• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Bardzo mała makieta (155 x 105)

OP
OP
Zaqu

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Gablotka sztuk 1 jak na razie. Według pomysłu kolegi Sabajan przedstawionego już na forum. Trochę przeze mnie zmienionego i uproszczonego. Jeszcze nie skończona. Niestety ma wadę - będą widoczne zawiasy trzymające drzwi, zastanawiam się nad ich pomalowaniem na jakiś mniej rzucający się kolor.
Zaleta - koszt jak do tej pory 260PLN plus trochę własnej pracy.
Jak skończę to opiszę na forum.

Załączniki

OP
OP
Zaqu

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
patentem Sabajan jest użycie gotowych drzwi od szafy z IKEA, takich:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20104092/
posiadają one wkładkę z płyty HDF, którą po przycięciu wykorzystałem jako plecy szafki. Płyta jest 2 kolorowa, z jednej strony biała, z drugiej czarna, więc kolor wnętrza mamy do wyboru.
Wymiary drzwi to 40x194 cm i to determinuję rozmiar gablotki. Mi taki pasował.

winner_xp

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo fajna makieta się zapowiada ;), jeśli możesz powiedz z czego zrobiłeś boki oraz półki w gablocie czy to też materiał z Ikei. Bardzo fajnie wyszła Ci ta gablota(y)

OP
OP
Zaqu

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Reszta materiału to płyta meblowa. Na obudowę standardowa 18mm, na półki chciałem 10mm ale nie mieli na formatki, i musiałbym całą płytę więc wziąłem 12mm.
Formatki zamówiłem w warszawskim forpłycie, przycięli, wyfrezowali i okleili na miejscu od ręki.
Za materiał, cięcie, frezowanie i oklejanie plus konfirmaty zaślepki i śrubki do przykręcenia pleców zapłaciłem około 100PLN.

Mam nadzieję że dziś uda się mi skończyć i powiesić, to wrzucę foty.

OP
OP
Zaqu

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Uff, udało się i wczoraj zakończyłem gablotkę.

Jest to pierwszy mebel jaki w życiu wykonałem więc nie obyło się bez kilku błędów, takich jak nawiercenie zbyt małym wiertłem i wybrzuszenie się płyty półki itp. Ale nic nie widać ;-)

Jak wspominałem zawiasy są widoczne, ale przy białym środku nie są bardzo widoczne i zostawię je tak jak są.
Zrezygnowałem ze środkowego zawiasu i zobaczę jak to będzie wyglądało. Może domontuję go potem. Przy zamkniętych drzwiczkach jest ok, ale przy otwarciu trzeba podpierać je na środku bo się wykrzywiają. Ale rzadko je otwieram. Poobserwuję też śruby od tych zawiasów czy się nie będą wyrywać. Jak tak to chyba przewiercę na wylot.
Zawieszenie rozwiązałem tak że do ściany wkręciłem 7 kołków ze śrubami wystającymi około 1 cm, to jest tyle ile wynosi odległość rowka w które są wpuszczone plecy. Łby śrub idealnie weszły w rowek i szafka się nie ruszy w żadną stronę, a płyta nie powinna się wykruszyć. A zawieszenia w ogóle nie widać.

Po wstawieniu taboru wyszło na to że powinienem od razu zabierać się za budowanie następnej, bo miejsca nie starczyło, a koniec roku zapowiada się bogaty w nowe modele.

Myślałem też o oświetleniu ledami. trzeba by w każdej półce wyfrezować rowek o szerokości taśmy led i ją wpuścić do środka, nie byłoby wtedy widać świecących diod.
Ale to może w drugiej sztuce ;-)

A i jeszcze odkryłem jedną wyśmienitą właściwość tej szerokości szafki - idealnie mieszczą się w niej bez docinania 2 sztuki fleksów piko ;-)

No a teraz foty, niestety z telefonu więc jakość przeciętna (szafka jest prosta, to tylko aberracja obiektywu):

Załączniki

OP
OP
Zaqu

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Jak widać jest pełna, więc dziś kupiłem drugie drzwiczki i zabieram się za produkowanie następnej. Mam nadzieję że teraz lepiej mi pójdzie ;-)

OP
OP
Zaqu

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Prace przy mojej i syna zabawkowej makiecie powoli posuwają się do przodu.
Doszedł poziom z peronami. Doszedłem do wniosku że będzie po nim można bezkolizyjnie jeździć w kółko. Da to możliwość puszczenia 2 pociągów niezależnie i się nie zderzą. Syn już zaciera ręce.

A w dalszym planie moduły, na które już mam profile.

A gablotki też czują się dobrze. I powoli pękają w szwach ;-)

Załączniki

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Uff, udało się i wczoraj zakończyłem gablotkę.

Jest to pierwszy mebel jaki w życiu wykonałem więc nie obyło się bez kilku błędów, takich jak nawiercenie zbyt małym wiertłem i wybrzuszenie się płyty półki itp. Ale nic nie widać ;-)

Jak wspominałem zawiasy są widoczne, ale przy białym środku nie są bardzo widoczne i zostawię je tak jak są.
Zrezygnowałem ze środkowego zawiasu i zobaczę jak to będzie wyglądało. Może domontuję go potem. Przy zamkniętych drzwiczkach jest ok, ale przy otwarciu trzeba podpierać je na środku bo się wykrzywiają. Ale rzadko je otwieram. Poobserwuję też śruby od tych zawiasów czy się nie będą wyrywać. Jak tak to chyba przewiercę na wylot.
Zawieszenie rozwiązałem tak że do ściany wkręciłem 7 kołków ze śrubami wystającymi około 1 cm, to jest tyle ile wynosi odległość rowka w które są wpuszczone plecy. Łby śrub idealnie weszły w rowek i szafka się nie ruszy w żadną stronę, a płyta nie powinna się wykruszyć. A zawieszenia w ogóle nie widać.

Po wstawieniu taboru wyszło na to że powinienem od razu zabierać się za budowanie następnej, bo miejsca nie starczyło, a koniec roku zapowiada się bogaty w nowe modele.

Myślałem też o oświetleniu ledami. trzeba by w każdej półce wyfrezować rowek o szerokości taśmy led i ją wpuścić do środka, nie byłoby wtedy widać świecących diod.
Ale to może w drugiej sztuce ;-)

A i jeszcze odkryłem jedną wyśmienitą właściwość tej szerokości szafki - idealnie mieszczą się w niej bez docinania 2 sztuki fleksów piko ;-)

No a teraz foty, niestety z telefonu więc jakość przeciętna (szafka jest prosta, to tylko aberracja obiektywu):
Odradzam koledze taki sposob wieszania gabloty. Jest niepoprawny i z czasem wszystko koledze zleci na telewizor. Nawet nie wiesz jaka plyta jest slaba jak jest nafrezowana. Zrobi kolega po swojemu ale ja ostrzeglem. Po drugie przy tej rozpietosci powinien byc trzeci zawias.

OP
OP
Zaqu

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Masz racje Artur. Niestety nie znalazłem lepszego sposobu na powieszenie - jak możesz mi doradzić - będę wdzięczny. Ty masz w tym doświadczenie.
Wydawało mi się że jak powieszę na 7 wkrętach to pomimo tego że jest osłabiona to się nie urwie.
To że jest słaba to wiem. bo taką frezowaną jedną sam połamałem - znaczy nafrezowany kawałek odleciał.
Trzeci zawias wygląda słabo, ale tak jak pisałem, zastanawiam się nad tym czy go nie wkręcić - bo drzwiczki troszkę na środku odstają - jakieś 2-3 mm.

Jeszcze pytanie o siłowniki - pisałeś że około 3 cm wcięcie trzeba zrobić - a może jest możliwość przykręcić go do lica płyty i powinien schować się pod ramką?

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Do powieszenia takiej dużej gabloty najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie białych zawieszek do mebli kuchennych. Regulacja w pionie i poziomie bez problemu no i pewność,że gablota nie spadnie. Na tej długości drzwi powinny być co najmniej trzy zawiasy. Dwie sztuki to za mało i z czasem któryś wyrwie się z górnej płyty. Przy doborze siłownika , a w Twoim przypadku dwóch biorąc pod uwagę wielkość drzwi musisz uwzględnić jego moc.Jak będzie za silny wyrwiesz zawiasy, jak za słaby drzwi będą opadać.

OP
OP
Zaqu

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Czyli już czas skręcać trzecią gablotkę:gwizd:
Się skręca powoli. Tylko mniejsza, 93 cm szerokości. :)

Zawieszki do szafek kuchennych mógłbym dać tylko dwie na końcach? Szafki kuchenne to max 60 cm chyba?Poza tym wieszane są na szynie? odstawałoby to od ściany.
Raczej dużo bardziej by pracowała gablota niż zawieszona na 7 kołkach. Myślałem nad jakąś listwą przez całą szerokość - może to byłoby jakieś rozwiązanie.
I tak muszę wpaść do frorpłytu więc przejrzę jakie tam są mocowania.

Ostatnio edytowane:

Mawak

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
Ja u siebie zastosowałem zawieszki do mebli + szyna i wydaję się ,że zdaje to egzamin! Jedynym mankamentem są zbyt płytko osadzone plecy więc musisz odsunąć zawieszki i zastosować jakiś element maskujący!

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Szafki kuchenne max szerokość to 90 i wieszane są na listwie montażowej.W tym celu w bocznych ścianach jest robiony frez, w który wsuwa się plecy ,a zawieszka jest cofnięta do środka.Przy dociągnięciu szafki do ściany nie widać zawieszek.
Robisz nową gablotę , więc warto wziąć pod uwagę montaż zawieszek.W tej dużej gablocie musiałbyś mieć jeszcze jedną zawieszkę na środku, a montaż by nie był problemem.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 21
Planuję 74
Planuję 7
Planuję 27
Planuję 19