• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Bardzo mała makieta (155 x 105)

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10 1 0
Na początku chciałbym się przywitać.
Obserwuję forum już od jakiegoś czasu - od kiedy z powrotem zainteresowałem się kolejkami i czerpie z niego wiedzę, za którą wszystkim forumowiczom dziękuję.

Ponieważ także mój syn mający już prawie 3 lata ;-) także wykazał zainteresowanie sunącymi pociągami, postanowiłem rozpocząć budowę bardzo prostej makiety. Chciałbym ją budować w miarę budżetowo i wykorzystywać posiadane elementy.
W tej chwili przeznaczony dla syna do zabawy został jeden pociąg z parowozem z 20 letniego zestawu piko i kilka dodatkowych wagonów. Mocno już używane ale wyglądające jeszcze całkiem całkiem, akurat dla niego do rozpoczęcia zabawy. W tej chwili posiada on rozłożone na płycie tory w owal z 3 zwrotnicami przyklejone do podłoża za pomocą taśmy dwustronnej aby uniknąć ich spadnięcia. Sterowanie analogowe i takie pozostanie. Jeżeli będzie miało jeździć tam coś więcej to będzie podłączane sterowanie cyfrowe.

Oprócz frajdy dla syna i mnie makieta ta ma być polem doświadczalnym i odpowiedzią dla mnie, czy poradzę sobie z czymś większym. Moje tory zajmują w tej chwili blat 4,5m x 0,8m i cos o takim wymiarze chciałbym robić kiedyś w dalszej przyszłości (tak za 2 -3 lata ;-) )

Wymiary 155 x 105 zdeterminowane są przez płytę meblową którą posiadam, ale jak napiszecie że to zupełnie bez sensu to zastanowię się nad nabyciem i zrobieniem podstawy od nowa. Ale i tak musi być ona jak najmniejsza.

Poniżej to co aktualnie jest zbudowane. Odwzorowane jest to w torach Piko A-Gleis, ale używam zwrotnic Roco Line (chyba) torów Mehano i jakiś innych.

Proszę o podpowiedź jak można byłoby to torowo urozmaicić, bo moja kreatywność przy tak małym rozmiarze odmówiła współpracy.
Na dole miałby być nieduży dworzec, a w środku jakaś fabryka/lokomotywownia/bocznica.

Wiem że to jest trochę naiwne i infantylne, ale chce dziecku i sobie zrobić trochę frajdy.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Jak dla dziecka, to układzik jest całkiem wporzo. Ta bocznica trochę za długa. Wejdzie Ci na dworzec. Na łukowych torach raczej lokomotywowni nie uświadczysz. Jedyne, co bym zmienił w tym układzie to bocznicę bym wyprostował. Jeden łuk i reszta proste. Zobacz sobie do mojego wątku z makietami dla średnio leniwych początkujących. Projekt Nr 1 jest podobny (choć w wymiarach większy) i możesz coś z niego zaczerpnąć.

To, na poligon doświadczalny zupełnie wystarczy. I nie trzeba tu sterowania cyfrowego. Małemu wystarczy pokręcić gałeczką i też będzie frajda. Mój młody ma 4 lata, ale już od roku potrafi sterować :)

Powodzenia :) W razie pytań pisz :)

PS. Byłbym zapomniał: WITAJ NA FORUM ! :D

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.217 86 30
Zwiększyć wymiary!
Tor musi iść co najmniej 10cm od krawędzi makiety. Uchroni to choć częściowo tabor przed spadkiem, oraz poprawi wygląd i estetykę makiety;)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Piotrek. W tym wypadku nie da się zwiększyć wymiarów, bo kolega dysponuje taką, a nie inną dechą. Dla dziecka wystarczy i nie trzeba się tu stresować, na prawdę :) Jak czytaliśmy, będzie tam śmigać stary tabor i niekoniecznie drogi, więc luz :)

OP
OP
Zaqu

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10 1 0
Tak jak napisałem wymiarów nie chciałbym powiększać a torowiska za bardzo nie da się pomniejszyć.
Fakt nie wyglada to dobrze. Co do taboru to nie boje się o niego bo swoje przeżył.
Myślałem tez o jakimś kawałku pleksi z przodu.
Aktualnie wyglada to tak:
image.jpg

Czy orientuje je się czy napędy do roco line takich jak na zdjęciu poniżej da się zamontować podmakietowo i co do tego potrzeba?
image.jpg

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.217 86 30
trochę szkoda że nie da się powiększyć, ale może ta pleksoszyba coś zmieni. Co do 20 letniego taboru, to radzę wyczyścić kółeczka bo będą brudzić nowe tory.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Dobrze wygląda. Jak ułożysz tory, to sobie ołówkiem narysuj "dekorację". Prześpij się z tym, następnie przemyśl jeszcze raz, pozmieniaj. I tak kilka....dziesiąt / naście / set razy, aż zdecydujesz ostatecznie kupując odpowiednie dodatki. Wtedy malujesz markerem :)

Co do napędów podmakietowych, to przy makiecie dla dziecka nie bawiłbym się w takie rzeczy. Będzie miał frajdę z przełączania na makiecie. Tutaj nie siliłbym się na hiperrealizm. Raczej odwzorowanie rzeczywistości z kompromisem. Nie mówię oczywiście, że masz zrobić bubla. Absolutnie nie! Ale taki mały bąbel będzie się cieszyć nawet z jazdy samą ciuchcią po samych torach.
Nie za dużo drobnicy, bo jak niewprawna rąsia pomacha po "placu", to szkoda Twojej pracy.
Zrobiłbym tą makietę trochę uproszczoną i bajkową...

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzieci rosną :) będzie rosła i makieta. Moje gnojki (3 lata) na starym torcie już marudziły że tylko w koło jeździ. Faktycznie na początek prosta makieta będzie zupełnie wystarczająca ale obawiam się że to będzie początek długiej i owocnej zabawy w modelarstwo kolejowe :) Powodzenia w realizacji.

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Chyba mi cos fajnego wyszlo dla ciebie. Uklad z petla zchowana w terenie. Dwa poziomy. Nadole mala stacia dwotorowa / mijanka potem trasa znika w prawo w tunelu na poziomie 1, i wychodzi po petli na poziomie 2. Tam mozna odbic na koncowy dworzec osobowy ktory ma bocznice towarowa. Zgory po lewej sie zierzdza z poziomu 2 zpowrotem na 1. Górna czesc dworca, ktora jest nad dolna czescia torow mozna zrobic na moscie betonowym (Plyta drewniana na szaro pomalowac). Sporo frajdy na malym ukladzie. Cyfra mozna sie spoko bawic trzema skladami, i nawet manewrowac jak inne jada. Jest zrobione na Piko A Gleis, R1 i R2. Dlatego krótkie loki i wagony proponuje. Dwoosiowe wystarcza.

Wersja B ma bocznice towarowa nadole P1, osobowy czesc jest na P2 z odgalezieniem do mini parowozowni.

PS: Pisalem petla bo nie wiem jak sie mówi inaczej fachowo na Kolo ktore sie wznosi o jeden Poziom. Po angielsku sie "Helix" mowi po niemiecku "Gleiswendel".

Załączniki

OP
OP
Zaqu

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10 1 0
Zabkret: Strasznie zajefajny pomysł. Muszę tylko dostosować projekt do moich posiadanych torów. Raczej wykorzystam posiadane i przeznaczone na ten projekt tory Mehano i zwrotnice Roco.
Mógłbyś mi podesłać wersję elektroniczną projektu i napisać w jakim programie to tworzyłeś. SCRAM?

Wielkie dzięki za pomysł. Nie sądziłem że z tak małej powierzchni da się tyle wycisnąć. Jedyny problem jaki widzę że nie uda mi się tego szybko uruchomić, bo budowa samego torowiska zajmie dużo czasu. Chyba że jakoś etapami będę to robił.

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zaqu, modelarstwo uczy cierpliwości :) ja też przekonałem się o tym że szybko nie pojeżdżę składem. Ale sama budowa tego wszystkiego to mega przyjemność :) A swoją drogą Zabkret ma głowę do rysowania (ale chyba o tym już gdzieś wspomniałem). Cierpliwości i powodzenia życzę i będę śledził postępy prac.

OP
OP
Zaqu

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10 1 0
Zabkret: Tak przyglądam się dokładnie zaproponowanemu układowi i widzę tylko jeden dal mnie mankament (bo że będę budował 2 poziomy to już zdecydowałem ;-) ), nie ma w nim pętli w której mógłbym puścić skład żeby jeździł sobie w kółko.
No chyba że ja coś źle widzę.

Jednak źle widzę, teraz zobaczyłem, ale postu nie mogę skasować.

Zwrotnica u góry jest na 2 poziomie.
Dzisiaj spróbuję prowizorycznie ułożyć uproszczoną wersję, bez bocznic na dole i dworca na górze (nie mam torów i zwrotnic) ale za to z pętlą - spiralą i dwoma poziomami.

OP
OP
Zaqu

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10 1 0
Na jakiej wysokości mogę umieścić drugi poziom przy tak małej makiecie?
Wychodzi mi że 12-13 cm to minimum. Ale czy to nie za wysoka pochylość będzie na taki krótki odcinek zjazdu po lewej stronie?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Ja uważam, że wystarczy Ci na początek 1 poziom. 2, 3, 4 poziomy - proszę bardzo, ale nie na takim małym kawaląteczku. No, chyba że w skali N. W H0 to, wg. mnie nie ma sensu. Mimo, że pomysł fajny.

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Na jakiej wysokości mogę umieścić drugi poziom przy tak małej makiecie?
Wychodzi mi że 12-13 cm to minimum. Ale czy to nie za wysoka pochylość będzie na taki krótki odcinek zjazdu po lewej stronie?
Aj za duzo !!! Wystarczy przy pojazdach bez pantografow lekko 70mm, albo minimum 60mm od krawedzi szyn. Przy takiej wysokosci wjazdy nie sa za strome. Ja ten uklad obliczalem na 70mm wysokosci.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.002 83 11
Są bardzo podobne ale nie identyczne.:)To trochę tak jak w tych zagadkach typu masz dwa obrazki
i znajdź czym się różnią.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Fakt, fakt. Ale mnie się nie udało, nawet z fleksami wejść poniżej 150x110cm.
Fajnie wygląda na planie i zdjęciu, ale mam wrażenie, że to karykatura makiety....te łuki :rolleyes:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 21
Planuję 74
Planuję 7
Planuję 27
Planuję 19