Słusznie
Też tak myślę, ale z kolei mamy owal, w którym w jedną stronę mamy długą odległość między stacjami, a z drugiej niemal się one stykają, skład wyjeżdżający w prawo nie zdąży się rozpędzić i już wjeżdża na drugą stację. Dlatego pierwotnie myślałem o zwykłym przystanku, ale pomysł z dwiema stacjami jest ciekawszy. Co więcej jest nas dwoje maszynistów w rodzinie (ja i córa) i każde z nas będzie mogło sobie manewrować osobno.
No tak, gdybym chociaż miał ten strych wysoki, zrobiłbym jedną stację nad drugą, reszta owalu (spirali|) to byłyby szlaki.
Tak też mi się wydawało. Dla ułatwienia rozmów wrzucę zaraz wymiary.
Z przeniesieniem stacji wyszedł kolejny babol - otóż tam gdzie miałaby być rzeka po przeniesieniu muszę zapewnić dostęp do puszki czujki dymowej na poddaszu (czyli pod posadzką strychu). Czujkę i puszkę owszem można przenieść, ale to już grubsza sprawa. Jadę jutro na urlop, będę myślał co zrobić
Pomału powinienem zamawiać tory i potrzebowałbym porady. Po pierwsze, układałem sobie w programie na podstawie katalogu Piko, ale nie wiem, czy zastosowałem właściwe rozjazdy. Fakt, że mogę skrócić stacje poprzez zastosowanie rozjazdów krzyżowych, bardzo by mi pomógł.
rozumiem, że chodzi co coś w tym stylu? To jest rozjazd krzyżowy podwójny.
Zobacz załącznik 748254
Nie znalazłem tego w żadnym z naszych sklepów, modelmania ma w TT, za bagatela 440 zł. Zakładając że znajdę w h0 i że potrzebuję 4 sztuki, powinienem iść już na gościniec
Ale nikt nie mówił, że będzie tanio...
A czy da się ten rozjazd zastąpić czymś takim (też tanio nie będzie):
Zobacz załącznik 748257
Tu musiałbym zmodyfikować górną stację.