT'U: Makiety i dioramy KaMaPi - Zima H0 i H0e

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Nie chodzi tu o życie erotyczne grzybka halucypka :D tylko o różne sposoby wykonania śniegu i jego utrwalenie tak aby przez dłuższy czas pozostał śniegiem a nie przemienił się w bezkrztałtną masę.
Po prostu szkoda by było włożonego czasu pracy .
Swego czasu zrobiłem drzewko a listki z dzikiej pietruszki ,wyglądało rewelacyjnie ,tylko po jakimś czasie przeszło w ze stanu letniego w jesienny a potem zimowy :D
Przepraszam za taki małą dygresję ,ale takie jest ryzyko eksperymentu.

OP
OP
KAMAPI

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mi mąka nie zwiędnie... mam nadzieję, a eksperyment wart jest ryzyka! :)
Na dobranoc parę fotek pomostu który będzie służył jako część przestawni/obrotnicy dla wąskiego toru leśnego; na tej lub innej makiecie, a także domek obsługi przestawni: termometr w oknie i te sprawy... oczywiście bez kit'u!
:D

Załączniki

Reakcje
0 0 0
Witam mam fajny sposób na sopelki:>
Bierzesz Przezroczystą nadlewkę z jakiegoś modelu (taką ramkę) i nad świeczką i ją rozciągasz a potem przycinasz w odpowiednich miejscach.Powstają bardzo fajne sopelki.
Pozdrawiam Paweł

arekBR

Użytkownik
Reakcje
59 11 0
bstok70 napisał(a):
PS ArekBR bardzo się wzruszyłem, że o mnie wspomniałeś, ale ta moja zima to taka trochę oszukana była - tymczasowa. Chyba się nie liczy :oops:
Oszukana, czy nie zamierzony efekt został osiągnięty. Temat jest trudny i trzeba wiele starań, aby osiągnąć podobieństwo do realu. Tobie się to udało. :D Za KAMPIM trzymam kciuki :D Już po ośnieżonych torach widać, że będzie dobrze. ;)

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Przy tym modelu są przydatne rady co do zimy, jak nikogo nie urażę to mógłbym zacytować niektóre elementy :)
http://gpm.pl/upload/th150_441_1.jpg

OP
OP
KAMAPI

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nikogo nie urazisz, bo na tym wątku nie piszą ci co sie obrażają... Także śmiało! :) do tego służy forum i nie deprecjonuj swojego prawa do swobodnej wypowiedzi. Jesteś jego uczestnikiem i masz pełne prawo pisać co chcesz. Chętnie się dowiem co to za wskazówki. Dajesz Piotr!

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
No to piszę ;)

....teraz potrzebne będzie małe, gęste sitko, spryskiwacz do kwiatków (ale taki co pryska mgiełką, anie kropelkuje ) trochę gipsu (najlepiej alabastrowego) i mąki kartoflanej.
Ustawiamy naszą dioramkę na gazetach ( bo robota będzie brudna) pryskając wodą do góry lekko zwilżamy powierzchnie i zaraz przez sitko wysiewamy cienką warstwę gipsu. Szybko przecieramy powierzchnię szyn i odstawiamy robotę na 2-3 godziny. Suchym gipsem wypełnijmy jakieś miejsca, może zróbmy jakieś nierówności i znów pryskamy , siejemy gips, przecieramy szyny, suszymy[..] Ostateczne wykończenie dioramy naszej dioramy musi odbyć się w miejscu prezentacji. Powierzchni trzeba nadać śnieżną bile za pomocą...

C.D.N.

OP
OP
KAMAPI

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
... no wszystko ładnie, pięknie.... tylko czy nie aby w teorii? Bo mąka ziemniaczan jest słaba... zrobiłem to z mąki i tam gdzie były tylko takie ślady było ok, lae tam gdzie miał byc puch wszystko po utrwaleniu popekało z czasem. Dziś lub jutro zrobię próbę z czymś innym.

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
...mąki kartoflanej i przez gęste sitko cienką równą warstwą pokrywamy cały teren, nie zaszkodzi również kilka płatków na taborze.Można zrobić ścieżkę odmiatając troszeczkę mięciutkim pędzelkiem. Ambitniejszym polecam wykonanie śladów zawiei śnieżnej.
W tym celu trzeba zwilżyć powierzchnię pryskając poziomo z jednej strony i zaraz zdmuchnąć w tę stronę trochę gipsu umieszczonego na papierku, potem jeszcze trochę mąki. To nie uda się od razu, ale popróbować warto.

KONIEC

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
KAMAPI napisał(a):
Piotr Wąskotorowy napisał(a):
To nie uda się od razu...
powiem szczerze, że opisanymi przez producenta modelu sposobami, które zacytowałeś, to chyba nigdy nie wyjdzie :)
Pracuje nad innym sposobem :)
http://www.building-your-model-railroad ... orama.html
http://www.building-your-model-railroad ... scene.html
Śnieg Woodlanda
http://www.trainsetsonly.com/page/TSO/PROD/785-140
Tutaj też kilka rodzajów śniegu
http://www.newmodellersshop.co.uk/deluxe_materials.htm

A tutaj ciekawostka... model pługu w skali bardziej właściwej czyli I (1:32) w akcji z prawdziwym śniegiem... wygląda jak Polskie zimy stulecia :)
http://www.youtube.com/watch?v=kbE0K6KEcY4

OP
OP
KAMAPI

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Na razie walczę z tym żeby było co odśnieżać :| bo cholernie trudno się utrwala śnieg, ale chyba znalazłem już na to metodę. W razie czego będziemy znowu odśnieżać :p , ale będą też inne ciekawe rzeczy i scenki... Jedziemy dalej z relacją:

Załączniki

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Śnieg prezentuje się bardzo naturalnie, jeśli to nie tajemnica to zdrać sekret Karolu swojego śnieżnego klimatu.
A scenka bardzo świąteczna tylko niech ten dziadek oprócz, że tacha na sankach wnuczka obiboka :D żeby mu za lekko nie było choinkę pod pachę mu daj. ;)
Bo to w końcu święta za pasem.

OP
OP
KAMAPI

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziadzio zawałowiec jest... więc spacer mu służy, a sanki po takim śniegu to też lekko idą więc wszystko w normie z wysiłkiem. Gdyby jednak choinę taszczył, zakupioną lub sprywatyzowaną z lasu to byłoby już ciężej... ;) a tak go nie będę narażał :LOL:
Śnieg to Cekol C-45, mąka to się nadaje do... tylko jako ewentualny pigment na koniec, żeby było ładniej, ale jako śnieg "właściwy" w żadnym wypadku.

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Cekol powiadasz, no chyba muszę spróbować, tylko na powieszchni dam trochę sody oczyszczonej coby bardziej skrzyło się .
A skoro dziadek zawałowiec to przypomniał mi się cyrk Monty-Paytona gdzie w kinie oglądali film pt. ,,Śmierć nad Brzegiem morza" gdzie treścią filmu był dziadek idący brzegiam morza od lewej strony ekranu do prawej . :D
Po czym jak zobaczył ,że znudzeni widzowie wychudzą z kina w prawej części ekranu wyciągnął kopytka :shock: