• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Autobusy TomekM

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
9.971 68 0
Witajcie, dzięki za oceny i komentarze ;)
Kanadyjska firma Ontario Bus Industries zwana potem Orion, istniała w latach 1975-2013, producent bardzo dobrych autobusów miejskich trapiący się jednak non stop z dużymi problemami finansowymi jak to u kapitalistów bywa, przez okres swojego istnienia były przejęcia, fuzje etc.
Właścicielami były między innymi takie marki jak Western Star czy też Daimler. Tyle w wielkim skrócie o historii firmy.
Wielkim hitem był model Orion V bardzo chwalony za trwałość i niezawodność, ciekawostka z naszego podwórka; Orion III to "nasz" Ikarus 286,
wyprodukowany w ilości coś ponad 200szt. na ulice Kanady, o ile w stanach modele Ikarusa/NABI miały bardzo dobrą opinię i rynek wchłonął
ponad 1000 sztuk o tyle problemy z korozją Orionów III niezbyt dobrze wpłynęły na wizerunek marki w Kanadzie.
Opis fotek;
1. oryginał prezentowanego modelu
2. Orion III i V na ulicach Toronto
3. Ciekawostka z zajezdni MTA, Renault PR-100 na testach w Nowym Jorku
A1.jpg
A2.jpg
A3.jpg
DSC_1441.JPG
DSC_1442.JPG
DSC_1445.JPG
DSC_1448.JPG
DSC_1450.JPG
DSC_1451.JPG
DSC_1453.JPG
DSC_1456.JPG
DSC_1458.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
9.971 68 0
Dzisiaj kolejny model z oferty KSM Modelle, tym razem Irisbus Crossway LE w wersji miejskiej, a jako że wybiórczo zbieram modele z floty berlińskiego przewoźnika BVG, więc wybór padł na autobus który był na testach w Berlinie w 2012r.
Tutaj producent modelu zdecydował się na mały eksperyment z szybami a mianowicie chciał zrobić wersję przyciemnioną ale jednocześnie zrobić tak
aby było widoczne wnętrze.
Korzystając z okazji zamieszczam zdjęcie nowości z ich oferty w polskim malowaniu MPK Świdnica, ukaże się na dniach, wersja trzydrzwiowa,
co prawda trzecie drzwi to nadruk, ale takie fortele stosuje również Rietze czy VK. Ja zamówienie razem z kilkoma znajomymi w każdym razie złożyłem, jak ktoś się chce przyłączyć to zapraszam na PW ;)
A1.jpg
DSC_1546.JPG
DSC_1547.JPG
DSC_1549.JPG
DSC_1551.JPG
DSC_1552.JPG
DSC_1554.JPG
DSC_1556.JPG
IMG-20240819-WA0002.jpg

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
9.971 68 0
Ostatnio u mnie było trochę krucho z czasem na sprawy forumowe, no ale powoli postaram się zaległości w komentowaniu i w swoich prezentacjach pouzupełniać;)
Kolejny Autosan z warsztatu Łukasza https://www.facebook.com/ukka.model/ zawitał na mój bielski dworzec PKS.
Dworzec sobie musicie wyobrazić, autobus już nie.
Autosan H9-20, na co wskazuje układ foteli (H9-21 miały dwa rzędy umieszczone naprzeciw siebie i miały miejsca stojące) z bielskiego oddziału PKS
z tablicą relacjną z mojej rodzinnej miejscowości, co prawda autosan gościł na tej linii rzadko, odkąd pamiętam ta relacja była obsługiwana przez sanosa S-14 w rzadkim układzie drzwi 2-4-2, po jego kasacji przez Jelcza L11, no ale tych modeli reduced jak narazie nie zrobił:)
DSC_1689.JPG
DSC_1690.JPG
DSC_1691.JPG
DSC_1692.JPG
DSC_1693.JPG

Czas na mały modelarski update;
Buda z Jelcza PR100 zlutowana i pomalowana wstępnie pod kalki i inne pierdoły przez Wojtka jest już u mnie, przy okazji wyszło że geometria
przedniej ściany jest skopana względem oryginału, no ale za daleko już ten projekt zaszedł żeby go sobie odpuścić;
DSC_1711.JPG
DSC_1712.JPG
DSC_1713.JPG

no i coś z czego się bardzo cieszę, wymęczyłem Wojtka o wydrukowanie kołpaków do ikarusa, bo te co brekina robi nie za bardzo mi się podobają.
przy okazji wyszło w praniu że jest różnica w wypukłości między przednią a tylnią osią i jest to w druku uwzględnione.
DSC_1714.JPG
DSC_1715.JPG

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 23
Autobusy 18
Autobusy 16
Autobusy 9
Autobusy 4