• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Ambitne plany, zobaczymy jak wyjdzie - tym razem w wielkości N

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.398 675 30
Spróbowałem coś zaproponować. Po pierwsze, małe poprawki układu torowego. Mam nadzieję, że rysunek jest dostatecznie jasny, ale jeżeli nie, to proszę o pytania. Górną bocznicę proponuję odsunąć od torów szlakowych, bo teren fabryki zwykle nie graniczy tak na styk z linią kolejową. A jednocześnie na torze łączącym znalazło się miejsce na konieczną tam wykolejnicę. Innym wyjściem jest drobna zmiana układu torowego i zrobienie tam żeberka ochronnego - wtedy wykolejnica nie jest konieczna.

N 15.0 po popr AH - wersja 2.jpg

A teraz propozycja sygnalizacji. Naniosłem sygnalizatory na poprzednią wersję planu, jeszcze przed odsunięciem skrajnych torów na głównej stacji i przed odsunięciem bocznicy, ale nie ma to wpływu na rozmieszczenie sygnalizatorów. Jeśli chodzi o same bocznice, to w obu wypadkach konieczne będzie urządzenie posterunków: na górze jest to posterunek odgałęźny, pełniący jednocześnie rolę posterunku bocznicowego. na dole, przy większej bocznicy, jest to tylko posterunek bocznicowy. Zakładam, że ruch między stacją a bocznicami odbywa się na zasadzie jazd manewrowych, przy zamknięciu odpowiednich szlaków, a wjazd na bocznicę i wyjazd z niej na szlak odbywać się będą na sygnały ręczne podawane z posterunków bocznicowych. Na terenie samych bocznic nie będzie żadnych sygnalizatorów.

N 15.0 - sygnalizacja.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję i buduję makietę 4
Planuję i buduję makietę 2