• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta Analiza projektu

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
No na to by wyglądało:)
A tak się broniłem przed tym, żarcik;)
Z tym że, oblot tylko był by poza makietą. Lub druga wersja, na końcu dać, hale/lokomotywownie z suwnicą
Pomysł końcówki .jpg

O udało się dodać pliki:)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Pojawiły się nowe możliwości :)
Makieta będzie mogła być dłuższa, dość znacznie.
Ale, troszkę później, więc warto będzie poczekać.
Tak się będą prezentowały nowe wymiary:
Nowe możliwośći-1.PNG

Mały uskok na dole po prawej, świadczy o wypuście ściany, nic nie poradzę.
Bardzo intensywnie myślę aby, zlikwidować moduł wyciągany na środku, myślę że będzie upierdliwy podczas budowy/przemieszczania się, no i dużo tych łuków jednak, ale znowuż daję ciągłą jazdę składu, i bądź tu mądryo_O
Ogólnie coś ciekawego można już wymodzić:)

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Postanowiłem trochę odpocząć od projektu i podszkolić się w modelarstwie.
A konkretnie w waloryzacji lokomotywy (podjebce) ST44:ROFL:
Tak wyszło i znów pierwsze koty za płoty:
20231007_202119.jpg
przed:sick:
20231007_211258.jpg
takie jeżdżą w Indiach :)
20231007_211303.jpg
20231007_215610.jpg
20231007_215640.jpg
20231007_220716.jpg
20231007_221545.jpg
20231007_221528.jpg
20231007_221458.jpg
20231007_221450.jpg
20231007_221318.jpg
20231007_215604.jpg
20231007_215610.jpg
20231007_215640.jpg
20231007_220716.jpg
20231007_221545.jpg
20231007_221528.jpg
20231007_221458.jpg
20231007_221450.jpg
20231007_221318.jpg

Trochę przegiąłem chyba.

Ostatnio edytowane:

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.567 120 86
Jak już tak "waloryzować" w kolorowankę to zaczął bym od usunięcia tej dziury (fachowo otworu) oraz sprzęgu PIKO z przodu. Bo teraz to ni przypiął, ni przyłatał.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Do waloryzacji użyłem głównie pasteli, farby akrylowej i to tyle.
Kierowałem się wskazówkami pana Leszka lewińskiego, na YT jest poradnik.
Ważne aby nie mieszać pasteli z wodą, tylko użyć śliny, aby nie powstały napięcia powierzchniowe, raz miałem małą nauczkę, właśnie z tym, tylko że wtedy zalewałem tłuczeń wikolem, i nie dodałem płynu do naczyń(wystarczyły dwie krople max) i powstało właśnie napięcia powierzchniowe, co bardzo utrudniło wchłonięci się kleju w głąb tłucznia.
Klej rozwodniony zostawał na powierzchni.
Teraz dodaje detergent do rozwodnionego wikolu i zalewam poprzez strzykawke,stosunek 1:2 to moje rozwiązanie , trzyma jak beton:) ale wikol, wikolowi nie równy.
Wracając do tematu waloryzacji, najpierw skrobałem pastele do pojemnika, później pędzel zwilżałem śliną, no i mieszałem i nanosiłem na loka, do trudniej dostępnych miejsc, używałem bardziej rozwodninej mieszanki.
Po odczekaniu aż wyschnie, twardym pędzlem, skróconym do ok 5mm zaczęły się porządki:)
I tak do uzyskania, zadowalającego efektu, tu mi zeszło z 2 godziny.
''Smar'' na zderzakach uzyskałem dzięki farbie akrylowej, naniosłem trochę na środek i patyczkiem po lodzie, wklepywałem.
Rdzawy kolor, zacieki itp. Również uzyskałem za pomocą pasteli, Ale tu już mieszałem różne kolory ze sobą.
W tym przypadku,(Pomarańczowy i Niebieski) tu trzeba eksperymentować.
Wózki, również pastela plus akryl.
Szybciej było by aeografem, ale nie posiadam.
Szczerze myślałem, że jak użyje pasteli to efekt szybko się rozmyje, a tu po oczyszczeniu nawet śladu na rękach nie pozostawia, a i problem miałem z umyciem pojemnika po niej(y)
Tak by wyglądał cały proces.
Aha próbowałem rozebrać model aby dojść do ''silnika'' ale lipa, to jest model Eaglemoss więc bałem się że się rozsypie;) bo bardzo mocno jest spasowane wszystko.
Trochę mnie waga zastanawia innych producentów Tego modelu, ten waży dokładnie 392 gramy więc sporo, jak przejeżdża po torach to aż panele wchodzą w rezonans i wszystko buczy:ROFL:
Porównanie przed i po:
20231007_202140.jpg
20231008_113659.jpg
20231008_112945.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Kiedyś słyszałem, że używanie śliny nie jest dobrym pomysłem. A co do lokomotywy ST44 nie widzę jej numerów i innych napisów.
Wersja okrojona, Eaglemoss, poligon doświadczalny z niej zrobiłem, jest tylko napis z przodu :)
Następne jak będę robił, to już z naciskiem na detale(y)
Odnośnie używania śliny w tym przypadku, nie wzięło się to przpadkowo, Kierowałem się wskazówkami pana Leszka, a jak wiadomo jest to bardzo doświadczony modelarz, według mnie.
Szczerze, to nie próbowałem mieszać z wodą nawet, tylko odrazu robiłem według poradnika.
Ciekawi mnie dlaczego właściwie nie powinno się jej stosować :niepewny:

Ostatnio edytowane:

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.743 38 3
Pan LL to Nestor polskiego modelarstwa kolejowego, ale używanie śliny to jednak nie najlepszy pomysł.
Ślina zawiera różne substancje "niepożądane": białka i enzymy, które będą reagować/rozkładać się, sole nieorganiczne (np. chlorek sodu), które ew. mogą wpływać na farbę. Waloryzacja śliną to jak klejenie tekturowego budynku glutem z nosa. Trzyma? Trzyma!
Rozważ więc zmianę rozpuszczalnika farb, którymi waloryzujesz model.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Zamysł taki powstanie:)
Makieta, Bardzo fajna, dużo zabawy na małej powierzchni(y)
Tylko szkoda(nie chcę obrazić autora makiety) że zastosowane zostały takie napędy do rozjazdów, powinny być zakazane w sprzedaży:) Żarcik.
Jeśli chodzi o dalsze moje pomysły, to pracuję nad odświeżeniem nowego projektu.
Myślę aby poprawić dolną stację "rozrządową"
2011_5_122.jpg

Coś w ten styl.
Dalej zrobię przystanek, może nawet na łuku, jeszcze nie jestem pewny.
Raczej zmienię docelowy przystanek Starołęka na inny, aby dalej puścić "szlak" do jakiegoś przemysłu.
Nowe możliwości z wymiarami się pojawiły, więc można poszaleć;)

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Popracowałem trochę nad nowym pomysłem, nic nowego wiem;)
Głównie Dopracowywałem, dolną stację "FRANOWO"
Pokusiłem się nawet o "górkę" a raczej pagórek rozrządowy, czemu by nie, jak szaleć to szaleć, pomidorowa dla wszystkich:LOL:
Nie wiem czy w środku dodać peron tak od siebie:niepewny: ale naniosłem go.
Na końcu myślę aby zrobić dużą Szope, z przesuwnym torem, dobre rozwiązanie do manewrów, oraz do rozporządzania lokami z szopy, kompromis musi być utrzymany.
Wydaję mi się że układ torów dolnej stacji jest dobry, Angliki celowo zastosowane, z oczywistych przyczyn (każdy centymetr na wagę złota)
Odnośnie górnej części, to jest to narazie luźny przykład, dworca z przemysłem.
Myślę, czy nie lepiej zrobić podobny układ jak na dole, z tym że przemysł zrobić np.na górze a dworzec na dole.
A drugi pomysł zrobić samą stację końcową, coś jak w Kołobrzegu jest.
Jak by było więcej miejsca to można by puścić tory dalej do przemysłu, tam fajnie wyglada przetaczanie wagonów na środku ulicy:eek:
Ogólnie podobają mi się stację końcowe/krańcowe nie wiem jak jest poprawnie, za którymi ciągnie się las, widziałem gdzieś taką w "środku lasu"
Ale nie mogę jej znaleźć.
Nowy plan wygląda tak:
nowe możliwośći 2.PNG

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Szczerze, nie mam za bardzo miejsca na taki układ, aby rozłożyć.
Trochę poukładałem, pobawiłem się na małych sekcjach, i nawet spoko.
Powiem koledze że bardzo intensywnie myślę o zmianie koncepcji, też o dwóch poziomach,coś takiego:
https://youtube.com/shorts/K1EN5_aNeik?si=e6whuf0wPwkl8LoF
Tu układ torów to dla mnie czarna magia:)
Ale też chodzi mi po głowie, prosta makieta, bez dziwactw jak ta :
Lub połączyć taką, z przemysłem po drugiej stronie, z możliwością manewrowania, coś w ten styl #113 ale z dodatkowymi torami aby loki mogły objechać wszystko.
W sumie wyszedł by torcik ale podzielony ścianką, no i spokojnie na 3 metrach bym się zmieścił , wydaje mi się.
Co raz bardziej jestem przekonany do nowego rozwiązania, będę mógł sobie manewrować oraz puszczać składy pasażerskie.
https://youtube.com/shorts/dnfGe15bPkM?si=lVNv2YCa_te8Kc-E
Taką sobie zrobię:)
Idealna dla mnie,tylko miejsca brak

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.599 50 5
I tak jeszcze dłuuuuuuuuuugo będziesz te koncepcje zmieniał, aż w końcu pyknie.

Wiem z doświadczenia. ;)

Jedyne, co mogę podpowiedzieć na już.........Na już dokup trochę rozjazdów i dużo prostych torów......trochę łuków......także wyrównujących (jak R9)
Abyś miał większą możliwość prób "w naturze"......tak jest dużo lepiej, niż w kompie, czy na papierze.
Poza tym masz realne wymiary sekcji....

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Tak mnie wzięła ochota na torcik:) Że zrobiłem 2w1
Dolny przystanek jak na filmie #118 zmodyfikowany dość mocno:cool:
A Góra #113 tu mała modyfikacja, aby była możliwość wyjazdu na szlak, jak popełniłem jakąś gapę w układzie torów, to proszę o poprawkę, aby nikogo w błąd nie wprowadzić
torcik 2.PNG

To tylko tak na luźno zrobione(y) może ktoś wykorzysta ;)

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14