• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Analog na Cyferkę

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.680 31 1
@kobik21 Jeśli dekoder fabryczny Piko, to instrukcję podał Kolega Piotr 3 posty wyżej.
Instrukcja obsługi MultiMausa jest TU.
Znajdziesz tam informacje jak w MultiMausie wpisywać i zmieniać wartości CV dekodera.
Przede wszystkim jednak zidentyfikuj zamontowany w lokomotywie dekoder.
Jak nie masz dokumentacji dekodera, to zdejmij budę i zrób wyraźne zdjęcia dekodera z dwóch stron.
Koledzy zidentyfikują go po fotkach.
Zmieniając CV nie uszkodzisz dekodera. Wartość wyższa=jaśniej, wartość niższa=ciemniej.
Jeśli nie będziesz wiedział jak zmienić CV to pomożemy...(y)

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.275 88 0
PIKO SmartDecoder 4.1 S jak żywy :)

Dokumentacja jest tutaj, do wyboru angielska albo niemiecka: klik

Dobra wiadomość: da się to zrobić i nie zepsujesz dekodera nawet, jeśli się pomylisz.

Zła wiadomość: to jest trudne nawet dla osoby umiejącej programować CV.

Wspominałem wcześniej o CV182 - ale doczytałem, że służy on do regulacji jasności migotania paleniska (jest taka funkcja w tym dekoderze). Natomiast do wszystkich wyjść funkcyjnych (w tym oświetleniowych) można zaprogramować parametry PWM, używając jednego z banków rejestrów... Trzeba umieć przełączać pomiędzy tymi bankami (to jest też opisane w instrukcji). Temat jasności jest poruszony pod koniec str. 6.

To jest robialne (robiłem podobne rzeczy z użyciem MultiMaus), ale wymaga trochę liczenia i cierpliwości. Pewno lepiej byłoby użyć programu komputerowego sterującego dekoderami, choćby tego Z21 od Roco. Piko ma też swoje dedykowane systemy.

Jeżeli masz pod ręką znajomego informatyka, to każdy informatyk rozpyka ten temat w 10 minut, mając te 2 instrukcje :)

Ostatnio edytowane:
Reakcje
26 1 0
Szkoda że nikt nie zabrał się za tłumaczenie tego na polski ...
Skomplikowane to dla mnie raczej tego nie ogarnę, To wszystkie lokomotywy z tym dekoderem tak słabo świecą?
Jak ja przerabiałem z analogów na cyfrę używając Lenz Standard znacznie mocniej świecą światła co widać na przykładzie lokomotywy parowej na poprzedniej stronie.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.275 88 0
Po przeróbce z analogu na cyfrę, jeżeli pozostawiłeś stare żarówki 12 V, to może nieźle dawać po oczach. W skrajnym przypadku może nawet stopić kawałek modelu.

W SU46 od PIKO są LEDy ze stabilizatorem. Czyli chodzi Ci o to, że świeci za słabo? To nie wiem, czy da się rozjaśnić. W znanych mi dekoderach sprzedawanych luzem, producenci fabrycznie ustawiają wyjścia na maksymalną jasność.

Tzn. dla majsterkowicza wszystko się da :) Można np. poszukać i podmienić rezystory na płytce oświetleniowej. Ale realnie świeci tak słabo, że trzeba to robić? Zapodałbyś jakieś foto, to porównamy ze znanymi modelami.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.275 88 0
Wszystkie świecą tak samo słabo? Lewa/prawa, przód/tył, nie ma żadnej różnicy?

Pytam, bo w "modelu" od MTB mam luźne płytki oświetleniowe i nie zawsze LED trafia w otwór reflektora :D

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.275 88 0
Kabina raczej ma słabo świecić. W moich modelach ledwo to widać. Generalnie modele nie powinny rozświetlać pomieszczenia, bo to jednak skala 1:87 a nie oryginał :D

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.680 31 1
W instrukcji dekodera jest:

CV 116-123
Dimming of light and output functions A1 - A7
0 = output off, 63 = output at 100%
ZAKRES: 0-63; DOMYŚLNIE: 63

Jeśli nikt nie grzebał, to powinno być ustawione domyślnie na maxa, czyli 63.
Wynika z tego, że powinny świecić normalnie, jasno...
Może to Twoje subiektywne odczucie, że świecą dość ciemno.
Zapodałbyś jakieś foto, to porównamy ze znanymi modelami.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.275 88 0
Faktycznie, słabo czytałem. Jest CV116 do kontroli jasności świateł przód/tył, wartośc maksymalna to 63.

Czyli wpisanie 63 do rejestru CV116 powinno dać maksymalną jasność, a wpisanie czegoś mniejszego powoduje, że będzie słabiej świeciło.

Reakcje
26 1 0
Fajnie że można na Was liczyć na pomoc.
A chciałbym fotkę z oświetleniem tych modeli co przerabiałem na cyfrę czy ten co mam fabrycznie dekoder?
Jak znajdę chwile to podeśle....
Rozumiem że za pomocą tej myszki multiMAUS mogę sprawdzić co jest ustawione na jaka wartość?
Prosiłbym o pomoc jakie klawisze mam wciskać na niej aby to sprawdzić.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.275 88 0
Nie jestem przekonany, czy sprawdzisz. W systemach, które umożliwiają odczyt CV dekodera, istniejąca wartość pojawia się podczas programowania, zanim wpiszesz nową wartość. Tak robi np. Z21 z MultiMaus.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.680 31 1
Tak jest czarna skrzynka .....
To lipa. 10764 nie odczytuje wartości CV. Wartości, które się pojawiają przed wpisaniem przez Ciebie w MultiMausie są fikcyjne.
To nie jest wina MultiMausa, tylko BlackBoxa 10764. ;)
W takim przypadku dobrze jest prowadzić szczegółowy rejestr wszelkich zmian wprowadzanych w dekoderze. Kartka+długopis. :)

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.275 88 0
Akurat w przypadku świateł, możesz śmiało poeksperymentować. Nieważne, co było wprowadzone. Po prostu sprawdź różne wartości, zobacz jak działa.

Ostatecznie jest możliwość zresetowania dekodera do ustawień fabrycznych, gdybyś przypadkiem mocno nagrzebał. Ale to musiałbyś naprawdę pojechać po ważniejszych CV, niż te sterujące jasnością wyjść :D

PS.
Pisząc wcześniej o foto, miałem na myśli żebyś sfotografował ten "problematyczny" lok. Zdjęcia tego, który przerabiałeś, są wcześniej w tym wątku - świeci wg mnie przeraźliwie mocno.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 18
M
DCC 3
DCC 10
DCC 13
DCC 49