• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e BARMAN Modele - wagon Bxhpi 1AW w skali H0e. Prezentacja.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.248 48 1
Miałem na myśli to, że biorąc pod uwagę "niedoskonałość" oryginałów, wytykanie czegoś takiego jak wytyka kolega w tym wagonie 1Aw to takie trochę 'czepialstwo'. Ale oczywiście każdy ma prawo do swojego punktu widzenia.
Miałem te wagony w ręce na ostatnim HOBBY. Widziałem jak wyglądają i widzę to, co producent prezentuje nam na zdjęciach teraz. :(
Są to błędy druku, obróbki szlifowania, malowania. Występują nie na całych powierzchniach, lecz powiedzmy częściowo.
Miało to być poprawione jak mówił mi kolega producent, samemu to dostrzegając i stara się to robić.
Lecz tak jak napisałem wcześniej problemy występują nadal.
Nie tyle się czepiam, bo nie o to mi chodzi. Ten model w założeniu nie jest "modelowany na stare, krzywe blachy".
Ma być "igła, nówka, nierdzewka nie śmigana z fabryki". :) Jak każdy model wypuszczany od producentów.
Chodzi mi o ewidentne, widoczne błędy w druku, szlifie i malaturze, przebarwienia, kaszka "czy cóś".
Model ma kosztować chyba jakieś 700zł bez oświetlenia, więc powinien być na przyzwoitym poziomie. Wiem, że to manufaktura itd.
Już widzę co by się działo gdyby Piko wprowadziło do sprzedaży ten model w takim wykonaniu i kto by go kupił...?
Piszę to wszystko, bo chciałbym, żeby się producentowi udało zrobić dopracowany, fajny model tego wagonu.
Jak jeszcze do tego pojawi się w sprzedaży "seryjny" Px48, to w podzięce dam na mszę...:LOL:

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.398 453 99
A ja cały czas mam wrażenie, że ten wagon ma skopane proporcje w pionie. Mało dachu, za dużo pasa podokiennego i za małe okna w drzwich... I wózki też jakieś przerysowane
To akurat nie jest czepialstwo (y). Proporcje to zupełnie inna bajka i model powinien jak najlepiej je odwzorowywać. Pamiętamy jakie potworki wychodzą od MTB.... (EP05) gdy proporcje nie są zachowane...\

Nie wiem jak te zdjęcia poprawnie oddają proporcje, ale jak się model przyrówna do takich wybranych dwóch fotek z Internetu, to tak to wygląda. Źródła podałem poniżej:

wwwag.jpg

źródła zdjęć prawdziwych wagonów:

1) Drehscheibe Online Foren :: 08/01 - Auslandsforum "classic" :: Eine Tour durch Polen, Teil 9: Elk,Schmalspur (drehscheibe-online.de)
2) Wyremontowany wagon sochaczewskiej wąskotorówki | FOTO 17 (tusochaczew.pl)

Fachowcy się pewnie wypowiedzą. Na tzw. pierwszy rzut oka można by zauważyć, że górna krawędź okien jest za blisko dachu w modelu, ale z drugiej strony w oryginale są okna zamknięte, a w modelu otwarte.... więc może to tylko ułuda. O wózkach się nie wypowiadam bo na zdjęciu są na tyle ciemne, że nie za bardzo widać szczegółów, a modelu w ręku nie miałem.

Ogólnie (ze zdjęć) to przyjemny ten model, ale jeśli dobrze zrozumiałem.... 700zł? .... to ja bym tyle nie dał. 100zł więcej i mam lokomotywę od PIKO.
Rozumiem, że posucha na rynku H0e w PKP, ale nie przesadzajmy z tymi cenami. 300-350 zł to max jak dla mnie.

Ostatnio edytowane:

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.475 39 7
Na model naniosłem 2 zdjecia wskazane wyżej, jednak - porównując z innymi zdjęciami modelu uważam, że okna są OK (nie twierdzę, że do dziesiątych części mm, ale różnice widoczne poniżej wynikają z perspektywy, co widać również na zdjęciu @arczi1986).
1682496717407.png

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.398 453 99
Aktualnie około 3 tysie za parowozik i jest kolejka.
To tak jak z MTB..... wielu narzeka, wielu kupuje :)
Zresztą, kto bogatemu zabroni... skoro potrzebę posiadania ma.
Nikt nikomu nie nakaże, że ma takiej sprzedawać. W końcu wolny rynek jest... i całe szczęście.
Ja mam wagonik od piotr66 którego sam robiłem i moim zdaniem model powinien wyglądać tak właśnie jak jego wagonik
Zobacz załącznik 971747
To jest model z blaszek (poza dachem)? Jak cenowo wychodzi w stosunku do propozycji 'BARMAN'a"?

arczi1986

Znany użytkownik
Reakcje
270 0 1
To tak jak z MTB..... wielu narzeka, wielu kupuje :)
Zresztą, kto bogatemu zabroni... skoro potrzebę posiadania ma.
Nikt nikomu nie nakaże, że ma takiej sprzedawać. W końcu wolny rynek jest... i całe szczęście.

To jest model z blaszek (poza dachem)? Jak cenowo wychodzi w stosunku do propozycji 'BARMAN'a"?
Z blaszek są tylko drzwi, dach na zdjęciu nie wygląda za ciekawie ponieważ był malowany z pędzelka ale zostało to poprawione na malowanie natryskowe, na chwile obecną nie posiadam zdjęcia po poprawkach.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.248 48 1
Przy cenie modelu wagonu SIC! za 7 stów. To ile by kosztował ten Px? Kto to kupi za tak niewyobrażalne pieniądze? ;)
Nie mówię, że Px ma być od BARMAN'a. :)
Aktualnie około 3 tysie za parowozik i jest kolejka.
Czy o takiego chodzi?
Px48-Erwina.jpg
Od Pani Erwiny? Jest OK.

Ale ten od Marcina, to cacuszko:
Px48-Artur.JPG

Tylko on nie produkuje go chyba "seryjnie".

A wagon ma chyba też na krańcach za płaski dach... Biorąc pod uwagę perspektywę robienia zdjęć modelu i oryginału to tak wygląda.
Brak odpowiedniej wypukłości.
Tu moje zdjęcie wagonu prezentowanego na HOBBY i zdjęcie oryginału od kol. @J1974H0
1Aw Hobby.jpg 1Aw.jpg

Koledzy pytali o wózki. Tu zdjęcie wózków z prototypu. Nie wiem czy takie same są w wersji teraz sprzedawanej.
1Aw Wózki.jpg

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.732 21 9
A Px48 od Pani Erwiny też posiadam i jak dla mnie jest bardzo milusi ;)
Z tego, co widzę, model jest zbudowany na bazie parowozu BTTB (1:120). Czyli to raczej H0m (tor wąski 1000mm). :niepewny:

A jak się prowadza na szlaku? Bo widziałem podobny i szału nie było.
Podwozie BTTB to konstrukcja z lat 70-tych ubiegłego wieku. Nie należy się spodziewać po nich niczego nadzwyczajnego, nawet po wymianie silnika na lepszy.

Ostatnio edytowane:

arczi1986

Znany użytkownik
Reakcje
270 0 1
Z tego, co widzę, model jest zbudowany na bazie parowozu BTTB (1:120). Czyli to raczej H0m (tor wąski 1000mm). :niepewny:

Podwozie BTTB to konstrukcja z lat 70-tych ubiegłego wieku. Nie należy się spodziewać po nich niczego nadzwyczajnego, nawet po wymianie silnika na lepszy.
Parowóz łącznie z "podwoziem" budowany jest cały od podstaw, nie jest w nim wykorzystane nic z gotowych modeli.