• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e BARMAN Modele - wagon Bxhpi 1AW w skali H0e. Prezentacja.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.919 129 86
@old_jawa Kolega czyta wątek nie od początku albo bez zrozumienia ;) Kilka postów wyżej napisałem gdzie taka dokumentacja się znajduje.

Drugie miejsce:
W Środzie Wielkopolskiej są cztery wagony1Aw. Na 100% jest też dokumentacja do nich bo je tam remontowano.

Ostatnio edytowane:

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.791 62 1
Ręce opadają... Dlaczego @daromaro ma dostarczać dokumentację? Kto ten model będzie sprzedawał? Daromaro czy @CinekX0 ? W czyim interesie leży dotarcie do dokumentacji? Chyba nie w gestii potencjalnego klienta tylko producenta. Taka roszczeniowość mnie przeraża. Zaprojektowałem kilka modeli. Zawsze dokumentację zdobywałem sam, jeśli jej nie było to mierzyłem sam. Słuchałem uwag...
Już wyjaśniam. Skoro kolega daromaro stwierdza, że trzeba robić z dokumentacji a nie z proprocji na "oko" to proszę bardzo, dokumenty i można szaleć. Najwyraźniej autor modelu uważa inaczej. Roszczeniowość? Roszczeniowość to hasło "rób z dokumentacji bo na oko nie wyjdzie". Bo ja tak uważam". Najwięcej niestety teoretyzują ci co g*** robią. Powiem tak: sam zaprojektowałem również kilka modeli, miałem szczątkową dokumentację lub nie miałem wcale, nie wszystko dało się zmierzyć. Da się? Jasne, że da się. Jak ktoś ma wątpliwości zapraszam do mojego wątku. A czy kupujących ktoś zmusza do kupna modelu jeżeli będą skopane proporcje?

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.238 3 1
Zaczynamy iść w złą stronę, a nie to jest meritum. Moim zdaniem, warunkiem zaprojektowania dobrego modelu są po pierwsze dobre i wiarygodne rysunki, wykonane lub przynajmniej zweryfikowane osobiście. Nie mówię tego jako teoretyk tylko jako praktyk.
Raz odtwarzałem wygląd wagonu na postawie innego, kiepskiego rysunku oraz kilku kadrów z kroniki filmowej. Nie wspominam tego dobrze, choć chyba wyszło nieźle. Tak czy inaczej rysunek został podpisany jako rekonstrukcja. Ale ilu autorów - tyle zdań.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.975 39 1
Super, że się robią takie rzeczy,:D ale cena, mimo że teraz promocyjna jak ją określa producent i tak jest niestety zaporowa.
Rozumiem, że to manufaktura i ocena ceny jest względna i subiektywna itd. Za szt. z oświetleniem 700...:cry: to jednak dużo.
Wiadomo też, że i tak trzeba kupić 2 szt. aby mieć klasyczny skład i koszyty rosną gwałtownie do 1400. :cry:
Ciekawi mnie też mocowanie sprzęgu na wózku. Jest on na sztywno, czy wychyla się też niezależnie od skrętu wózka.
Jak się zachowują wózki sprzegniętych wagonów na rozjazdach?
Będę na Hobby i wstąpię. Kibicuję !!!

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.927 32 2
Trochę tych wagonów już zrobiłem, ostatnią serię sprzedawałem nieco drożej niż kolega proponuje i tych cen chyba nie da się już zniżyć, bo model jest pracochłonny niezależnie w jakiej technice się go zrobi. Proporcje wydają się OK, dach możnaby poprawić, te listwy usztywniające na ścianach czołowych niepotrzebnie są takie grubaśne, psują efekt, w moich były 0,15 mm i takie z drukarki też możnaby uzyskać. Co do druku pudła to obawiałbym się czy po kilku mies. się nie zacznie paczyć i wyginać, trzebaby je dobrze utwardzić równomiernie. Na tę przypadłość cierpiały nawet wagony 3AW z żywicy.
A co do projektowania ze zdjęć to... pomińmy to milczeniem, jeśli są oryginały na chodzie to wystarczy się przejechać i pomierzyć, to zupełnie wystarcza do zaprojektowania dobrego modelu. Mi wystarcza nie więcej jak godzina - półtorej aby zebrać potrzebne wymiary.

Ostatnio edytowane:

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.919 129 86
Chciałem Ciebie wspomnieć @piotr66 odnośnie filmów jakie zamieszczasz ze swoimi produktami (wagony, lokomoytywy) ale chyba są tam tylko lokomotywy w h0e co nie zmienia faktu, że taki film prezentacyjny mógłby stworzyć @CinekX0 . Na pewno ułatwiło by to potencjalnym nabywcom w podjęciu decyzji o zakupie.

OP
OP
CinekX0
Reakcje
129 0 0
@melonowy cena za manufakturę zawsze bedzie spora, niestety. Pierwsze jazdy beda na Hobby w weekend. Sadzac po projekcie plugu 411s nie powinno byc problemu ze skretem wagonow. Min luk R400 na zwrotnicach.
Sprzegi nie sa mocowane do wozka tylko przed i sa ruchome na boki, jak w kazdym wagonie.
Dziękuję, ze trzymasz za nas kciuki! Do zobaczenia!

@piotr66
Ze zdjec dorabialem detale wagonu. Mieszkam w Poznaniu i mialem pomierzony wagon ze Środy Wlkp. Nie biore sie za projekt bez wlasnych zdjec i wymiarow. Takze to juz mamy wyjasnione.
Okna skopalem troche na poczatku to fakt. Po to pokazuje wszystko na forum bo wiem, ze sa tutaj doświadczeni ludzie w temacie i wlasnie wylapuja takie błędy. Mowiac wprost, nie obrazam się jak ktos mi cos "wytyka", traktuje to jak złoto i poprawiam dla dobra nas wszystkich.

Po 6 miesiaca j od druku 1 plugu z pudlem nic sie nie dzieje, nie wichruje sie i nie skteca. Tyle moge powiedzieć odnosnie druku nadwozi wagonow itp.
Nie ukrywam, technologia wtrysku w forme jaka stosuja producenci jest lepsza od druku. Nie rozwodząc sie dalej postawie tu . Kazdy musi przeliczyć wlasne "za" & "przeciw".

@daromaro
Filmy beda w ten weekend robionei zamieszczone na naszym profilu oraz YT w duzej rozdzielczosci. Beda nagrane nasze wagony 1aw, weglarki wddx bo tez mam oraz pług 411s w akcji - a dokladnke az 3 plugi 411S w tym samym momencie

Przepraszam za literówki - smartfon.

Zapraszam na targi do Poznania w ten weekend i dzięki wszystkim powyzej za odzew w tym temacie! Nastepne zdjecia zamieszcze gotowego modelu w opakowaniu.

Marcin Wojda

Moderator Grupy H0e
Zespół forum
FREMO Polska
H0e
Reakcje
177 0 0
Jak dla mnie model ma ciągle pewne niezgodności z oryginałem, np. kształt okien w przedsionkach, wymiary pomostu przejścia międzywagonowego, no i chyba jednak też kształt dachu. Nie dysponuję dokładną dokumentacją, poniżej więc dwie fotki oryginałów, aby każdy mógł ocenić sobie to samemu.

06101386a.jpg
IMG_3247a.jpg

Czy ramy okien w ostatecznej wersji będą malowane na srebrno?

OP
OP
CinekX0
Reakcje
129 0 0
Jak dla mnie model ma ciągle pewne niezgodności z oryginałem, np. kształt okien w przedsionkach, wymiary pomostu przejścia międzywagonowego, no i chyba jednak też kształt dachu. Nie dysponuję dokładną dokumentacją, poniżej więc dwie fotki oryginałów, aby każdy mógł ocenić sobie to samemu.

Zobacz załącznik 928152 Zobacz załącznik 928153

Czy ramy okien w ostatecznej wersji będą malowane na srebrno?
Tak ramy okien beda na srebrno robione chyba ze akurat wagon X mial inaczej wg zdjęć oryginalu. Bede mogl zrobic inne przydzialy niz Środa Wielkopolska.

Zdjecia dachu z drona tez wstawialem, do sprawdzenia w poscie wyzej.
Cene za modele podalem na FB, link poniżej.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.927 32 2
Niestety ma. Srebrne ramki też by się przydały. Ja wycinałem laserem na taśmie mask. nałożonej na plexi, trzeba dobrać moc lasera tak aby naciąć tylko taśmę, potem malowanie na srebrno, dość pracochłonna metoda, ale wyglądają dość realistycznie. Trawione byłyby za grube.

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.509 175 19
Wagon został pokazany w Poznaniu.
Miło było znowu spotkać się i porozmawiać.
Plany na kolejny tabor zaskakują bardzo pozytywnie i trzymam kciuki.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.975 39 1
OP
OP
CinekX0

CinekX0

Użytkownik
Reakcje
129 0 0
Dzień dobry,
po przerwie przedstawiam surowe wagony prosto po druku. Mamy blachy trawione, zabieramy się do montażu pierwszych sztuk. Czekam za kalkami i następnie pokażę gotowca. Zestawy do montażu zrobię po wypuszczeniu pierwszej partii.

Serdeczności,
M

Załączniki

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.975 39 1
Ciekawe czy niedoskonałości powierzchni bocznych pudła udało się wyeliminować?
Po tym zdjęciu mam wątpliwości.
Ten zielony to lepszy wydruk z Hobby Poznań. Do porównania moja fota.

Załączniki

Ostatnio edytowane: