Sądzę że udało mi się rozwiązać zagadkę wypadających elementów. Wg mnie są to "odbojniki" stabilizujące ustawienie wózka. Zdjęcie poniżej przedstawia wózek posiadający taki odbojnik (zaznaczone na zielono) i z drugiej strony brak/ułamany (na czerwono).
Wydaje mi się że takie odbojniki są 3, bo tyle zaobserwowałem z oględzin. Więc kolega
@Piter75 powinien mieć problem z głowy. Ale na logikę należało by założyć że powinny być 4 (po 2 na wózek), dlatego napisałem "wydaje mi się że są 3".
Czemu to ulega uszkodzeniu i wypada, trudno na to odpowiedzieć. Może partanina podczas montażu, a może kiepski materiał. Próbowałem odłamać ten ostatni i się nie bardzo dało. Trzeba by wymontować płytkę z elektroniką a nie chciałem tego robić.
Mam trochę więcej zdjęć jakby ktoś był zainteresowany, ale bez zdemontowania elektroniki trudno jest uchwycić te elementy, więc jakość zdjęć jest różna.
Nie wydaje mi się, że brak tych elementów w czymś przeszkadza. Bez nich wózek nie wraca samoczynnie do ustawienia równolegle do osi lokomotywy czy toru ale krótkie testy jazdy nie uwidoczniły jakiś kłopotów z tym związanych. Moje torowisko jest w zasadzie płaskie, więc jeśli ktoś ma możliwość pojeżdżenia po wzniesieniach może taki test uwidoczni jakieś problemy których ja nie zauważyłem.
Zobacz załącznik 1075653