• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Autobusy TomekM

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.168 69 0
Witajcie, dzięki za oceny i komentarze ;)
Kolejny Daf, tym razem w układzie drzwi 2-0-2 i standardowym dafowskim grillem, być może jeszcze kiedyś kupię autobus z tej serii zmontowany w Hainje, jednym z zakładów karosujących te autobusy, ale dzisiaj musicie się zadowolić zdjęciami tercetu ;)
A1.jpg
DSC_1327.JPG
DSC_1330.JPG
DSC_1331.JPG
DSC_1333.JPG
DSC_1335.JPG
DSC_1337.JPG
DSC_1339.JPG
DSC_1342.JPG
DSC_1344.JPG

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 23 0
... Dafy SB 200 trafiły do Poznania, ...
Do Poznania, na początku lat 90. trafiły (z Utrechtu) autobusy Den Oudsten Daf MB200. Podobne autobusy trafiły też do Gniezna, Kórnika oraz Mosiny. W kontekście oferowanego przez firmę Artitec modelu, najciekawsze mogą być te ostatnie, gdyż w pierwszych trzech miastach były eksploatowane autobusy w wersji miejskiej ze standardowymi drzwiami z przodu i cofniętą pierwszą osią. Mosińskie autobusy, reprezentowały wariant podmiejski, z wąskimi przednimi drzwiami i zwiększonym rozstawem osi, czyli taki, jaki odwzorował w modelu Artitec. Poniżej fotka jednego z mosińskich Dafów.

ALA_2023_23.jpg

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.168 69 0
Do Poznania, na początku lat 90. trafiły (z Utrechtu) autobusy Den Oudsten Daf MB200. Podobne autobusy trafiły też do Gniezna, Kórnika oraz Mosiny. W kontekście oferowanego przez firmę Artitec modelu, najciekawsze mogą być te ostatnie, gdyż w pierwszych trzech miastach były eksploatowane autobusy w wersji miejskiej ze standardowymi drzwiami z przodu i cofniętą pierwszą osią. Mosińskie autobusy, reprezentowały wariant podmiejski, z wąskimi przednimi drzwiami i zwiększonym rozstawem osi, czyli taki, jaki odwzorował w modelu Artitec. Poniżej fotka jednego z mosińskich Dafów.

Zobacz załącznik 1004032
Dzięki Arku, poszerzyłeś mi wiedzę, dotychczas byłem przekonany ze tylko te z szerokimi drzwiami w tych okolicach jeździły.
Początkiem lat dziewięćdziesiątych gdy PKS-y zaczęły kuleć, w okolicach Bielska-Białej powstało kilka prywatnych firm, i właśnie jedna z nich
o ile mnie pamięć nie myli "czas" z Wilkowic dysponowała czterema Dafami z tej serii w tych barwach, niestety nie natknąłem się dotychczas na zdjęcia tych pojazdów, również miały żółto/szaro/białe barwy, co do pochodzenia i układu drzwi oraz napędu nie mam danych, ale widywałem je wielokrotnie.

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.168 69 0
OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.168 69 0
Ładne malowanie i świetnie wykonany model, tylko trzeba było do prezentacji jakiegoś Golfa I postawić :):) ( najlepiej z Brekiny )
Co racja to racja, ale z osobówek to mam póki co tylko dwa Fiaty 127,i to tylko dlatego że były ładunkiem na platformie kolejowej PKP.
Ale chodzi mi to po głowie, zwłaszcza w kontekście modeli zza oceanu aby ubogacać prezentację jakimś krążownikiem ;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.168 69 0
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 23
Autobusy 18
Autobusy 16