• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Ankieta: Schlesienmodelle EU/EP07 seria 300 - jakie opakowanie?

Jakie opakowanie ma mieć nowa seria lokomotyw EU07/EP07?

• Stare pudełko z gąbką, jak było do teraz.

Votes: 27 22,5%
  • Nowe pudełko z plastikową gablotką jak będzie miała EP09.

Votes: 93 77,5%

• Ogółem głosujących
    120
  • Ankieta zamknięta .

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.011 121 1
Nie ma opakowania idealnego, każde ma swoje plusy i minusy. Natomiast każde będzie lepsze od obecnie stosowanej twardej, mało elastycznej gąbki (każdorazowo wyjęcie/włożenie modelu powoduje u mnie obawę aby nie uszkodzić trąbek na dachu czy nie wyrwać prostokątnego elementu nad przednimi szybami).
A pomysł aby połączyć dwa w jednym, czyli opakowanie transportowe z gablotką ekspozycyjną to strzał w "dziesiątkę". Jeszcze raz "tak" za nowym opakowaniem(y)(y)(y)

Ps. 1 Czy będzie możliwość kładzenia gablotek jedną na drugą (warto uwzględnić jakiś system blokowania aby się samoistnie nie przesuwały).
Ps. 2 Czy będą w wolnej sprzedaży (na pewną znajdą się chętni na ich zakup aby przechowywać w nich wcześniej wydane modele).
Ps. 3 Propozycja niezwiązana z tematem:rolleyes: Może warto wzorem ACME czy Rivarossi rozważyć mocowanie na jednym przodzie lokomotywy (od strony kabiny 1/A) imitacji pełnego zgarniacza, węży powietrznych i sprzęgu śrubowego:niepewny:

Beobachter

Znany użytkownik
Reakcje
4.978 10 2
Ps. 1 Czy będzie możliwość kładzenia gablotek jedną na drugą (warto uwzględnić jakiś system blokowania aby się samoistnie nie przesuwały).
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to opakowania mają być podobne do Roco.
Czyli szanse są spore, bo w Roco taka możliwość istnieje :
IMG_1930.jpeg

W tym celu naroża przezroczystej obudowy są wyposażone w odlane kształtki pasujące do podstawy kolejnego opakowania:
IMG_1932.jpeg

SBB460

Aktywny użytkownik
Reakcje
79 0 0
Obserwując obecną dyskusję na temat opakowań pragnę podzielić się kilkoma uwagami z mojego doświadczenia, co do rodzaju opakowań przeznaczonych do przechowywania modeli kolejowych:

- modele lokomotyw przechowuje w opakowaniach zawsze w pozycji pionowej, mimo że producent danego modelu skonstruował takowe do przechowywania w pozycji poziomej,

-opakowania typu gablota prezentacyjna np. Roco to nie są w wcale takie super i wymagają stosowania materiałów chroniących powierzchnię modelu w przechowywaniu i transporcie,

- gablotki do modeli stosuje się jako coś to modeli serii premium, czy może jakiś specjalnych edycji, bo zajmują zbyt dużo miejsca i cały system zamocowania pojazdu w gablocie jest bardziej skomplikowany i czasami zawodny,

- obecne opakowania do modeli EU/EP07 SM są solidne, dobrze wykonane i estetyczne...a na imprezy i tak model wozi się w innych "opakowaniach transportowych" z łatwą możliwością dostępu do modelu i wy-/zapakowania i zabezpieczenia.

Wydaje mi się że głosy za nowym opakowaniem typu gablotka należą do tej części kolekcjonerów/modelarzy, których stany stany liczbowe pojazdów trakcyjnych w ich lokomotywowniach są niewielkie/bądź planowane na kilka sztuk i nie mają problemów bieżących lub przyszłych z przestrzenią d ich przechowywania.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.594 120 86
A tak pakują modele w Australii (firma Wuiske) wyprodukowane w Hongkong (Haskell Co). wystarczy zerknąć od 0 do 2.46 min.:
Twarde, lakierowane, kartonowe pudełko, podwójne, przezroczyste opakowanie (zapewne z PC), nie rysuje się tak jak PMMA (Plexi). Model można swobodnie wyciągnąć za pomocą folii (na filmie gość łapie paluchami - ble).

A tu z dodatkiem gąbki. Hi End Auscision:
Twarde, lakierowane, kartonowe, pudełko, podwójne, przezroczyste opakowanie (zapewne z PC), nie rysuje się tak jak PMMA (Plexi). Dodatkowo gąbka zabezpieczająca (tłumiąca drgania? - modele tej firmy mają od groma drobnych detali). Model można swobodnie wyciągnąć za pomocą folii (na filmie gość łapie paluchami - ble).
Z gąbkami jest o tyle problem, że za kilka lat się rozpadną.

Ostatnio edytowane:

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
696 54 1
A tak poważnie, to bardzo fajny pomysł i tradycyjnie życie pokaże czy dobry? Jeżeli jednak się sprawdzi, to pewnie warto będzie kontynuować jeden rodzaj opakowania dla wszystkich nowych modeli. Poprzednie opakowanie jest ładne, solidne i trwałe oraz znacznie lepsze od konkurencji "lokomotywowej". Nie przejmowałbym się rozmiarem, bo jak ktoś już powiedział, każde opakowanie jest inne, dlatego warto mieć zawsze szerszą / głębsza półkę w szafie.
Czy nowe pudełko będzie tych samych rozmiarów co stare to nie znaczenia. Już tyle różniących się od siebie pudełek jest w naszych szafach, że jedno więcej nic już nie zmienia.

Tylko jedna prośba, żeby ta gablota w której jest model nie miała więcej nić 30cm, łącznie z plastikową podstawą.:)
Pozwolę sobie, z całym szacunkiem, tym razem z Kolegami się nie zgodzić.
Otóż ma ogromne znaczenie, ponieważ dom/mieszkanie to nie tylko hobby....
Owszem masz rację jeśli chodzi dosłownie o jedno w tą czy w tamtą, to pełna zgoda, ale jak masz całą serię i planujesz kolejne, to w przypadku różnych wymiarów pudełek, robi się niezły bajzel. A dom to nie śmietnik i mieszkanie to nie pracownia modelarska, czy magazyn.

Jak słusznie zauważyłeś:
Już tyle różniących się od siebie pudełek jest w naszych szafach
No właśnie, niestety....
Kiedyś producenci potrafili sensownie (bardziej lub mniej zamierzenie) ogarnąć temat pudełek: LS Models, ACME, Sachsenmodelle, pozniej Tillig, Heris, RailTop, etc. robili identyczne wymiarowo, zgrabne pudełka. Teraz każdy ch... :cenzura: na swój strój, począwszy od wielgachnych i moim zdaniem niepraktycznych pudełek Tilliga, które zastąpiły niestety, estetyczne, wąskie, i praktyczne pudełka sprzed dobrych kilku lat.

QUOTE="Pd5, post: 1120527, member: 7201"](...)Nie przejmowałbym się rozmiarem, bo jak ktoś już powiedział, każde opakowanie jest inne, dlatego warto mieć zawsze szerszą / głębsza półkę w szafie.[/QUOTE]

Przemeblowywanie mieszkania i robienie szerszej lub glebszej szafy na modele, graniczy z szaleństwem...
Dlatego w tym przypadku (bez podtekstów), rozmiar ma znaczenie.

Podsumowujac:
Rozwiązaniem optymalnym może być ewentualna zmiana głębokości (wysokości) pudełka, wymuszona dodatkową przestrzenią na gablotkę, ale z zachowaniem podstawowych wymiarów (długości i szerokości).

Ostatnio edytowane:

Beobachter

Znany użytkownik
Reakcje
4.978 10 2
Obserwując obecną dyskusję na temat opakowań
Z całym szacunkiem, ale dyskusja na temat opakowań nie jest tematem tego wątku - takowa miała już miejsce : https://forum.modelarstwo.info/thre...eli-recenzje-i-oczekiwania.56771/post-1014431
Klarowną intencją p.t.Autora @Robert Reschka było uzyskanie konkretnej odpowiedzi na konkretne pytanie - stąd ankieta.
Im więcej wpisów pomijających meritum tematu, tym trudniej będzie Autorowi odnalezienie pytań do niego skierowanych.
Być może celowym byłoby przeniesienie ogólnych (skądinąd interesujących) dywagacji na temat pudełek do istniejącego już wątku.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.147 154 7
Panie Robercie, jak dla mnie trochę mało szczegółów. Aby zagłosować, potrzebowałbym widzieć autentyczne pudełko albo kompletną wizualizację, ze wszystkimi elementami, nie mówiąc o organoleptycznym porównaniu. Zatem nie mam wyrobionej opinii. Natomiast co mnie interesuje, to czy cena modelu przez ten 'bajer' wzrośnie? Domyślam się, że koszty produkcji pudełka będą wyższe, chyba, że jestem w błędzie?

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.402 303 18
Panie Robercie, jak dla mnie trochę mało szczegółów. Aby zagłosować, potrzebowałbym widzieć autentyczne pudełko albo kompletną wizualizację, ze wszystkimi elementami, nie mówiąc o organoleptycznym porównaniu. Zatem nie mam wyrobionej opinii. Natomiast co mnie interesuje, to czy cena modelu przez ten 'bajer' wzrośnie? Domyślam się, że koszty produkcji pudełka będą wyższe, chyba, że jestem w błędzie?

Nie, nowe opakowanie nie ma wpływu na cenę. A całego też nie chce tu na razie pokazywać, bo w mojej gablotce będzie mały bajer ("bajer w bajerze"), którego żaden z innych producentów tak w swoich gablotach nie ma. SM nie byłoby SM, jak by nie wymyśliło czegoś nowego ;)

Tak na marginesie, podkłady w gablocie wzorują się na polskich podkładach strunobetonowych typu INBK 4.

jan23

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Panie Robercie,
przepraszam, że w tym wątku, ale nie mam możliwości skierowania zapytania przez PW.
Czy mógłby Pan podzielić się wiedzą na temat planowanej do użycia w opakowaniu modelu rodzaju folii silikonowej (typ, grubość, może jakieś oznaczenie producenta)?
Z góry dziękuję, ponieważ nawet w założonym ostatnio wątku (Folia silikonowa) nie udało mi się uzyskać podpowiedzi. Jednocześnie proszę o docelowe usunięcie wpisu, by nie zaśmiecał wątku.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.402 303 18
@jan23 Panie Janie, szczerze mówiąc, nie mam zielonego pojęcia! :eek::ROFL::X3: Ja wtedy tylko macałem różne folie i wybrałem tą, jaka jest w EU07 i zestawach 440V. Ale będę 30.4. w Chinach w fabryce, to się zapytam.

@am-70
1) Tak
2 ) Tak
3) Szczerze mówiąc, nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania. Większość jednak chce sobie swobodnie z dwóch stron składy doczepiać.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.402 303 18
Ostateczna wersja podstawy gabloty, w której będą wszystkie przyszłe modele lokomotyw Schlesienmodelle sprzedawane. Tłucznia na wizualizacji 3D tu nie widać, ale będzie. Podkłady to jest imitacja polskich strunobetonowych podkładów typu INBK 4.

GablotaSM.jpg

Reakcje
77 40 2
Dla EP09 opracowałem inny system pakowania. Czego tu na wizualizacji nie widać, to folia silikonowa, która przykrywa lokomotywę, chroniąc ja przed plastikowym blistrem, który wypełnia przestrzeń dookoła lokomotywy. Lokomotywa jest dwoma śrubami przykręcona do bazy z imitacją szlaku kolejowego. Ma to zaletę, że w sklepie można tylko ściągnąć plastikową obudowę, blister i folie, i za bazę brać model do ręki i oglądać go z każdej strony bez paprania go palcami.

Teraz pytanie dotyczące nowej serii EU/EP07, czy chcecie opakowanie jak EP09 będzie je miała, co jednak z gabarytów nie będzie już pasowało do starych pudełek, czy wolicie stare pudełko EU/EP07 aby mieć porządek w szafach.
Zobacz załącznik 1047841

Zobacz załącznik 1047840

PS: Nad wpisem jest ankieta.
Jest to bardzo dobry system pakowania lokomotyw.
Kupujący będzie mógł obejrzeć model z każdej strony bez zbędnego i delikatnego wyciąga z gąbki jak w modelach EU/EP07 i no Piotrowi mniej czasu zajmie pakowanie modeli

Popieram !

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.744 56 5
Opakowanie powinno być zgodnie z epoką np. ,ep IV model owinięty w szary papier ewentualnie w gazetę, pudełko z szarego kartonu z pieczątką opakowanie zastępcze, późniejsze epoki powinny prezentować coraz wyższe wymagania klientów.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.795 37 4
@KoVaL , to wcale nie jest głupi pomysł, aby tak pakować dodatkowo właściwe opakowanie, np mapka Polski z sieciami z tego okresu drukowana na szarym papierze. Jak dla mnie pomysł bomba. Fajne są też wszelkie dodatki, dużo firm to stosuje (odzieżowe, ale generalnie różne firmy też, forma reklamy), domyślam się, że to koszt, ale jednak brelok z numerem loka, do kluczy, to raczej nie jest wydatek 100PLN tylko pewnie 10PLN.
@Robert Reschka gdybyś chciał coś realizować w koszulkach na przykład to odezwij się na PW.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 5
Tabor 7
Tabor 0
K
Tabor 15
Tabor 20