• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ACME - modele lokomotyw Bombardier/Alstom TRAXX

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Ps. Pytanie do Kolegów: może warto oba wątki połączyć:niepewny:
Warto! Jak najbardziej.
A co do modelu, to po przejściach z poprzednim wypustem nie mam żadnych złudzeń, że będzie dobrze wykonany. O czym między innymi w tym wątku: https://forum.modelarstwo.info/threads/a-c-m-e-traxx-dc3-lotos.56143/

PS. Już widać, porównując model z pojazdem rzeczywistym na powyższych zdjęciach, że poręcz na czole jest zbyt mocno wygięta do góry. Pytanie czy to tylko w tym modelu czy jest tak w każdym?

Ostatnio edytowane:

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
550 2 0
Z wnętrza modelu, a właściwie jego wózka odpadła/urwana została część jak na zdjęciu. Jakie jest jej przeznaczenie? Ogranicza tylko obrót wózka?
Model zamawiałem w wersji analogowej, sklep zainstalował mi dekoder, wszystkie drobne elementy zdają się być na swoim miejscu, toteż nie mam ochoty go otwierać. Model moim zdaniem jeździ poprawnie, więc nie chciałbym go reklamować.

Traxx3_Acme.PNG

Zdjęcie wnętrza z unboxingu Traxxa3 Lotosu Roberta Jankowskiego.

Reakcje
76 7 0
Też kupiłem ten model ale od razu z dźwiękiem, no i jest jednak trochę masakra. ACME trzyma "standard". Podczas jazdy coś nagle mocno zaczęło się trzeć o torowisko i po kilku sekundach lok się wykoleił. Po podniesieniu z pomiędzy obudowy i podwozia wystawało do połowy to coś plastikowe poniżej na zdjęciu. Druga połowa była wewnątrz modelu. Co to jest nie mam pojęcia. Po usunięciu tego, model jeździ i nic mu chyba nie dolega. Nie jest to to co opisał kolega @Noah i nic nie brakuje w podwoziu. Jest też wg mnie mało prawdopodobne by wbiło się coś miedzy obudowę i podwozie z zewnątrz.
Modelu dotykałem tylko po to żeby go wyjąć z pudełka i postawić na tory.

Kultura pracy silnika też taka sobie, ale to już bez związku z wcześniej opisywaną sytuacją.
1727115017170.jpg

Ostatnio edytowane:

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
550 2 0
@KronosVV Też znalazłam identyczny element w ten sam sposób! Nie wygląda na część podwozia. Myślałem że to pozostałość po otwieraniu modelu przez sklep, ale w takim wypadku, skąd to się znalazło w wersji dźwiękowej?

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
Też kupiłem ten model ale od razu z dźwiękiem, no i jest jednak trochę masakra. ACME trzyma "standard". Podczas jazdy coś nagle mocno zaczęło się trzeć o torowisko i po kilku sekundach lok się wykoleił. Po podniesieniu z pomiędzy obudowy i podwozia wystawało do połowy to coś plastikowe poniżej na zdjęciu. Druga połowa była wewnątrz modelu. Co to jest nie mam pojęcia. Po usunięciu tego, model jeździ i nic mu chyba nie dolega. Nie jest to to co opisał kolega @Noah i nic nie brakuje w podwoziu. Jest też wg mnie mało prawdopodobne by wbiło się coś miedzy obudowę i podwozie z zewnątrz.
Modelu dotykałem tylko po to żeby go wyjąć z pudełka i postawić na tory.

Kultura pracy silnika też taka sobie, ale to już bez związku z wcześniej opisywaną sytuacją.
Zobacz załącznik 1075545
Mam to samo, tylko u mnie wypadły już 3. Też mam fabryczny dekoder.
Co to może być?
20240924_105905.jpg 20240924_105846.jpg

Oprócz tego standardowo odpadła już pierwsza druciana imitacja "wąsów" piasecznicy pod kołami. Zupełnie jak w modelu w barwach Lotosu.

Reakcje
76 7 0
Mam to samo, tylko u mnie wypadły już 3. Też mam fabryczny dekoder.
Co to może być?
Zobacz załącznik 1075577 Zobacz załącznik 1075578

Oprócz tego standardowo odpadła już pierwsza druciana imitacja "wąsów" piasecznicy pod kołami. Zupełnie jak w modelu w barwach Lotosu.
O wow, to wygląda na potrzebę rozebrania i przyjrzenia się problemowi. A właśnie tego nie chciałem robić. :niepewny:
Wąsy piasecznicy jeszcze mam, ale przyglądałem się jak to wygląda przy przejeździe przez zwrotnice i myślę że ich czas wkrótce nadejdzie.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
76 7 0
Sądzę że udało mi się rozwiązać zagadkę wypadających elementów. Wg mnie są to "odbojniki" stabilizujące ustawienie wózka. Zdjęcie poniżej przedstawia wózek posiadający taki odbojnik (zaznaczone na zielono) i z drugiej strony brak/ułamany (na czerwono).
Wydaje mi się że takie odbojniki są 3, bo tyle zaobserwowałem z oględzin. Więc kolega @Piter75 powinien mieć problem z głowy. Ale na logikę należało by założyć że powinny być 4 (po 2 na wózek), dlatego napisałem "wydaje mi się że są 3".
Czemu to ulega uszkodzeniu i wypada, trudno na to odpowiedzieć. Może partanina podczas montażu, a może kiepski materiał. Próbowałem odłamać ten ostatni i się nie bardzo dało. Trzeba by wymontować płytkę z elektroniką a nie chciałem tego robić.
Mam trochę więcej zdjęć jakby ktoś był zainteresowany, ale bez zdemontowania elektroniki trudno jest uchwycić te elementy, więc jakość zdjęć jest różna.
Nie wydaje mi się, że brak tych elementów w czymś przeszkadza. Bez nich wózek nie wraca samoczynnie do ustawienia równolegle do osi lokomotywy czy toru ale krótkie testy jazdy nie uwidoczniły jakiś kłopotów z tym związanych. Moje torowisko jest w zasadzie płaskie, więc jeśli ktoś ma możliwość pojeżdżenia po wzniesieniach może taki test uwidoczni jakieś problemy których ja nie zauważyłem.
1727196682272a.jpg

Ostatnio edytowane:

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
Sądzę że udało mi się rozwiązać zagadkę wypadających elementów. Wg mnie są to "odbojniki" stabilizujące ustawienie wózka. Zdjęcie poniżej przedstawia wózek posiadający taki odbojnik (zaznaczone na zielono) i z drugiej strony brak/ułamany (na czerwono).
Wydaje mi się że takie odbojniki są 3, bo tyle zaobserwowałem z oględzin. Więc kolega @Piter75 powinien mieć problem z głowy. Ale na logikę należało by założyć że powinny być 4 (po 2 na wózek), dlatego napisałem "wydaje mi się że są 3".
Czemu to ulega uszkodzeniu i wypada, trudno na to odpowiedzieć. Może partanina podczas montażu, a może kiepski materiał. Próbowałem odłamać ten ostatni i się nie bardzo dało. Trzeba by wymontować płytkę z elektroniką a nie chciałem tego robić.
Mam trochę więcej zdjęć jakby ktoś był zainteresowany, ale bez zdemontowania elektroniki trudno jest uchwycić te elementy, więc jakość zdjęć jest różna.
Nie wydaje mi się, że brak tych elementów w czymś przeszkadza. Bez nich wózek nie wraca samoczynnie do ustawienia równolegle do osi lokomotywy czy toru ale krótkie testy jazdy nie uwidoczniły jakiś kłopotów z tym związanych. Moje torowisko jest w zasadzie płaskie, więc jeśli ktoś ma możliwość pojeżdżenia po wzniesieniach może taki test uwidoczni jakieś problemy których ja nie zauważyłem.
Zobacz załącznik 1075653
Czyli powinno ich być 6? Bo rozumiem, że to jest przy kszdym wózku. I dlaczego nie było takiego ojbjawu w poprzeenim wypuście w barwach Lotos?

Reakcje
76 7 0
Czyli powinno ich być 6? Bo rozumiem, że to jest przy kszdym wózku. I dlaczego nie było takiego ojbjawu w poprzeenim wypuście w barwach Lotos?
Nie 6 a 4 (po 2 odbojniki na wózek, po 1 z lewej i z prawej strony wózka). Ale u siebie znalazłem 3. Wydaje mi się że wózek pod głośnikiem mógł mieć tylko jeden, ale czy to tak zaprojektowali lub się ułamało wcześniej albo nie zauważyłem tego. Trudno mi stwierdzić.

Nie posiadam modelu w barwach Lotos. Może zmienili konstrukcje.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
76 7 0
Czy pokazane przez Kolegów elementy wypadły podczas jazdy, zdejmowania nadwozia czy odpadały w trakcie wyjmowania modelu z pudełka:niepewny:
U mnie jeden wypadł podczas jazdy wczoraj (opisane w #10), dziś drugi wypadł jak zdjąłem obudowę. Ale nie wypadł od razu z modelu na biurko, tylko był wewnątrz modelu w tej przestrzeni gdzie obraca się wózek. Mniej więcej jak jest przeniesienie napędu kardanem.
Wypadł z modelu dopiero jak poprzechylałem po to żeby wypadł. Musiał się odpowiednio przekręcić.

Ostatnio edytowane: