• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Analog na Cyferkę

darekmrozy

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Fajny pomysł z tymi gniazdami na przednie oswietlenie...
Witam. Jestem "NOWY" i od zawsze zafascynowany modelarstwem kolejowym. Mając już sporo na karku i dużo miejsca w nowo zaadaptowanym strychu szarpnąłem się i wybudowałem makietę w skali TT: 8,5 m x 1,35 m. Budowa trwa już prawie 5 lat i weszła w etap prawie końcowy, ale...i tu pojawił się problem. Nie znając się na elektronice, postanowiłem mimo to pójść na całość i wszystko zrobić w digitalu.Znalazłem nawet chętnych fachowców, którzy 1,5 roku temu rozpoczęli digitalizację mojej makiety, ale na tym (nie z mojej winy! - odległe miejsce zamieszkania mojego i znajomych) - nasza współpraca sie skończyła. Straciłem juz nadzieję, iż przyjadą i skończą to, co zaczęli. Moja prośba jest prosta: poszukuję fachowca w branży, który - oczywiście odpłatnie - zdigitalizuje moją, w tej chwili niemalże martwą makietę. Pozdrawiam wszystkich pasjonatów modelartsa kolejowego.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
460 8 0
No, tak. Trochę daleko. A korespondencyjnie będzie ciężko ucyfrowić Twoją makietę. Chociaż nie mówię, że to niemożliwe.

darekmrozy

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No, tak. Trochę daleko. A korespondencyjnie będzie ciężko ucyfrowić Twoją makietę. Chociaż nie mówię, że to niemożliwe.
Makieta jest na tyle duża i "skomplikowana", że bez fizycznej obecności fachowca się raczej nie da. Zreszta można ją na naszym forum zobaczyć: Daniel LOKO zamieścił całą serię jej zdjęć (w dziale :makiety TT")

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
460 8 0
Tak, widziałem już ją na forum. Robi wrażenie.
Myślę, że znajdzie się ktoś z Twojej okolicy i podejmie się cyfryzacji.

Reakcje
0 0 0
Przymierzam się do ucyfrowienia starego modelu Trix P3/5 (nr kat. 52 2408 00). Miał ktoś z Was z nim do czynienia? Ogólnie wiem co trzeba wyciąć/odlutować, co ze sobą zlutować, zastanawia mnie element zaznaczony w kółeczko. Jest on na przewodzie prowadzącym do żarówki.

Załączniki

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
To jest dioda, która pewnie powoduje, ze oświetlenie świeci tylko w jedną stronę, przy odwrotnej polaryzacji dioda jest w kierunku zaporowym i nie przewodzi prądu.

Reakcje
0 0 0
Przymierzam się do ucyfrowienia starego modelu Trix P3/5 (nr kat. 52 2408 00).
Model ładnie dał się ucyfrowić. Ostoja parowozu i tendra stanowi jeden biegun Wystarczyło tylko przylutować kabelki dekodera gdzie trzeba i działa. Tylko żaróweczki wymieniłem, ponieważ fabryczne są montowane w gniazdach, które stanowią otwory ostoi i byłby problem z ich zasilaniem w DCC. Zamontowałem dekoder Lenz Silver. Silnik ogólnie pracuje cicho, nie wydziela żadnych zapachów ;-), tylko przy minimalnych prędkościach bardzo delikatnie szarpie i brzęczy, szczególnie przy jeździe do tyłu. Kombinowałem z ustawieniami PWM w dekoderze, ale fabryczne nastawienia się najlepsze. W modelu zamontowałem podświetlenie budki maszynisty, nie wygląda to za pięknie, ale jest :)

Załączniki

Reakcje
0 0 0
Na warsztat wziąłem P 10 Fleischmanna. Ma sporo miejsca na dekoder w parowozie tuż przy budce maszynisty. Pięknie wycięte miejsce w ciężarku i kanał do poprowadzenia przewodów. W "analogu" miała świetne walory jezdne i w DCC po włożeniu dekodera na próbę (Uhlenbrock 76425) nie jest gorzej, choć przy ustawieniu na Multimouse najmniejszych prędkości silniczek tylko cicho bzyczy nie racząc się ruszyć. Sytuację nieco poprawiło ustawienie minimalnego napięcia CV2 na 10. Mam też zagwozdkę z problemem, który już nie występuje :), ale opinia znawców pozwoli mi spać spokojnie. Na początku ucyfrowienia (po wycięciu wszystkich elementów jak dławiki itp) podłączyłem tylko dekoder do szyn przez odbieraki samego tendra oraz przewody dekodera do silnika. W jeździe próbnej jazda do przodu przebiegała bez problemów, ale w jeździe do tyłu przy ustawieniu prędkości na zero (brak pracy silnika) słychać było ciche bzyczenie. Przypuszczam, że z silnika, jednak nie jestem pewny. Po przelutowaniu kabelków i podpięciu zasilania także przez parowóz problem ustąpił. Co mogło być przyczyną? Kiepski lut/za mała powierzchnia styku czy może coś z dekoderem?

Załączniki

OP
OP
Elvis

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.761 62 3
Z użyciem enkodera E1 WM & Elvis, na dekoderze Zimo MX644D:

Załączniki

Santa Fe

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
dzieki Elvis za dobre slowo,

widze ze moge liczyc na fachowe doradztwo/serwis, dam znac po testach,
Interesuje mnie sterowanie Bachmann E-Z Command lub Dynamis Ultima (wireless)
E-Z Command 5 Amp Power Booster dodatkowo,

pozdr
Santa Fe

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 18
M
DCC 3
DCC 10
DCC 13
DCC 49