• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Autobusy TomekM

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.008 68 0
Witajcie, dzięki za oceny i komentarze ;)
Dzisiaj najnowsze dziecko Artiteca ;)
W Niemczech w ramach standaryzacji i unifikacji wprowadzono standardy VoV I i jako następną VoV II na przykładzie mercedesa można odpowiednio powiedzieć że to były modele O 305 i O 405, większość zachodnich firm,Bussing, Man, Magirus, Saviem a nawet Ikarus chcący wejść do Hamburga tworzyło bardzo zbliżone stylistycznie konstrukcje, nawet setra zanim podążyła swoją stylistyczną drogą miała swój model w tym stylu.
W Holandii powstał podobny projekt pod nazwą "streekbus", znacznie upraszczając sprawę był to Daf MB200 jako podwozie, a nadwozia dostarczane były przez Den Oudsten bądź Hainje, i o ile to nie zmieniło się przez 21 lat (1967-1988), o tyle w temacie podwozi z elementami napędu występowali również inni "gracze" jak Leyland czy Volvo.
Autobus był produkowany w różnych opcjach i układach drzwi, w Polsce można je było spotkać w Poznaniu, Gnieźnie i Bielsku-Białej.
Artitec wypuścił trzy wersje grilla oraz dwie opcje układu drzwi.
Kilka fotek z neta, i model, na początek standard jako Den Oudsten/Daf w układzie 2-2-0 jako obsługa lotniska ;)
a1.jpg
a2.jpg
a3.jpg
a4.jpg
a5.jpg
DSC_0391.jpg
DSC_0392.jpg
DSC_0394.jpg
DSC_0395.jpg
DSC_0396.jpg
DSC_0398.jpg

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.008 68 0
OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.008 68 0
Dzisiaj troszkę inaczej niż zwykle ;)
Od jakiegoś czasu "odławiam" zdjęcia z netu, bo zauważyłem że kilka stron sprzed wielu lat przestało istnieć, linki przekierowują mnie na interię
bądź jest komunikat o zamknięciu portalu, a szkoda bo dawniej nie miałem w zwyczaju zapisywania zdjęć na dysku:mad:
Zniknęły te najcenniejsze dla mnie czyli z B-B oraz WPK Katowice, wiele z nich było wykonanych przez Wojciecha i Bohdana Turżańskiego,
jak ktoś wie jak się z nimi skontaktować, to proszę o info na PW.
No ale jedne zniknęły, a inne przypadkiem odkryłem, no i dzisiaj takie trzy historie dotyczące Ikarusów z Bielska-Białej, ale żeby nie było...., wątek jest kolekcjonerski, więc przypomnę model który kiedyś pokazywałem i twierdziłem że jechałem nim w dzieciństwie na wycieczkę, internet zweryfikował moją pamięć pozytywnie, więc z moim "orzeszkiem' nie jest jeszcze tak źle ;)
Model Ikarusa 255.71 brekiny i jego oryginał należący do Bielskiej Fabryki Maszyn Włókienniczych "BEFAMA", screeny z filmu promującego tą fabrykę wykopanego na fb;
DSC_0399.jpg Screenshot 2022-04-03 at 20-41-11 Watch Facebook.png Screenshot 2022-04-03 at 20-41-43 Watch Facebook.png Screenshot 2022-04-03 at 20-44-51 Watch Facebook.png

Drugim modelem który pamiętam z dzieciństwa, a w istnienie zdjęcia nie wierzyłem jest zakładowy Ikarus 250 z ówczesnego MPK Bielsko-Biała
nim również byłem na wycieczce, wykopałem jego dane na TWB;
http://phototrans.eu/2415,423,3399,0.html

wczoraj znalazłem jego zdjęcie;
https://flic.kr/p/2ksHSYm
zbliżenie na tablice, wszystko się zgadza;)
Screenshot 2022-04-11 at 18-32-18 Setra S 215 HD.png

Trzeci Ikarus jest już jakiś czas w internecie, tylko jest błędnie zidentyfikowany jako wóz z Gdańska, a ikarusów 630 czyli podmiejskiej wersji 620 było w Polsce bardzo mało, parę sztuk w Katowicach i trzy w B-B, jako ostatni na stronie skomentowałem różnicę i prawdopodobne przyczyny
obecności tego autobusu na drugim końcu Polski, względem Bielska oczywiście ;)
http://omni-bus.waw.pl/archiwum/displayimage.php?pid=107535
ik 630 bb.jpg

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.008 68 0
Dzisiaj złamię swoje trzy zasady jakich się dotąd trzymałem przy zbieraniu autobusów;
- nie zbierania konstrukcji z silnikiem przed kabiną
-nie zbierania wersji piętrowych
-nie zbierania konstrukcji sprzed drugiej "operacji specjalnej"

Pierwszy autobus produkowany seryjnie, "pradziadek" wszystkich autobusów pokazanych na tym forum.
Resztę sobie wyczytajcie w wikipedii ;)
https://en-m-wikipedia-org.translat...tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc

DSC_0404.jpg
DSC_0405.jpg
DSC_0406.jpg
DSC_0407.jpg
DSC_0408.jpg
DSC_0409.jpg
DSC_0410.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 23
Autobusy 18
Autobusy 16
Autobusy 9