• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta Analiza projektu

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Fajne pomysły, większości jeszcze nie widziałem(y)
Dzięki wielkie za kolejne inspiracje.
Raczej chciałbym się wzorować bardziej na jakiś "skrawkach" z rzeczywistości.
Może ktoś zna jakieś fajne miejsca warte przeniesienia na makiete?

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.346 473 107
@Pawelec, to wstawiasz plan (makabryczny) dwóch stacji czołowych a pomiędzy nimi przystanku na 6,5 metrach, a teraz piszesz, że chcesz się wzorować na skrawku rzeczywistości? Chyba sobie jaja robisz z kolegów którzy poświęcają sporo czasu na pomoc Tobie.

Ja zakończę Twoje męki. Nic nie zaplanujesz i nic nie zbudujesz. Pozdrawiam.;)

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
@Pawelec, to wstawiasz plan (makabryczny) dwóch stacji czołowych a pomiędzy nimi przystanku na 6,5 metrach, a teraz piszesz, że chcesz się wzorować na skrawku rzeczywistości? Chyba sobie jaja robisz z kolegów którzy poświęcają sporo czasu na pomoc Tobie.

Ja zakończę Twoje męki. Nic nie zaplanujesz i nic nie zbudujesz. Pozdrawiam.;)
To był tylko przykład jak by to wyglądało, na tym metrażu.
Proszę czytać ze zrozumieniem.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.346 473 107
Niech Ci będzie. Wybacz, ale myślę, że marne szanse że coś zbudujesz.
Twoje wątpliwości nie polegają na tym czy zrobić 2 czy 3 tory odstawcze, czy użyć rozjazdów o tej czy tamtej geometrii, czy zrobić jeden peron czy może dwa, linia jednotorowa czy dwu.
Tak przenosząc na inny grunt proces decyzyjny który nam serwujesz to wygląda to tak: chcę kupić samochód. Doradźcie mi czy ten opel corsa będzie ok czy może jednak z mniejszym przebiegiem i w gazie? Hej słuchajcie, wymyśliłem, że kupię sobie skuter, tylko nie wiem jaki kask dobrać do niego, doradzicie? Witajcie, mam nowy pomysł, kupię sobie traktor bo lubię duże koła. Elo elo, co powiecie na kajak, obok mojego domu jest jeziorko...co wy na to? Hejka znowu, wstawiam zdjęcie promu kosmicznego, tylko nie wiem czy mi się zmieści w garażu, dajcie znać do jutra czy mi się zmieści ok ? Cze, wiecie co, wszędzie mam blisko więc nie potrzebuję żadnego pojazdu i będę chodził wszędzie pieszo, tylko doradźcie jakie mam sobie buty kupić, sportowe czy jakieś inne? Pomożecie? .........itd, itd,itd, bez końca.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Niech Ci będzie. Wybacz, ale myślę, że marne szanse że coś zbudujesz.
Twoje wątpliwości nie polegają na tym czy zrobić 2 czy 3 tory odstawcze, czy użyć rozjazdów o tej czy tamtej geometrii, czy zrobić jeden peron czy może dwa, linia jednotorowa czy dwu.
Tak przenosząc na inny grunt proces decyzyjny który nam serwujesz to wygląda to tak: chcę kupić samochód. Doradźcie mi czy ten opel corsa będzie ok czy może jednak z mniejszym przebiegiem i w gazie? Hej słuchajcie, wymyśliłem, że kupię sobie skuter, tylko nie wiem jaki kask dobrać do niego, doradzicie? Witajcie, mam nowy pomysł, kupię sobie traktor bo lubię duże koła. Elo elo, co powiecie na kajak, obok mojego domu jest jeziorko...co wy na to? Hejka znowu, wstawiam zdjęcie promu kosmicznego, tylko nie wiem czy mi się zmieści w garażu, dajcie znać do jutra czy mi się zmieści ok ? Cze, wiecie co, wszędzie mam blisko więc nie potrzebuję żadnego pojazdu i będę chodził wszędzie pieszo, tylko doradźcie jakie mam sobie buty kupić, sportowe czy jakieś inne? Pomożecie? .........itd, itd,itd, bez końca.
Masz rację, jesteś "Gość" przejrzałeś mnie, jestem tu aby wszystkich doprowadzać do szału.
Nie będę używał słów, adekwatnych do kolegi ostatniej wypowiedzi.
Chociaż zostałem obrażony, a to nie jest miejsce na oceniane kogoś.
Za bardzo szanuję to forum.
Ja nikogo nie zmuszam, do czytania/odpowiadania na moje wpisy
Albo się pomaga, albo nie, bez zbędnych komentarzy.
Pozdrawiam.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
279 35 1
To kiedy powstanie półka na ścianach pokoju do której przymocuje sie dwa tory w formie tortu? Kółko na początek też dobre. A z czasem zrobi się przystanek plus jakiś posterunek odgałężony od głównej linii.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
To kiedy powstanie półka na ścianach pokoju do której przymocuje sie dwa tory w formie tortu? Kółko na początek też dobre. A z czasem zrobi się przystanek plus jakiś posterunek odgałężony od głównej linii.
Musi się kolega jeszcze uzbroić w cierpliwość;)
Chciałbym najpierw naprawić mój błąd, który popełniłem na początku, otwierając wątek.
A ten błąd, odrazu by rozwiał wszelkie wątpliwości, dlaczego jestem tak bardzo niezdecydowany, jak będę miał trochę czasu to wyjaśnię sprawę, myślę że po tym wielu Forumowiczów zrozumie mój powód. (y)

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Mój błąd polega na tym, że nie przedstawiłem mojej historii, na początku jak w ogóle do tego doszło że pojawiłem się na forum.
Więc zacznę od nowa, nie rozpisując się za bardzo.
Jakiś czas temu, postanowiłem znaleźć sobie hobby, dość długo to trwało.
Do momentu aż mój syn dostał zestaw startowy Piko na święta.
Po krótkim czasie, zabawy, jazdy w kółko, doszliśmy do wniosku że przydałaby się jakaś "Zwrotnica"
No i tak powstała pierwsza "bocznia"
Jak to w życiu bywa, apetyt rośnie w miarę jedzenia, i tak doszły jakieś tam domki.
W końcu usiadłem i powiedziałem synowi, "zbudujemy makiete"
No i zaczęło się od zwykłego torcika,
Pojawiły się różne koncepcję i zaczęły się przymiarki torów, jedne z pierwszych tak wyglądały:
20230412_215238.jpg

20230411_184723.jpg

Po dość krótkim czasie, zauważyłem że synowi zaczyna się nudzić, jak i mnie.
Na tym etapie nie korzystałem z poradników itp, po prostu miała być to zwykła zabawa "kolejką"
I właściwie na tym etapie zaczęło się szukanie inspiracji, jeździliśmy na różne wystawy makiet itp.
Postanowiłem zrobić coś większego, ale również tort, ale dłuższy:
20230411_184723.jpg
20230412_215238.jpg
20230506_152318.jpg
20230516_204033.jpg
20230514_175149.jpg
20230607_211717.jpg
Screenshot_20231025_164134_Gallery.jpg
Screenshot_20231025_164029_Gallery.jpg

I tak podobnie jak za pierwszym razem stwierdziłem, że jednak to nie jest jeszcze "To"
Co raz więcej się interesowałem koleją, właściwie nie od dziś się tym interesowałem, ale zacząłem na kolej patrzeć z innej perspektywy, jak to wszystko funkcjonuje itp.
Po dłuższej przerwie, wszedłem do pokoju w którym powstawała makieta, usiadłem przy niej, i powiedziałem sobie "Co za chałę zrobiłem"
I rozebrałem ją w drobny mak.
Synowi nawet szkoda jej nie był.
Obiecałem mu że zbudujemy taką makiete, że wszystkim kopara opadnie.
No i tak zaczęło się dopiero intensywne planowanie, najpierw na kartce, później odkryłem program Scarm.
Aż w końcu otwarłem wątek tutaj na forum.
Między czasie syn prosił abym zbudował mu Maltanke, bo ją po prostu uwielbia, no to wziąłem się do pracy nad nią, dodam że robiona tylko z głowy, oraz po "cichu" w pracy aby szef nie widział :ROFL:
Zajęło mi to może z 4/5 godzin.
W sumie nie wiem dlaczego wyszła taka szeroka, ale najważniejsze że syn był zachwycony.
Malowanie koledze troszkę nie wyszło, ale proszkowo nie jest łatwo to ogarnąć, tak wyglądał z grubsza proces powstawania kolejki:
20220119_155818.jpg
20220119_155811.jpg
20220120_104821.jpg
20220120_104829.jpg
20220120_160211.jpg
20220121_153933.jpg
20220124_152856.jpg

Cdn. Za chwilę ;)

Załączniki

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
20220124_152858.jpg
20220124_152902.jpg
20220124_163247.jpg
20220124_163253.jpg
20220329_153328.jpg
20220329_153338.jpg
20220520_160143.jpg
20220520_160137.jpg
20230820_150035.jpg
20230820_150023.jpg

Między czasie nadal pracowałem nad planowaniem makiety.
I niestety trwa to do dziś, w sumie prawie rok to trwa.
I będę tak długo myślał aż w końcu powiem że "Mam to"
W końcu obiecałem to synowi, a ja zawszę dotrzymuję słowa.
Oczywiście robię to też z pasji do "modelarstwa" choć dopiero zaczynam z tym hobby.
Dlatego planuje i planuje, aby nie było wtopy jak na początku, boję się po prostu że znowuż się znudzi, dlatego musi być "Perfect"
Nawet byłem na takim etapie, że zacząłem budować napędy do rozjazdów z serwa, i były niektóre sterowane jednym przyciskiem dwa rozjazdy.
20230617_170734.jpg

Aha jeszcze wracając do maltanki, nawet na torcie syna się pojawiła :)
20230609_154218.jpg

Podsumowując, mój problem z planowaniem, wyjaśniłem bardzo z grubsza moją przyczynę takiej sytuacji,
Również dotarło do mnie, że Wydając duże pieniążki na to hobby, po prostu musi być to zrobione, najlepiej jak się da.
Więc proszę wszystkich o wyrozumiałość, i z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam wszystkich co wieżą we mnie, oraz tych co nie.(y)

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.346 473 107
A możesz napisać w punktach główne (zaczynając od najważniejszych dla Ciebie) postulaty Twojej makiety? Co ma się na niej dziać, co chcesz na niej robić, co chcesz na niej oglądać, co musi na niej być a co niekoniecznie, jakie proporcje tego czy tamtego, itp. ? Nie czytamy w Twoich myślach, musisz nam postawić jakieś....semafory drogowskazowe :niepewny:

Drzewiarz

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.657 14 0
Cześć
Ja pozwolę sobie na komentarz, który myślę jest wielce prawdziwy. Proszę, abyś tylko się przypadkiem nie obraził na to co na piszę, ale chyba wiem w czym jest problem. Mianowicie, uważam, że Kolega ma tak zwany "syndrom poznański" ;). Wiem o czym piszę, mieszkam w Poznaniu, i mam to samo, niestety. Chodzi o perfekcyjne wykonanie dzieła, zresztą jakiegokolwiek, to nie ma bezpośredniego połączenia akurat z makietą kolejową. Szczególnie jak się parę razy zaczynało i nie jest się zadowolonym z efektu. Niestety, tak jak napisałem wyżej, wiem po sobie, nie prowadzi to w dobrym kierunku. Zgadzam się, że lepiej coś zaplanować porządnie, zanim się zacznie, jednak będzie to coraz trudniejsze, jeżeli ten proces nadal się będzie wydłużał. Dlatego rada gościa, który też planuje i planuje, jest bardzo prosta: żeby skończyć, trzeba zacząć :)
Pozdrawiam serdecznie

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
A możesz napisać w punktach główne (zaczynając od najważniejszych dla Ciebie) postulaty Twojej makiety? Co ma się na niej dziać, co chcesz na niej robić, co chcesz na niej oglądać, co musi na niej być a co niekoniecznie, jakie proporcje tego czy tamtego, itp. ? Nie czytamy w Twoich myślach, musisz nam postawić jakieś....semafory drogowskazowe :niepewny:
Pewnie(y)
1.Chciałbym aby moja makieta funkcjonowała jak w realu, jak najwierniej jest to możliwe,
2. Manewry towarowe/pasażerskie.
3. Przyjmowanie/odprawianie składów.

4.Jeśli chodzi o przemysł, nie musi być ale może, (np.zwykła przeładowania kruszywa) ogólnie wystarczyły by jakieś tory postojowe/bocznice, na jakieś małej stacji , aby pociągi mogły jeździć z punktu A do B.
5. Na pewno nie będzie, nowoczesnych pociągów typu, pendolino itp (nie przepadam za nimi) epoka V bardziej mnie interesuje, aczkolwiek parowozy okazjonalnie też by mogły sobie pojeździć, jak dla mnie one mają "Duszę"
6. Mam ogromny sentyment, właściwie nie tylko ja, do stacji Wolsztyn, ale jest to nie realne, trudno zawsze można pomarzyć :)
Tak szczerze to miałbym pomysł, który na sto procent mógłbym zrobić, ale bardzo gryzie się z moimi oczekiwaniami.
A mianowicie kolej Średzka z końcową stacją w Zaniemyślu, moja rodzina ma duży sentyment do niej jak i do miasta Zaniemyśl, Ale ogranicza się to tylko do przewozów pasażerskich, no i najważniejsze tylko wąskotorówki wchodzą w grę, więc lipa.
7. Chciałbym aby również pociągi poruszały się "Ręcznie" lub z opcją automatyczną (jeździły same i zatrzymywały) ale to na później zostawię.
Narazie to tyle.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Cześć
Ja pozwolę sobie na komentarz, który myślę jest wielce prawdziwy. Proszę, abyś tylko się przypadkiem nie obraził na to co na piszę, ale chyba wiem w czym jest problem. Mianowicie, uważam, że Kolega ma tak zwany "syndrom poznański" ;). Wiem o czym piszę, mieszkam w Poznaniu, i mam to samo, niestety. Chodzi o perfekcyjne wykonanie dzieła, zresztą jakiegokolwiek, to nie ma bezpośredniego połączenia akurat z makietą kolejową. Szczególnie jak się parę razy zaczynało i nie jest się zadowolonym z efektu. Niestety, tak jak napisałem wyżej, wiem po sobie, nie prowadzi to w dobrym kierunku. Zgadzam się, że lepiej coś zaplanować porządnie, zanim się zacznie, jednak będzie to coraz trudniejsze, jeżeli ten proces nadal się będzie wydłużał. Dlatego rada gościa, który też planuje i planuje, jest bardzo prosta: żeby skończyć, trzeba zacząć :)
Pozdrawiam serdecznie
Amen, super to podsumował kolega(y)
Co do perfekcji to akurat zboczenie zawodowe mam:ROFL:( blacharz samochodowy) wszystko musi być na cacy.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.599 50 5
A nie myślałeś, żeby właśnie w wąskotorówkę (H0e) wejść ?
Mógłbyś zrobić dużo więcej, niż w H0.

Mógłbyś zrobić kolej średzką i Maltankę .... Oczywiście fragmentarycznie, symbolicznie, ale jednak.
Przemyśl sprawę...

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.346 473 107
No właśnie. Kolega @Pawelec ma wielkie marzenie. Z tego co pisze wynika, że musiałby zbudować sobie makietę Wrocławia Głównego razem ze stacją Wrocław Gądów, aby spełnić swoje zamierzenia. I to w żadnym razie nie jest żart, bo te czynności które chce wykonywać na makiecie (pkt 1-3) I w takim zakresie to tylko taki zestaw stacji jak napisałem.
Ale jest na to szansa naturalnie. Ale wyłącznie skała N. Wtedy na pierwszym poziomie Wrocław Główny a na drugim Gądów.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
A więc tak, przemyślałem sobie sprawę, na chłodno.
Doszedłem do wniosku, że pójdę w stronę kolei wąskotorowej (Średzka kolej)
Lecz trochę sprawę komplikuje, dostępność, sprawy techniczne itp.
Dotarło do mnie że nie zrobię tego co chcę w skali H0.
Skala typu N, nie wchodzi w grę, za mała i mniej detali, oraz większa precyzja potrzebna, ewentualnie TT.
H0 zostawię do zabawy na podłodze i tyle(y)
To jest moje postanowienie, i zostanę przy tym.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.346 473 107
No popatrz sam. Wczoraj wieczorem napisałeś to co poniżej, a dzisiaj przed południem podjąłeś decyzję, że rezygnujesz z tego co poniżej...

Pewnie(y)
1.Chciałbym aby moja makieta funkcjonowała jak w realu, jak najwierniej jest to możliwe,
2. Manewry towarowe/pasażerskie.
3. Przyjmowanie/odprawianie składów.
4.Jeśli chodzi o przemysł, nie musi być ale może, (np.zwykła przeładowania kruszywa) ogólnie wystarczyły by jakieś tory postojowe/bocznice, na jakieś małej stacji , aby pociągi mogły jeździć z punktu A do B.
5. Na pewno nie będzie, nowoczesnych pociągów typu, pendolino itp (nie przepadam za nimi) epoka V bardziej mnie interesuje, aczkolwiek parowozy okazjonalnie też by mogły sobie pojeździć, jak dla mnie one mają "Duszę"
6. Mam ogromny sentyment, właściwie nie tylko ja, do stacji Wolsztyn, ale jest to nie realne, trudno zawsze można pomarzyć :)
Tak szczerze to miałbym pomysł, który na sto procent mógłbym zrobić, ale bardzo gryzie się z moimi oczekiwaniami.
A mianowicie kolej Średzka z końcową stacją w Zaniemyślu, moja rodzina ma duży sentyment do niej jak i do miasta Zaniemyśl, Ale ogranicza się to tylko do przewozów pasażerskich, no i najważniejsze tylko wąskotorówki wchodzą w grę, więc lipa.
7. Chciałbym aby również pociągi poruszały się "Ręcznie" lub z opcją automatyczną (jeździły same i zatrzymywały) ale to na później zostawię.
Narazie to tyle.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.599 50 5
No popatrz sam. Wczoraj wieczorem napisałeś to co poniżej, a dzisiaj przed południem podjąłeś decyzję, że rezygnujesz z tego co poniżej...
Wiesz, ile razy ja tak decydowałem zanim powstał Torcinek?
Tyle, że nie trąbiłem o tym za każdym razem na forum.

To jest "żywy organizm" i zawsze efekt końcowy będzie inny od "ostatecznej" wersji.

Paweł, proponuję urlop o forum, a przynajmniej od tego wątku.
Pospaceruj z psem (jak nie masz swojego, weź od sąsiada) ;) , poszperaj w necie, poprzymierzaj z tym co masz.
Spróbuj kilkadziesiąt następnych wersji w H0 i kilkadziesiąt w H0e.....

Wierz mi, że internety i wszelkie dostępne materiały wertowałem pierdyliard razy.
Nawet jak już miałem stół pod makietę, plan zmieniał się wielokrotnie.
ALE MUSISZ MIEĆ JAKIŚ JEDEN KONKRETNY BAZOWY POMYSŁ.

Po miesiącu wróć, jeśli będziesz bliżej "ostatecznej" wersji bądź jakiejkolwiek decyzji... WIĄŻĄCEJ.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14