• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e BARMAN Modele - wagon Bxhpi 1AW w skali H0e. Prezentacja.

Reakcje
129 0 0
Dzień dobry,

na ukończeniu mam właśnie projekt wagonu wąskotorowego w skali 1:87 1AW.
Model jest właśnie w fazie prototypowania pierwszych podzespołów.
Całość druk 3D, detale foto-trawione, kalki Ostbahn.
Kolorystyka będzie dobrana wg bazy RAL.

Model będzie zaprezentowany na najbliższych targach HOBBY w Poznaniu - 29 - 30 Października (nie chwaląc się - w moje urodziny ;) )

Na początku będzie przydział z Środy Wlkp oraz Śmigiel. Istnieje możliwość zrobienia innych malowań i oznaczeń po dostarczeniu mi zdjęć foto.
Model będzie dostępny w ofercie na stałe - wystarczy dla każdego. Zamówienia na @. Ceny nie podaję bo to nie post sprzedażowy. Można napisać lub wejść na nasz Fanpage.

Zapraszam do Poznania i niebawem wstawię zdjęcia prototypu i film z jazdy po makiecie H0e "Zaniemyśl"

Pozdrawiam :)
Marcin
BARMAN Modele

RENDER 3.jpg RENDER 4.jpg RENDER 5.jpg RENDER 6.jpg RENDER 7.jpg RENDER 8.jpg RENDER 9.jpg RENDER 10.jpg RENDER 11.jpg RENDER 12.jpg RENDER 13.jpg

OP
OP
CinekX0
Reakcje
129 0 0
Co do okien to render i perspektywa to trochę psuje, z wymiarów wychodzi mi to dobrze. Skos porównuję i faktycznie jest do poprawy, jest za niski i 2 stopien wejsciowy tez do przesunięcia w dół.
Dzięki, będzie poprawione! :)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.919 129 86
Z tego co pamiętam dokumentacja "wymiarowa" jest na Kolei Żóławskiej. Może ktoś jest tu na forum i by "cyknął" kilka zdjęć i podesłał koledze @CinekX0 . Zawsze można też podpytać na stronie: 750mm.pl/

Ostatnio edytowane:

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.238 3 1
Dobre rysunki 1Aw były też w Świecie Kolei i Kolei Wąskotorowej Rogów-Rawa-Biała.
@CinekX0 mam jeszcze trzy uwagi:
1. Obrys dachu. Wydaje mi się, że popełniłeś bardzo częsty błąd i załamałeś dach przy zwężeniach (czerwony obrys). Dach w rzeczywistości nie zmienia wysokości (zielony obrys)
1666118013386.png

2. W oryginale tu nie ma żadnej kozy tylko ławka przez którą przechodzi komin. Kozy występują wyłącznie w Sochaczewie, ale jest to ichniejsza pseudomodernizacja.
1666117773427.png

3. Ta klapa nie jest pochyła
1666117891743.png

Dobrzyn

Zespół forum
Reakcje
1.238 3 1
Kolega Dobrzyń pokaże lepsze modele tego typu wagonu w ofercie, bo powoli zaczyna sie czepianie, jak patrzę na te linię dachu.
Dobry model (choć dość upierdliwy w składaniu) już jest i ja nic nie zamierzam w tym temacie działać i pokazywać. Ani teraz ani w przyszłości. Amen.
Jeśli zaś koledze nie przeszkadzają takie "detale" jak linia dachu oraz nie widzi różnicy między czepialstwem a konstruktywną krytyką, to chyba nic więcej nie mam do powiedzenia.

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.507 175 19
Dobry model (choć dość upierdliwy w składaniu) już jest i ja nic nie zamierzam w tym temacie działać i pokazywać. Ani teraz ani w przyszłości. Amen.
Jeśli zaś koledze nie przeszkadzają takie "detale" jak linia dachu oraz nie widzi różnicy między czepialstwem a konstruktywną krytyką, to chyba nic więcej nie mam do powiedzenia.
Jaki to model?

OP
OP
CinekX0
Reakcje
129 0 0
@Dobrzyn.

1. Dach wygląda następująco, spad jest na wysokości drzwi mniej więcej.
obraz_2022-10-18_210951438.png
DJI_0490.JPG DJI_0487.JPG DJI_0489.JPG

2. Właśnie nie mam zdjęcia ze Środy wewnątrz, to wywale kominek i wstawię rure tylko w tym miejscu i tyle.

3. W środzie ta klapa jest pochylona, zrobiłem pochyloną.
DSC06573.jpg

Dobrzyn

Zespół forum
Reakcje
1.238 3 1
@robetmuszka poszukaj na forum, to nie jest meritum tego postu. Więc ad rem:
Z dachem zwracam honor.
Komin przechodzi w osi oparć, bliżej ściany.
Klapa jest pewnie otwarta, stąd wrażenie, że skrzynia jest pochylona ;⁠-⁠)

Ostatnio edytowane:

Marcin Wojda

Moderator Grupy H0e
Zespół forum
FREMO Polska
H0e
Reakcje
177 0 0
Też mam wrażenie, że rozmiary okien i słupków nie pasują do oryginału. W załączeniu rysunek z przybliżonymi wymiarami (odczytane na oko z rysunku Michała Zajferta z książki o Kolej wąskotorowa Rogów - Rawa - Biała). Słupki przy drzwiach wydają się być w modelu za szerokie.
Dodatkowo warto zmniejszyć grubość pasów (zaznaczone na rysunku zieloną ramką) - są one znacząco przeskalowane względem oryginału.

Załączniki

OP
OP
CinekX0
Reakcje
129 0 0
Też mam wrażenie, że rozmiary okien i słupków nie pasują do oryginału. W załączeniu rysunek z przybliżonymi wymiarami (odczytane na oko z rysunku Michała Zajferta z książki o Kolej wąskotorowa Rogów - Rawa - Biała). Słupki przy drzwiach wydają się być w modelu za szerokie.
Dodatkowo warto zmniejszyć grubość pasów (zaznaczone na rysunku zieloną ramką) - są one znacząco przeskalowane względem oryginału.
Dziękuję za podane wymiary @Marcin Wojda !

Odnośnie pasów są jak na wagonie którym się wzorowałem, górny szeroki, dolny wąski. (zdjęcie)
DSC_0003.jpg

Wymiar 960mm od dołu wagonu poprawiłem, miałe błąd 0,4mm za duży.
Słupki skrajne mam za szerokie to fakt o ok 1,5mm wyśrodkuję to, rozciągnęlekko okna i dopasuję środkowe słupki.

Generalnie takie zmiany to nie problem, "papier przyjmie wszystko"!
Raz poprawić i trzymać się już jednej finalnej wersji. Opracowywanie ze zdjęć nie jest najprostrze i uciekam do pomiarów na oko niektórych rzeczy.

Biorę się do pracy, następne będą już chyba zdjęcia półproduktów. ;)

Dobrzyn

Zespół forum
Reakcje
1.238 3 1
Dostarcz więc koledze dokumentację fabryczną do wagonu i będzie po kłopocie :)
Ręce opadają... Dlaczego @daromaro ma dostarczać dokumentację? Kto ten model będzie sprzedawał? Daromaro czy @CinekX0 ? W czyim interesie leży dotarcie do dokumentacji? Chyba nie w gestii potencjalnego klienta tylko producenta. Taka roszczeniowość mnie przeraża. Zaprojektowałem kilka modeli. Zawsze dokumentację zdobywałem sam, jeśli jej nie było to mierzyłem sam. Słuchałem uwag...